Home Nunta Organizare nunta Unde aterizeaza buchetul meu de mireasa?

Unde aterizeaza buchetul meu de mireasa?

Unde aterizeaza buchetul meu de mireasa?
Eva Pirosca
Sâmbătă, 26.03.2011
Cu buchetul de mireasa ce fac? Il arunc sau il pastrez? Daca il arunc, atunci cand? De unde stiu ca invitatele mele abia asteapta sa prinda buchetul? Cum sa adaptez obiceiul, ca sa fie mai practic si mai amuzant?

Da, ne asteptam sa ai cateva intrebari si privind acest obicei. Am "rascolit" traditia si experientele altor mirese si am pregatit, pentru tine, o lista cu nelamuriri si cu solutii. Haide sa vedem...

  

Buchetul de mireasa: ce simbolizeaza si ce facem daca nu ne place

Ca urmatoarea nunta la care venim, este a ta! Da, asa se spune, ca cea care prinde buchetul se marita prima dintre toate cele de fata. Toate femeile nemaritate din sala sunt invitate pe ringul de dans, cu mare verva, pentru momentul acesta. Acuma... ritualul poate fi un cutit cu doua taisuri. Mai ales astazi.

Poate ca avem printre invitati fete si femei nemaritate si care nici nu intentioneaza sa faca asta prea curand. Pentru ele, aruncarea buchetului este neadecvata si le-ar putea chiar nelinisti, prin "prevestiri".

Poate avem invitate de o anumita varsta, care fie se concentreaza pe altceva in viata lor, fie nu au gasit inca persoana potrivita. Acestea ar prefera discretia privind aspectul "romantic" al vietii lor. In ambele cazuri, daca le expunem si le etichetam ca "femei nemaritate, dar care abia asteapta acest lucru - ia sa vedem ce viitor le ghiceste buchetul", nu se vor simti confortabil.

  

Invitatele mele vor sa prinda buchetul?

De aceea, mai bine te consulti, inainte de petrecere, cu toate invitatele care stii ca vor fi vizate de faimosul buchet. Cu cat este mai mic numarul femeilor nemaritate, cu atat mai expuse vor fi ele. Unele invitate chiar anunta, din proprie initiativa, ca prefera sa pastreze distanta fata de acel obicei.

Poza buchet de mireasa cu trandafiri albi

Este mai "democratic" si mai corect sa obtii consimtamantul lor, inainte de a le implica intr-o astfel de activitate.
Sau poate ai numai invitate maritate! In acest caz, macar pentru amuzament, poti mentine si adapta traditia...

 

Alternative pentru simbolistica buchetului de mireasa

1. Arunca buchetul, de exemplu, grupului format din sotii lor. Barbatul care il prinde, il daruieste sotiei, ca simbol al reconfirmarii dragostei si juramintelor. Cei doi pot povesti apoi cum s-a desfasurat acest moment la nunta lor.

2. Sau poti incerca - pe loc, faci un "sondaj" printre invitate - sa le aduni la un loc pe acelea care au fete de o anumita varsta, sa zicem, care au ajuns deja la facultate. Iar mama care prinde buchetul, este cea care va afla, prima, de la fata ei, ca mai dureaza putin si devine soacra...

3. Sau, daca invitatelor le surade ideea, putem adapta si mai tare simbolistica: cea care prinde buchetul, va fi prima mamica, sau, daca deja este, "prima urmatoare mamica"!

  

Buchetul de mireasa: in ce moment il aruncam

Poza buchet de mireasa crizanteme rosii

Aici, parerile sunt impartite. Miresele arunca buchetul la restaurant: fie inainte, fie dupa taierea tortului - dar inainte ca petrecerea sa se sparga.

Cine respecta traditia, prefera sa il arunce inainte de renuntarea la voal, pentru ca, apoi, voalul sa fie pus aceleiasi domnisoare care a prins florile. Dar poate nu tii cont de obiceiul voalului si nu te raportezi la asta.

Cel mai important, pentru impact si pentru atmosfera: observa momentul cand petrecerea este in toi. Invitatii danseaza, se bucura, ciocnesc, poate ca tocmai au fost serviti sau tocmai se pregatesc sa guste din tort. Atunci, anunta-i ca arunci buchetul: va amplifica buna dispozitie.

Doua trucuri ca sa captezi atentia publicului atunci cand arunci buchetul de mireasa:

1. Urca-te pe un scaun sau pe un postament, gaseste ceva mai inalt si arunca buchetul de acolo. Atragi si privirile, pregatesti mai bine publicul si buchetul va si "zbura" mai mult inainte sa aterizeze. Ies si pozele ceva mai spectaculoase.

