Home Nunta Organizare nunta Tot ce trebuie sa stii despre nasii tai de nunta!

Tot ce trebuie sa stii despre nasii tai de nunta!

Tot ce trebuie sa stii despre nasii tai de nunta!
Iuliana Moraru
Vineri, 08.10.2010
Tu si iubitul tau ati hotarat ca a venit timpul sa va uniti destinele in fata legii, dar si in fata lui Dumnezeu. Dupa ce ati pus la punct casatoria si ati stabilit principalele angajamente, urmeaza una dintre cele mai importante etape in organizarea nuntii, mai exact alegerea nasilor. Conform traditiei, nasii nu se aleg, ci se ofera, mai exact ei ar trebui sa fie copiii nasilor ce i-au cununat pe parintii viitorilor insuratei. Cu toate acestea, in ziua de azi, alegerea perechii ideale de nasi difera de la un cuplu la altul.

 

Cum alegi nasii de nunta?

Conform traditiei, nasi de cununie pot fi nasii de botez ai mirelui ori ai miresei sau un alt membru apropiat al uneia dintre cele doua familii. De fapt, nu exista o regula bine determinata, singura cerinta a Bisericii Ortodoxe este ca nasii sa fie cununati religios si, foarte important, sa fie de religie crestin-ortodoxa.

Daca, totusi, aveti o relatie foarte speciala cu nasii pe care vi-i doriti, va sunt prieteni foarte apropiati, insa din religii diferite fata de cea in care va veti cununa voi si nu vreti sa renuntati la ei, atunci s-ar putea ca Biserica sa va permita sa va mai alegeti inca o pereche de nasi care, de data aceasta, sa fie in religia mirilor.

Azi, viitorii insuratei au de facut o grea alegere, trebuie sa puna in balanta traditia cu alegerea nasilor din randul prietenilor ori cu alegerea acestora din randul unor cunostinte cu un rang social deosebit.

 
Exita argumente pro si contra pentru ambele variante.

Pro prieteni apropiati

Daca optati pentru un cuplu din randul prietenilor apropiati, veti avea, cu siguranta, o relatie foarte stransa cu acestia, veti putea conta pe ajutorul lor in momentele dificile ce apar de-a lungul noii vieti si vor fi aproape intotdeauna pentru a se bucura alaturi de voi pentru orice reusita si succes.

Prieteni fiind, puteti petrece impreuna momente de neuitat, puteti merge impreuna in concediu, in calatorii, puteti petrece unele week-end-uri impreuna fara a va simti straini unii de ceilalti. Datorita faptului ca va cunoasteti foarte bine, va permiteti sa scapati de orice inhibitie, sa fiti voi insiva, fara obligatii sau compromisuri.

Contra prieteni apropiati

Nu intotdeauna, cei mai buni prieteni au o situatie financiara destul de buna incat sa suporte, de exemplu, costurile organizarii nuntii. De cele mai multe ori, ei sunt tineri, iar cariera sau relatiile profesionale si de afaceri nu sunt inca foarte bine conturate, astfel incat sa va poata ajuta si pe voi sa va ridicati cat de cat in plan profesional.


Pro cunostinte cu rang social deosebit

Cel mai mare avantaj in cazul in care optati pentru o pereche de nasi cu o putere financiara deosebita este ca veti primi mai mult sprijin in organizarea nuntii. Mai mult, s-ar putea implica in dezvoltarea voastra profesionala si de afaceri, v-ar putea sugera relatii care sa va asigure reusite financiare.

Un alt avantaj este reprezentat de momentele frumoase pe care le-ati putea petrece impreuna in cadrul unor concedii fie in tara, fie in strainatate.

Contra cunostinte cu rang social deosebit

De regula, oamenii cu o cariera de invidiat acorda mult mai putin timp vietii de familie, acest lucru ducand, treptat dar sigur, la un esec pe plan familial. De aici si concluzia ca nu sunt cei mai in masura sa va poata sfatui atunci cand aveti probleme de cuplu.

Tot din cauza timpului pe care si-l dedica in cea mai mare parte dezvoltarii din punct de vedere profesional, aceste persoane au foarte putin timp liber pentru concedii sau mici excursii, de aceea relatiile dintre voi, ca si fini,si ei,ca si nasi, s-ar putea raci in timp. Un lucru este, insa, sigur, relatiile nu vor fi niciodata atat de stranse ca in cazul in care nasii iti sunt si prieteni apropiati.


Indatoririle nasilor in cadrul ceremoniei religioase

Nasii trebuie sa le fie alaturi viitorilor miri inca din timpul intenselor pregatiri pentru ziua cea mare. Astfel, nasii ii vor ajuta pe miri sa aleaga verighetele ori sa faca cea mai buna alegere in ceea ce priveste restaurantul. De asemenea, ei vor trebui sa cumpere si sa impodobeasca lumanarile dar si sa plateasca slujba la biserica.

