Home STIRI STIRI Bucuresti Mall a sponsorizat participarea a doua galerii romanesti la Targul Contemporan de Arta din Istanbul

Bucuresti Mall a sponsorizat participarea a doua galerii romanesti la Targul Contemporan de Arta din Istanbul

Bucuresti Mall a sponsorizat participarea a doua galerii romanesti la Targul Contemporan de Arta din Istanbul
Andreea Marinescu
Miercuri, 03.10.2018
Contemporary Istanbul (CI), cel mai important targ de arta anual din regiune, a avut loc n perioada 20 -23 septembrie 2018, n incinta Centrului de Congrese din Istanbul si a Centrului de Expozitii. Situat n punctul de ntalnire a Europei, Asiei si Orientului Mijlociu, ntr-unul din marile orase ale lumii, CI este condus de presedintele Ali Greli si de directorul Kamiar Maleki. Targul reuneste galerii de arta contemporana internationale si turcesti de top, oferind o platforma pentru scena artistica a orasului si o piata a artei n dezvoltare. A treisprezecea editie a targului a inclus 83 de galerii din 22 de tari.

Doua prestigioase galerii romanesti s-au numarat printre cele participante la targ - Plan B si Galeria Zorzini F -, a caror prezenta a fost sustinuta de Bucuresti Mall, ca parte a Gallery Support Program, care sprijina galeriile participante la CI. Lansata n 2017, initiativa s-a dezvoltat pentru a sprijini galeriile din tari precum Olanda, Franta, Portugalia, Romania si SUA. Pentru contributia sa, Bucuresti Mall a primit n acest an distinctia Gallery Support Award.

"Suntem onorati sa primim acest premiu prestigios la cea de-a treisprezecea editie a Contemporary Istanbul, cu atat mai mult cu cat, anul acesta, evenimentul a inclus peste 30 de noi galerii si peste 50 de expozanti care au participat si la editii anterioare. Sunt mandru ca Bucuresti Mall are capacitatea de a sustine participarea unor galerii romanesti extraordinare la Contemporary Istanbul. Acest demers face parte din initiativa noastra de a creste vizibilitatea artistilor si galeriilor romanesti la nivel international", a declarat Affan Yildirim, director general al Anchor Grup.

"Galeria Zorzini F este onorata sa reprezinte constant Europa de Est pe piata artei din Orientul Mijlociu, prin participarea la evenimente precum Contemporary Istanbul. Galeria noastra se mandreste, de asemenea, cu faptul ca poate prezenta pe piata artei turcesti si contextului cultural conex artisti puternici - emergenti sau consacrati. Echipa Galeria Zorzini F doreste sa multumeasca Bucuresti Mall pentru sprijinul oferit anul acesta, care a creat oportunitatea unui dialog ntre scena artei culturale turcesti si cei 10 artisti expusi: Dan Maciuca, Ioan Muresan, Vlad Olariu, Ioan Popdan, Szabolcs Belenyi, Vlad Berte, Michele Bressan, Alain Feliu, Laszlo Forray si Szilard Gaspar", a subliniat Adina Zorzini, directorul Galeriei Zorzini F.

"Contemporary Istanbul este, n acelasi timp, un eveniment regional, un context si o piata n plina dezvoltare. De aceea am adus lucrari ale artistului roman Gheorghe Ilea si ale olandezului de origine iraniana Navid Nuur - care creeaza un dialog cultural. Publicul a fost foarte curios si receptiv. Experientele pe care le-am avut aici au fost foarte dinamice si neasteptate", a spus Mihaela Lutea, directorul Galeriei Plan B.

Plan B, care revine anul acesta la CI, s-a deschis n 2005 la Cluj. A fost fondata de Mihai Pop si Adrian Ghenie, cel mai cunoscut pictor roman contemporan, si functioneaza ca un spatiu de productie si expozitie pentru arta contemporana. n acelasi timp, este un centru de cercetare care se concentreaza asupra artei romanesti din ultimii 50 de ani, dezvaluind lucrari semnate de artisti remarcabili, care nu au mai expus international. De asemenea, Mihai Pop a fost curatorul Pavilionului Romaniei la cea de-a cincizeci-si-sasea editie a Bienalei de la Venetia, n 2015, pentru artistul Adrian Ghenie.

Mai "tanara" galerie Zorzini, care a participat anul acesta pentru prima data la Contemporary Istanbul, a fost inaugurata n 2012, n Bucuresti. Se axeaza pe arta contemporana si expune n mod regulat initiative romanesti sau internationale, lucrand atat cu artisti consacrati, cat si cu autori emergenti, care corespund agendei estetice a galeriei. Cu un profund simt al expertizei si profesionalism, mentinand n acelasi timp si o abordare experimentala, Galeria Zorzini F promoveaza o mai mare acceptare a proiectelor care au un cuvant de spus n contextul artistic de astazi.

Newsletter