Home Nunta Organizare nunta Top 9 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre organizarea nuntii

Top 9 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre organizarea nuntii

Top 9 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre organizarea nuntii
Louise Tanase
Luni, 05.11.2012
Organizarea nuntii iti va consuma mult timp si foarte multe emotii. In cazul in care nu doresti sa ai parte de surprize neplacute, Karena iti dezvaluie 9 detalii pe care nu le vei afla de la nimeni altcineva despre planificarea si organizarea nuntii, astfel incat cel mai important eveniment din viata ta sa fie unul foarte reusit.

Majoritatea cuplurilor recunosc ca organizarea nuntii este foarte stresanta si ca, oricat de multa atentie ar acorda acesteia, mereu apare cate un factor necunoscut care poate da planurile peste cap. Este adevarat ca angajarea unui organizator de nunti ofera mai multa relaxare viitorilor miri si familiilor acestora, insa, de cele mai multe ori, acest ajutor se dovedeste a fi prea costisitor pentru bugetul nuntii .

In cazul in care si voi va organizati singuri nunta, adica nu beneficiati de ajutor specializat, Karena va ofera cateva informatii despre cateva probleme care ar putea aparea in planificarea nuntii voastre si despre care nimeni nu va avertizeaza.

 Cuplu facand shopping online

O nunta simpla este la fel de greu de planificat precum una pretentioasa.

Multe cupluri isi doresc o nunta simpla si restransa gandindu-se ca este mult mai usor de organizat decat o nunta eleganta si pretentioasa. Nimic mai gresit. Oricat de simpla ar fi o nunta, tot trebuie sa va ocupati de aceleasi detalii, sa pierdeti aproximativ acelasi timp precum in cazul unei nunti fastuoase.

Singurul element care va diferi va fi bugetul. Nu conteaza ca va doriti fete de masa in culori obisnuite, flori de sezon si invitatii standard - tot va trebui sa mergeti in magazine, sa priviti zeci de mostre si sa alegeti. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste rochia de mireasa, meniul traditional si cocardele. Orice element care va fi implicat in nunta voastra va trebui vazut, ales si platit, eventual depozitat.

Desi acum stiti acest lucru si probabil ca aceasta informatie a aprins un beculet, sunteti inca la jumatatea drumului, prin urmare nu va grabiti si nu va enervati. Alocati o perioada generoasa de timp si calm pentru planificarea nuntii. Indiferent de stilul nuntii voastre, organizarea acesteia pe indelete ar trebui sa dureze tot aproximativ un an de zile.

 Cuplu discutand in bucatarie

Vorbesti tot timpul despre nunta. Adica, chiar tot timpul.

Organizarea nuntii, dar si gandul la ziua cea mare si toate implicatiile ei, te vor face, poate fara sa iti dai seama, nu doar sa te gandesti tot timpul la nunta, dar si sa vorbesti despre aceasta in continuu. Trebuie sa fii foarte atenta la reactiile celor din jurul tau, pentru ca ii vei obosi si la un moment dat. Iar daca familia si prietenii te vor intelege o vreme si apoi vor face eforturi sa te suporte, colegii sau sefii nu vor fi la fel de amabili.

Sefilor nu le va pasa catusi de putin daca tortul tau va fi invelit in martipan ori crema de ciocolata, iar colegii vor fi atat de enervati incat nici nu vor mai acorda atentie invitatiei sau evenimentului in sine. Poti sa eviti asemenea situatii prin a accepta, in primul rand, ca nu iti poti opri gandurile sa se indrepte catre lucrurile pe care le ai de rezolvat pentru nunta. In al doilea rand, trebuie sa faci tot posibilul sa taci, sa nu iti satisfaci mereu nevoia de a tine la curent pe toata lumea cu evolutia pregatirilor pentru nunta.

Incearca sa impartasesti problemele si noutatile care au legatura cu organizarea nuntii cu mai multi prieteni, pe rand, avand grija sa nu stresezi pe nimeni zilnic. Nici macar pe logodnicul tau sau membrii familiei. Si nu uita ca este nunta ta, nu a altcuiva, prin urmare este firesc ca tu sa fii cea mai interesata.

