Home STIRI STIRI 5 Mituri noi si vechi despre depresie

5 Mituri noi si vechi despre depresie

5 Mituri noi si vechi despre depresie
Andreea Marinescu
Vineri, 17.08.2018
Societatea concepe adesea mituri despre bolile psihice pentru ca nu le intelege. Nu isi acorda timp sa le cerceteze si apoi sa vorbeasca in cunostinta de cauza. Problema e mai adanca decat condamnarea sociala a celor diagnosticati. Nestiinta ii face pe multi sa nu recunoasca aceasta boala decat foarte tarziu, cand e greu de gasit solutii.

Tot din nestiinta si din preconceptie oamenilor le este greu sa-i inteleaga si pe cei dragi ai lor. Astfel e instaleaza o prapastie intre societate si bolnav sau chiar intre familie si bolnav. Exact atunci cand bolnavul are nevoie de mai mult sprijin - nu-l primeste.

Munca grea combate depresia

Se intampla adesea ca o persoana cu suferinte sufletesti sa se refugieze in munca. Dar asta nu este o solutie. Oricat de greu ai muncii si oricat de mult, aceasta nu vindeca boala de care suferi. Mai mult, daca iti impui sa muncesti mai mult decat trebuie doar ca sa uiti de problema, ajungi curand sa fii epuizat si sa nu te mai poti lupta pentru propria recuperare. Specialistii recomanda odihna si munca in regim moderat pentru persoanele afectate de depresie.

Depresia nu este boala adevarata

Din pacate, depresia este o boala reala care se raspandeste ingrijorator de repede. Si romanii sunt foarte afectati - femei si barbati, tineri si varstnici. Ba chiar si copiii! Nu va ascundeti de adevar si cereti ajutor - o boala trebuie tratata. Daca cereti ajutor veti ajunge si la vindecare. Va veti recupera viata care acum se afla sub norii negri ai depresiei.

Depresia este doar plans de mila

Depresia este o tristete profunda care afecteaza persoana pe toata nivelurile. Nu mai poate sa functioneze profesional, scolar si cateodata nici macar la nivel cotidian. Unele persoane afectate plang efectiv, altele doar se retrag dintre semeni. Prefera sa fie singure, pentru ca se simt singure si neajutate. Cateodata pacientul se simte neajutat chiar si atunci cand consulta un specialist. Sentimentul de coplesire este foarte intens. Plansul de mila e ceva trecator care isi are radacinile intr-o problema de atitudine. Depresia este o boala care trebuie luata in serios si tratata ca atare.

Ajutor in caz de depresie inseamna medicamente pe viata

Unii psihiatri chiar cred asta! Pentru ca medicatia este felul in care un psihiatru intelege recuperarea pacientului. Dar, tratamentul medicamentos merge mana in mana cu psihoterapia de recuperare si in mod cert nu este pe viata. Tratamentele se schimba in functie de efectele pe care le au asupra pacientului. Vine un moment, atat de pretios, cand NU mai e nevoie de medicamente pentru ca pacientul este recuperat total. Vindecat.

Depresia nu se vindeca. Si alte mituri

Depresia se vindeca! Extrem de putine cazuri pot fi etichetate ca fiind nevindecabile. E vorba de boala care decurge intr-o suferinta neurologica (traumatism fizic) ce nu poate fi recuperata. Dar procentul este infim. Nu se poate generaliza. Majoritatea celor care isi cauta recuperarea la specialisti chiar se vor recupera. Nu vor raspunde toti la fel la tratamente sau la terapie. Nu va dura la toti la fel, pentru ca fiecare om e unic. Dar se vor vindeca si se vor bucura de sanatate si de viata lor.
Asa ca nu mai credeti tot ce spun unii si altii! Sunt doar mituri aparute in jurul unui subiect delicat. Treceti peste ele si cereti ajutor cat mai repede. Cititi mai multe despre depresie pe terapiestrategica.ro .

Newsletter