2. Inainte sa arunci buchetul... amageste-i putin pe invitati. Prima si a doua oara, prinde-l tot tu, sau mirele tau care sta prin preajma, tocmai pentru asta. Sporesti suspansul si, daca vorbesti cu fotograful din timp, va imortaliza expresia fetelor, atunci cand se incordeaza sa il prinda. Iar apoi, si expresia de pe fata ta, cand il arunci. Are ocazia, in acest fel, sa capteze ambele momente.

 

Buchetul de mireasa: o ALTFEL de aruncare a buchetului

Poate ca vrei sa obtii ceva mai putin obisnuit si sa creezi invitatilor amintiri deosebite de la nunta ta. Poate ca nu ti pare potrivit ca o singura fata sa fie "aleasa" de catre buchet si restul sa ramana "pe langa". Atunci, putem gasi alternative la aruncarea traditionala a buchetului...

1. Cine ofera mai mult?

Liciteaza-l! Licitatia este mai amuzanta daca se face pe articole diverse: ce ar sacrifica o fata, pentru viitoarea ei nunta? Doamnele si domnisoarele din sala se vor cauta in posetele, ajungand chiar sa se impumute una pe alta (cele maritate pe cele nemaritate). Obiectele vor fi inapoiate ulterior. Rujuri, oglinjoare, batiste, portofele, bratari, cercei... Castigatoarea poate fi desemnata prin vot.

2. "In ce ordine", in loc de "cine"

Decat sa punem accentul pe "Cine se va marita dupa mine?", haide sa intrebam"In ce ordine se vor marita fetele din sala?".

In acest fel, cele care isi doresc sa prinda buchetul, primesc, toate, o confirmare si atentia necesara.

Tu vei arunca buchetul. Cea care il prinde, trece in locul tau si arunca mai departe... si tot asa, pana la ultima.

Oricum, cele care nu se grabesc, de regula de feresc de buchet, sau nu se avanta dupa el. Deci nu ar avea de ce sa se simta "stigmatizate" daca raman ultimele: cel mai probabil ca nici nu au planuri prea curand.

3. La cine s-a oprit?

Daca banuiesti ca va fi imbulzeala pe buchet si vrei sa eviti dezordinea, avem o alternativa potrivita. Pe o melodie reprezentativa - fie cea pe care are loc primul dans, fie una antrenanta si ritmata, tu alegi -fa astfel ca buchetul sa treaca din mana in mana, intre invitate.

Poza buchet de mireasa colorat si plin de viata

Pozitioneaza-le mai intai la o oarecare distanta una de alta, astfel incat buchetul sa fie aruncat de la una la alta, nu inmanat pur si simplu. Iti amintesti cum jucai "telefonul fara fir", cand erai mica? Tot cam asa va circula si buchetul tau acum, pana cand se opreste melodia. La cine a ramas?

 

Buchetul de mireasa: si daca nu vreau sa il arunc?

Daca nu vrei sa il arunci, ai alternative.

Poza mireasa cu buchet colorat de mireasa

1. Nu il arunci. Il pastrezi. Scoti momentul aruncarii buchetului din program. Multe mirese aleg astfel.


2. Comanzi unul mai mic, dar identic in rest si il arunci pe acesta, ca sa il pastrezi pe al tau.


3. Il arunci pe cel de la cununia civila.


4. Daca doresti sa il oferi domnisoarei de onoare, este destul de potrivit sa o faci, pur si simplu, fara nicio aruncare (sau prindere trucata). Doar sa anunti invitatii din timp care sunt planurile tale cu buchetul de mireasa.

5. Daca vrei sa multumesti toate invitatele nemaritate, pregateste-le pentru aruncarea buchetului... dar nu il arunca. Deschide-l si ofera fiecareia cate un fir.

"Echipeaza-te" din timp cu un buchet adecvat pentru operatiunea asta - va sti florarul cum sa ti-l potriveasca. Poti cere sa ai mai multe buchetele mici intr-un buchet mai mare. O varianta simpla ar fi un buchet de trandafiri: un fir de trandafir simbolizeaza si "prevesteste" dragostea, pentru fiecare din invitatele care il primesc...


Tu cum te pregatesti pentru momentul aruncarii buchetului de mireasa? Ce idei ai? Impartaseste-le cu noi!

Newsletter