 Doua prietene

Cuvinte precum "clasic" sunt foarte subiective. Foarte.

Atunci cand incerci sa determini stilul sau tema nuntii tale, poti fi tentata sa folosesti anumite cuvinte care nu sunt foarte explicite, precum "clasic", "traditional" sau "elegant". Daca vei folosi asemenea descrieri atunci cand vorbesti cu furnizorii sau designerii, te poti trezi cu rezultate diferite.

De exemplu, pentru florar, "clasic" ar putea insemna un buchet de crini roze in cascada, cand de fapt tu te gandesti la un buchet rotund din trandafiri albi. Iar cofetarul ar putea crede ca "traditional" este un tort rotund alb decorat cu funde roz, iar tu ai fi vrut un tort patrat decorat cu margarete si perle din zahar. Cel mai bun mod de a descrie ceea ce vrei este sa le arati o imagine cat mai apropiata de ideea ta.

Consulta pe Karena Galeriile de poze cu torturi, pozele cu buchete sau pozele cu aranjamente si decoratiuni si ofera fiecarui specialist sau furnizor imaginea dorintelor tale. In acest fel, nu va mai trebui sa pierzi cinci ore explicand cum arata buchetul viselor tale, nici bani pe produse sau servicii pe care vei dori sa le inlocuiesti, nici nervi ca nimeni nu face ceea ce vrei tu. In plus, vei dormi linistita in fiecare noapte stiind ca toata lumea stie ce vrei si ce are de facut ca nunta viselor tale sa devina realitate.

 

Organizarea nuntii iti va smulge multe, multe lacrimi.

Trebuie sa stii inca de la inceputul planificarii nuntii si sa fii pregatita, atat sufleteste cat si practic (ai grija sa ai mereu la indemana multe servetele): vei plange mult in aceasta perioada. Nu te speria, nu toate lacrimile sunt amare. Uneori vei plange de nervi pentru ca mama ta si-a ales o rochie pentru nunta intr-o culoare pe care nu o suporti, sau pentru ca unele rude nu confirma participarea la nunta din timp.

Alteori vei plange de fericire, mai ales cand vei proba rochii de mireasa , voaluri sau veti cumpara verighetele. Florarul iti poate spune ca bujorii nu se gasesc in anotimpul nuntii tale si vei izbucni in plans. Iti vei aminti dupa 20 de minute ca nu iti doreai bujori. Viitoarea ta soacra iti va arata rochia pe care o va purta la nunta si vei izbucni in plans de bucurie vazand cat de draguta si eleganta va fi. Iti vei aminti a doua zi ca rochia ei este la fel cu a nasei si vei izbucni iarasi in plans, de data asta de suparare. Sfatul nostru este sa nu te stresezi din cauza lacrimilor.

Lasa-le sa curga, sterge-ti fata si gandeste-te ca dupa ce nunta se va sfarsi, toate acestea cor constitui momentele emotionante de care iti vei aminti cu drag. Chiar si lacrimile provocate de logodnicul tau care nu stie cum arata culoarea ocru. 

 Cuplu

Planificarea si organizarea nuntii pot insemna si cheltuieli neprevazute.

Atunci cand planifici o nunta trebuie sa stii ca nu are nici o importanta cat de bine organizata esti, cat de economic gandesti totul sau cum stii tu sa negociezi. Mai devreme sau mai tarziu vor aparea cheltuieli neprevazute pe care va trebui sa le strecori in buget.

Nu intotdeauna cheltuielile vor fi minore sau vor putea fi reduse, deoarece nuntile au acest dar: sa consume multi bani. Uneori, cheltuielile suplimentare vor fi motivate de vreme: faci o nunta in aer liber, dar s-ar putea sa ploua, asa ca trebuie sa platesti (in plus si neprevazut) pentru montarea unui cort.

Alteori, cheltuielile suplimentare si neprevazute nu vor fi neaparat necesare, dar nu le vei putea elimina: vrei o rochie de mireasa mai lejera ca sa te schimbi dupa miezul noptii, pentru ca altfel, stii tu bine (dupa ce ai cumparat o rochie de mireasa prea scumpa si incomoda, dar absolut superba) nu te vei simti bine toata noaptea.

