Home Nunta Organizare nunta Sfaturi si idei pentru nuntile inter-confesionale

Sfaturi si idei pentru nuntile inter-confesionale

Sfaturi si idei pentru nuntile inter-confesionale
Louise Tanase
Sâmbătă, 13.03.2010

Dragostea dintre un barbat si o femeie este celebrata in unele cazuri printr-o nunta. Numai ca unele cupluri sunt formate din persoane care au religii diferite. Desi in zilele noastre aspectul religios tinde sa paleasca in viata de zi cu zi, in cuplurile mixte poate fi o problema arzatoare atunci cand incep sa planifice nunta.

Numarul casatoriilor mixte din punct de vedere religios a crescut si creste vertiginos in ultima vreme. Cu decenii in urma, nu se putea concepe sau accepta o casatorie cu o persoana de alta religie, dar vremurile si oamenii s-au mai schimbat, iar in zilele noastre sunt din ce in ce mai multe mariaje inter-confesionale.
In cazul in care credinta religioasa are un rol important in vietile celor doi viitori miri, iar cuplul doreste ca mariajul lor sa fie recunoscut de ambele biserici, vor trebui sa faca eforturi suplimentare in ceea ce priveste organizarea nuntii.
Desi poate fi problematica organizarea unei astfel de nunti, de obicei este posibila amestecarea celor doua credinte intr-un fel care sa satisfaca ambii miri si familiile acestora. Singurul lucru care poate impiedica uneori aceasta uniune sunt religiile in sine, care nu recunosc casatoriile inter-confesionale sau nu vor sa oficieze o asemenea ceremonie.
Cuplurile cu religii diferite au mai multe optiuni atunci cand isi organizeaza nunta. Inainte de a lua o decizie este o idee buna sa vorbiti cu cate un preot al fiecarei religii implicate. Astfel va puteti face o idee despre particularitatile fiecarei ceremonii in parte si despre cum trebuie sa procedati pentru ca uniunea voastra sa fie recunoscuta de ambele religii.


Doua ceremonii religioase separate si o petrecere comuna


Daca este important pentru voi ca uniunea voastra sa fie recunoscuta de biserica fiecaruia si exista niste reguli clare care nu lasa prea mult loc pentru compromisuri, veti fi nevoiti sa aveti doua ceremonii religioase separate. Desi acest lucru poate parea exagerat, pentru unele religii casatoria nu este recunoscuta decat daca a avut loc in ritul respectiv.
Pentru a da ocazia familiilor voastre sa va fie alaturi, dar si sa se cunoasca mai bine si sa socializeze, este o idee buna sa aveti o singura petrecere la care sa invitati ambele familii.


Doua religii, o singura ceremonie


Puteti avea o singura ceremonie daca religia fiecaruia permite acest lucru si daca preotii sunt de acord sa oficieze in afara lacasului de cult de care apartin. Pentru a realiza o ceremonie mixta puteti alege o locatie neutra, cum ar fi o gradina publica, o plaja sau locuinta unuia dintre voi.


Ceremonia intr-o religie, petrecerea in cealalta


Multe traditii si obiceiuri de nunta se petrec in afara ceremoniei, iar daca unul dintre miri si familia acestuia sunt mai relaxati decat ceilalti, se poate adopta urmatoarea solutie de compromis: permiteti unei religii sa domine ceremonia religioasa si celeilalte religii sa „controleze" restul nuntii in ceea ce priveste alte obiceiuri, traditii si petrecerea de nunta.


Casatorie civila, fara ceremonie religioasa


In cazul in care diferentele dintre cele doua religii sunt imposibil de depasit si chiar nu se poate gasi o solutie de compromis, va ramane ca singura optiune casatoria civila. Desi aceasta alegere elimina multe probleme, poate fi destul de dureros pentru mirii practicanti ai unor religii sa se casatoreasca fara ca religiile din care fac parte sa le recunoasca uniunea. Alte cupluri privesc renuntarea la ceremonia religioasa ca pe un sacrificiu comun care le intareste si mai mult legatura si dragostea pe care o simt unul pentru celalalt.


Sfaturi pentru mirii de religii diferite


• Priviti cu atentie in sufletele voastre. Chiar daca aveti o anumita religie din nastere, dar nu sunteti practicanti, acordati-va fiecare un timp de gandire in care sa va analizati cu sinceritate credinta, trecutul religios si sa decideti ce este important pentru voi si ce nu. Ganditi-va la cum va fi ceremonia religioasa si la lucrurile care vreti sau nu vreti sa se intample.
• Comunicati deschis cu partenerul vostru despre cum doriti fiecare dintre voi ca religia proprie sa fie inclusa in ceremonie. Ascultati-va partenerul/a cu mare atentie cand isi exprima doleantele.
• Implicati-va familiile in discutii, dar fiti fermi: decizia finala trebuie sa va apartina. Initiati o discutie deschisa si sincera in legatura cu preferintele religioase, traditiile si dorintele ambelor familii.
• Relaxati-va. Toate aceste discutii, presiunea de a lua o decizie care sa multumeasca pe toata lumea si tensiunea apropierii nuntii va poate face pe amandoi sa va indoiti de voi si de pasul pe care urmeaza sa il faceti. Nunta voastra nu trebuie sa fie "perfecta pentru toti", trebuie sa fie "perfecta pentru doi".

 

Newsletter