Home STIRI STIRI Capusele la caini - cum le indepartezi corect si cand e necesar sa te prezinti cu patrupedul la veterinar

Capusele la caini - cum le indepartezi corect si cand e necesar sa te prezinti cu patrupedul la veterinar

Capusele la caini - cum le indepartezi corect si cand e necesar sa te prezinti cu patrupedul la veterinar
Ioana Marinescu
Joi, 16.06.2022

Pana nu demult, capusele erau asociate cu plimbarile in padure. se pare ca acum exista invazii de capuse chiar si in spatiile verzi din orasele mari. Cainii sunt in speciali predispusi la a contacta acest parazit. Pentru a nu-i pune patrupedului tau sanatatea in pericol, iata cateva notiuni generale pe care trebuie sa le cunosti despre capuse + cum le indepartezi si cand e necesar sa te prezinti la cabinetul veterinar.

 

Cum se prind capusele de caini?

Capusele incep sa fie active din luna martie pana in luna octombrie. Ciclul lor de viata se poate prelungi pana toamna tarziu daca iarna nu isi face prea curand prezenta.

Capusele prefera locurile intunecare si umede, de aceea dupa ce vii cu animalul de la plimbare este bine sa il cauti sub zgarda, intre degete, coate sau la axila.

Odata ajunse pe blana animalului gazda, capusele de ataseaza cu zona bucala de pielea cainelui. Ele se hranesc cu sangele acestuia si ii provoaca iritatii in locul muscaturii.

La prima vedere, muscatura de capusa nu pare atat de periculoasa, insa poate transmite boli, in unele cazuri fatale pentru patrupezi.

Ce boli pot transmite capusele la caini?

Puterea capuselor de a face rau nu trebuie ignorata. Ele pot transmite numerosi agenti patogeni in sangele cainilor ce pot da nastere unor boli extrem de periculoase.


Printre cele mai frecvente si riscante boli pe care le pot transmite capusele amintim de barelioza, anaplasmoza, babesioza, hepatozoonoza, dar si ehrlichioza si chiar encefalita de capusa.

Cum scoti capusele de pe caine?

 

Daca dupa ce te intorci cu cainele din plimbare si observi ca are capuse, nu te panica. incearca sa ramai calm si sa elimini capusa dupa cum urmeaza:

 

  • incearca sa folosesti o penseta sau un dispozitiv special de indepartare a capuselor;
  • prinde capul capusei, nu corpul, apoi trage incet pentru a-l scoate complet;
  • elimina capusa extrasa pentru a fi sigur ca nu se infiltreaza din nou pe un animal gazda;
  • dezinfecteaza rana si verific-o din nou cu atentie pentru a fi sigur ca nu au ramas reziduuri. Expertii spun ca daca zona din jurul intepaturii devine rosie, ar putea fi vorba despre o infectie cu boala Lyme;
  • daca patrupedul tau pare slabit sau are febra, du-l repede la un cabinet veterinar .

Cum previi intepatura de capusa?

 

Discuta cu medicul tau veterinar despre solutiile de preventie impotriva capuselor. Daca esti din suceava, cei de la Nord Vet iti pot fi oricand de ajutor.

Pentru a preveni prinderea capuselor de corpul cainilor, la indemana iti sunt picaturile, in medie utile pentru 4 saptamani, spray-urile, dar si zgarzile speciale. amintim tot aici si despre sampoanele contra puricilor si capuselor.

Este absolut necesar sa te interesezi de vaccinul impotriva bolilor transmise de capuse si sa actionezi in acest sens. Din nou, medicul tau veterinar iti poate fi de mare ajutor aici, atat cu informatii, cat si cu solutii pentru a-ti sti animalul de companie in siguranta.

Pe toata perioada sezonului cald, capusele vor incerca continuu sa iti puna bete in roate. incearca sa actionezi pe premiza mai bine previi, decat sa tratezi.

Newsletter