Solutia este simpla, desi nimeni nu poate garanta ca o mireasa poate tine cont de asemenea lucruri reci si pragmatice: atunci cand stabilesti bugetul pentru nunta, dupa ce incluzi toate cheltuielile, mai adauga 10% pentru cheltuieli neprevazute si fa tot posibilul (eventual roaga pe cineva de incredere sa iti tina cardurile si sa te incuie in casa) sa nu te abati de la bugetul astfel calculat. 

 Tineri la bancomat


Mirelui nu-i pasa de ceea ce trebuie. Mirelui ii pasa de ce nu trebuie.

Trebuie sa va amintiti mereu ca in aceasta perioada nu sunteti voi insiva. Asta este valabil si pentru viitorul mire, dar si pentru tine. Poate ca logodnicul tau casca atunci cand incerci sa stabilesti playlist-ul sau ii fug ochii spre televizor atunci cand ii arati variantele pentru invitatii (apropo, trebuia sa te asiguri ca nu este meci), insa chiar daca pare dezinteresat, este posibil sa nu fie.

In primul rand, intreaba-l care anume este partea planificarii nuntii de care vrea sa se ocupe sau il intereseaza cu adevarat. Apoi, asculta ce iti raspunde. Este posibil ca tu sa il bati la cap cu trandafirii care vor orna tortul, iar pe el sa il intereseze numai ce aroma va avea tortul.

In al doilea rand, incearca sa nu respingi mereu parerile lui si sa ii faci si lui pe plac uneori. Si ce daca somonul nu merge cu broccoli pane? In fond, este si nunta lui, nu doar a ta. Iar daca viitorul tau sot devine prea interesat de anumite detalii despre care credeai ca nici nu ii va pasa, bucura-te.

Atata vreme cat nu se transforma intr-un mire-monstru-obsedat-de-control si nu alege decoratiuni maro cand culoarea dominanta este roz pastel, lasa-l sa se implice. In fond, logodnicul tau este cel pe care l-ai ales sa iti stea alaturi o viata intreaga. El este viitorul tau sot, nu organizator profesionist de nunti pe care il platesti sa faca ce vrei tu, prin urmare are si el dreptul la o parere.

 Cuplu

Toata lumea va avea o opinie despre organizarea nuntii voastre.

Spuneam mai devreme ca in timpul planificarii nuntii nu vei mai avea alt subiect de conversatie decat planificarea nuntii. Sa nu te miri insa ca, absolut toata lumea cu care vei discuta despre nunta ta, despre decoratiuni, flori, rochie sau orice altceva tine de nunta si mai ales de ceea ce ai stabilit deja, va avea o parere pertinenta pe marginea subiectului. Iar respectiva parere va fi, invariabil, contrara optiunii tale.

De exemplu, exact cand ii povestesti colegei tale de birou ca ai dat avansul pentru formatie, ea iti va spune ca cel mai bine era sa angajezi un dj si iti va insira cel putin trei povesti de groaza cu formatii care au facut probleme la nunti. Iar atunci cand iti vei anunta verisoara ca ti-ai luat rochia de mireasa, ea iti va spune ca spera ca nu este alba, pentru ca toata lumea si toti designerii de succes spun ca rochia alba de mireasa este plictisitoare si demodata.

Problema parerilor celorlalti este foarte usor de rezolvat: ignora-le. Acesta este unul dintre acele momente in care este absolut necesar sa iti amintesti si sa le amintesti tuturor celor care au o parere ca vorbesti si planifici nunta ta. Spune-le ca parerile lor (indiferent despre cine este vorba cu exceptia logodnicului tau, fireste) trebuie pastrate numai si numai pentru nunta lor.

 prietene certandu-se

Organizarea nuntii te poate transforma cateodata intr-o mireasa-monstru.

Poate ca nu iti vine sa crezi, insa si tu, la fel precum miresele din reality-show-uri, te vei transforma uneori, intr-o mireasa-monstru foarte greu de suportat de catre cei apropiati. Este posibil sa fie o transformare scurta, rapida, care sa te tina doar cateva momente sau ore, dar poate fi vorba de o transformare care sa tina cateva saptamani, timp in care sa pari desprinsa din filmele de groaza.