Nasa este cea care se implica intens in pregatirea si alegerea modelului rochiei de mireasa, ea cumpara voalul sau palaria, dar si turta miresei, o basma si o oglinda. De asemenea, nasa va fi alaturi de mireasa in ziua cea mare, va asista la "gatitul miresei", la iesirea acesteia din casa, moment in care ii si rupe turta deasupra capului.

Tot nasii sunt cei care iau mireasa de acasa, impreuna cu mirele si familia acestuia.

Si la intrarea in Biserica exista o serie de reguli, mai exact nasa trebuie sa intre in Biserica la brat cu mirele si abia dupa ce acestia ajung in fata altarului, va intra si mireasa condusa de nas.

Nasii trebuie sa stea alaturi de fini pentru a intampina invitatii.

In timpul petrecerii, nasul "conduce" intreaga nunta, coordoneaza si se preocupa de buna functionare a tuturor lucrurilor. Spre dimineata, nasa ii scoate miresei voalul, pe care il inlocuieste cu o basma, semn ca mireasa a intrat in randul femeilor casatorite, oferindu-i si o oglinda cu ajutorul careia mireasa va vedea "cum ii sta ca proaspat femeie maritata".

 

Cum trebuie sa arate tinuta ideala a nasilor?

Dupa cum bine se stie, in cadrul unei nunti, dupa miri, nasii sunt cele mai importante personaje ale nuntii, de aceea, recomand ca ambii sa poarte tinute foarte elegante si rafinate, alese cu foarte multa atentie, insa nu de culoarea vesmintelor mirilor.

Nasa este bine sa opteze pentru o rochie de seara colorata, din materiale fine si de buna calitate, eleganta si rafinata, pe care sa o completeze cu un buchet de flori colorate, niciodata albe ca cele din buchetul miresei.

Nasul ar putea alege sa poarte un frumos si elegant costum negru sau de culoare inchisa, simbolizand sobrietatea si importanta in cadrul evenimentului, la reverul caruia poate atasa o cocarda diferita de cele ale celorlalti nuntasi.


Indatoririle nasilor dupa nunta

La o saptamana dupa nunta, nasii trebuie sa raspunda chemarii preotului si sa-i aduca din nou in fata altarului pe cei doi proaspeti soti, avand cu ei si lumanarile de la slujba de cununie.

Acceptand sa fie nasi, ei devin astfel noii parinti spirituali ai proaspetilor insuratei, carora trebuie sa le dea un bun exemplu de fericire in familie, ajutandu-i sa pastreze vie iubirea. Ei trebuie sa le fie intotdeauna aproape cu sfaturi si incurajari, sa le acorde sprijin si sa se bucure alaturi de ei de-a lungul intregii vieti.

 

Obiceiuri si traditii

In unele zone se prefera ca nasii sa fie copiii nasilor de cununie ai parintilor unuia dintre cei doi miri, de preferat cei ai mirelui. Acest lucru nu poate demostra decat ca potrivirea in timp intre fini si nasi a fost deplina si rodnica, transferandu-se de la o generatie la alta.

Un alt obicei, intalnit indeosebi in Moldova si in Bucovina, este acela de a avea mai multe perechi de nasi, lucru nu tocmai acceptat in cadrul Bisericii Ortodoxe.

Indatoririle finilor

Daca nasii sunt incarcati de responsabilitati tot timpul nuntii, inainte si dupa, sa nu credeti ca voi, ca fini, nu trebuie sa le oferiti nimic in schimb. Prima indatorire, asa cum spune traditia, este ploconul, acel cadou pe care il oferiti nasilor cand va hotarati sa faceti totul oficial, care nu trebuie sa fie ceva scump, ci mai degraba simbolic (o sticla de sampanie, o icoana si un buchet de flori).

Exista numeroase traditii, care continua cu un cadou mai consistent (denumit tot plocon) care se ofera in apropierea nuntii, fie inainte, fie dupa. Unele traditii specifica faptul ca acest cadou sa fie oferit nasilor dupa cununia religioasa, insa inainte de scoaterea voalului miresei. Din nou, voi va cunoasteti nasii, si tot voi decideti daca acel cadou trebuie sa fie simbolic sau cu o valoare financiara mai mare.

La nunta, mirele este cel care inmaneaza buchetul nasei.

Prietenia dintre nasi si fini trebuie construita sau nu trebuie sa se piarda, in functie de caz. Astfel ca, o alta indatorire a finilor este sa mentina o relatie frumoasa si stransa cu nasii si sa retina ca nasii fac parte din familie.

 

Newsletter