Home STIRI Ana Blandiana, iubire ca în povesti cu Romulus Rusan. Cum a fost cerută în căsătorie

Ana Blandiana, iubire ca în povesti cu Romulus Rusan. Cum a fost cerută în căsătorie

Ana Blandiana, iubire ca în povesti cu Romulus Rusan. Cum a fost cerută în căsătorie
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 26.04.2024

Poeta care a ajuns la inimile cititorilor prin emoția transmisă prin operele sale literare, Ana Blandiana a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu soțul ei, tot scriitor, Romulus Rusan, timp de 56 de ani.

Ana Blandiana sau Otilia Valeria Rusan, născută la Timișoara, pe data de 25 martie 1942, scriitoarea care a ajuns la inimile cititorilor prin talentul și emoțiile pe care le transmite în cele 60 de volume literare, a trăit o mare poveste de dragoste. Într-un podcast recent a făcut dezvăluiri despre modul în care a fost cerută în căsătorie de către soțul ei, Romulus Rusan, cu care a fost căsătorită timp de 56 de ani.

„Eram pe scara trenului și mai era un minut până să plece, așa am fost cerută în căsătorie”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🪙𝘼𝙣𝙖 𝘽𝙡𝙖𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣𝙖🪙 (@ana.blandiana_official)

Ana Blandiana mărturisește că a fost cerută în căsătorie chiar pe peronul unei gări de către scriitorul Romulus Rusan, cu care a trăit o frumoasă poveste de iubire ieșită din tipare, timp de 56 de ani. Din păcate, soțul ei a părăsit-o în anul 2016, iar scriitoarea a suferit foarte mult după acel moment tragic.

A venit trenul și eu m-am suit. Eram pe scara trenului și mai era un minut până să plece și el a spus: Înainte să plecați, aș vrea să vă întreb ceva. Vreți să vă căsătoriți cu mine? Și-n clipa aia trenul s-a pus în mișcare. Eu am rămas…n-am avut timp să răspund și oricum nu aș fi știut ce să răspund”, a povestit scriitoarea în podcastul găzduit de Adrian Artene la care a fost invitată recent.

Ana Blandiana și Romulus Rusan au format un cuplu fericit timp de mai bine de cinci decenii

La vârsta de 74 de ani, poeta Ana Blandiana și-a pierdut soțul cu care a împărțit și bune și rele timp de 56 de ani, decedat în anul 2016, la 81 de ani. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când scriitoarea avea doar 17 ani.

@gandul_ro 🫶 Ana Blandiana față în față cu Adrian Artene. ❤️ “Poezia este o formă de Înviere” 🙏 URMĂREȘTE ACUM pe canalul oficial de #youtube #AltcevacuAdrianArtene cel mai nou episod al podcastului. #adrianartene #gandul #exclusiv ♬ sunet original - Gandul Romania

 

 „Am făcut cunoştinţă cu soţul meu atunci când am dus primele doua poezii la revista Tribuna. El lucra în redacţie. Am făcut cunoştinţă şi m-a cerut de soţie peste mai puţin de o oră, fără ca măcar să vorbim, între timp, prea mult.

Într-o primă mişcare, gestul lui mi s-a părut neserios; dar, în acelaşi timp, m-am hotărât să nu-i spun mamei, ca să nu-i facă impresie rea. Deja îl protejam, deja aranjam situaţia ca el să arate bine în faţa mamei, când o să-i spun. Ne-am căsătorit la jumătate de an după acest moment”, mărturisea artista într-un interviu acordat în 2016.

Cine este Ana Blandiana?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🪙𝘼𝙣𝙖 𝘽𝙡𝙖𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣𝙖🪙 (@ana.blandiana_official)

Ana Blandiana s-a născut sub numele Otilia Valeria Coman, dar a adoptat acest pseudonim pentru operele sale literare. „În primul rând, în afară de faptul că mă cheamă în pașaport Otilia Valeria, toată lumea îmi spune Doina. Am o colecție de nume. Când am întrebat-o pe mama de când a început să mi se spună Doina, nu își amintea, pur și simplu, se pare că tot eu m-am botezat, când eram foarte mică.

Ana Blandiana a fost un joc, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime.

Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna', din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a continuat a scriitoarea în cadrul aceluiași podcast.

Ana Blandiana au avut interdicția de a publica înainte de Revoluția din 1989, iar cu doi ani înainte, numele ei a fost interzis publicului și operele literare au fost scoase din biblioteci. Din fericire, scriitoarea, fondatoare și președinte a Academiei civice, a publicat peste 60 de volume.

În afară de acestea, i-au apărut și grupaje de poeme în diferite antologii și reviste din Anglia, Statele Unite, Belgia, Spania, Olanda, Finlanda, Polonia, Cehoslovacia, Brazilia, China, Japonia și lista poate continua. Pe lângă acestea se adaugă numeroase conferințe, interviuri, lecturi publice, simpozioane și intervenții la colocvii.

O poveste de viață cu adevărat impresionantă a unei scriitoare de excepție, cu renume atât în țară, cât și peste hotare, cunoscută și apreciată atât de tineri, cât și de persoane trecute de prima tinerețe care a scris și a iubit cu aceeași pasiune.

Surse foto: instagram.com

Surse articol: wowbiz.rowikipedia.orgviva.ro

Newsletter