In timpul acestei transformari vei crede cu adevarat ca totul ti se cuvine, ca magnoliile trebuie sa infloreasca si in luna august pentru ca tu atunci te mariti si ca manichiurista este idioata ca nu stie deja ca tu vrei stelute argintii pe fiecare unghie de la picioare. In plus, logodnicul tau nu va mai fi la fel de generos si intelegator ca pana acum, parintii tai sunt zgarciti, prietenelor tale nu le pasa cu adevarat de tine, iar soacra ta este o scorpie pentru ca nu te intreaba ce mai doresti.

Trebuie sa stii ca in asemenea momente vei avea nevoie de ajutor de nadejde. Inca de la inceputul nuntii incearca sa identifici printre cei apropiati o persoana cu capul pe umeri, in care sa poti avea incredere, careia sa ii fii destul de draga incat sa te suporte, pe care sa o respecti destul de mult incat sa o asculti cand iti spune ca ai depasit limita si destul de rece incat sa nu puna la inima cuvintele tale nu tocmai amabile pe timp de criza.

Vestea buna este ca toate miresele trec prin astfel de criza si ca fiecare mireasa se poate baza pe cineva care sa aiba curajul (sau inconstienta) ca in astfel de momente sa ii spuna "Ti-ai pierdut mintile. Trezeste-te la realitate", cu riscul de a nu mai participa la nunta.

 Tanara nervoasa

Stii ca vei avea emotii. Dar stii cate?

In zilele noastre, majoritatea cuplurilor aleg sa se casatoreasca din vointa proprie, cu persoana iubita, dupa o relatie mai scurta ori mai lunga. Atunci cand raspunzi "da" cererii lui in casatorie, emotiile sunt coplesitoare, insa pozitive. In timpul planificarii nuntii insa, vor iesi la iveala tot felul de alte emotii, nu intotdeauna placute, despre care nimeni nu te-a avertizat ca exista.

Aceasta perioada este una deosebita atat pentru tine si pentru viitorul tau sot, cat si pentru relatiile practice si emotionale cu cei din jurul vostru, cu prietenii, dar mai ales cu familiile voastre. In aceste momente va iesi la iveala frustrarea logodnicului tau in legatura cu lipsa de apreciere fata de el a tatalui sau. Acum iti vei aminti ca mama ta nu a avut niciodata timp sa se joace cu tine in copilarie si ca fratele tau s-a mutat la sute de kilometri distanta lasandu-te pe tine sa ai grija de parintii vostri la batranete.

Tot acum, exact cand incerci sa decizi ce flori vrei sa ai in buchetul de mireasa, iti vei aminti ca bunica a murit si nu a apucat ziua ta cea mare sau ca trandafirii roz erau preferatii fostei iubite a logodnicului tau. Si bineinteles, dupa ce ai platit avansul pentru restaurant si ai trimis invitatiile pentru nunta, iti vei da seama ca va trebui sa ii suporti sforaitul iubitului tau noapte de noapte, toata viata ta. Si chiar esti pregatita sa te casatoresti?

Emotiile nu au o rezolvare simpla. Nu poti sa le stergi cu buretele, nu le poti ignora si nici nu le poti da altcuiva sa se ocupe de ele. Incearca sa le accepti, una cate una si sa incerci sa rezolvi situatiile concrete care stau la baza lor. Incearca sa recuperezi jocurile copilariei facand prajituri cu mama ta. Incearca sa ii spui viitorului tau socru, in particular, ca fiul sau ar avea nevoie sa auda ca tatal lui este mandru de el. Mergi la mormantul bunicii si spune-i ca te mariti, ca esti fericita cu logodnicul tau, dar ti-ai fi dorit ca si ea sa iti fie inca alaturi.

Iar emotiile care nu pot fi recreate ori modificate, accepta-le asa cum sunt si mergi mai departe. In ceea ce il priveste pe logodnicul tau... Nu uita ca dragostea cu care ai spus "da" te va ajuta sa dormi in fiecare noapte.

Tu ce nu ai stiut despre organizarea nuntii si ai aflat pe parcurs? In legatura cu ce ai fi vrut sa te avertizeze cunoscutii care au trecut prin experienta planificarii si organizarii nuntii?
Newsletter