Home Nunta Organizare nunta Restaurant de nunta: 20 de detalii de care sa tii cont cand il alegi

Restaurant de nunta: 20 de detalii de care sa tii cont cand il alegi

Restaurant de nunta: 20 de detalii de care sa tii cont cand il alegi
Corina Lesan
Marţi, 12.03.2013

Alegerea restaurantului de nunta este esentiala pentru reusita zilei casatoriei. Acolo va veti bucura si va veti emotiona, veti construi amintiri care va vor insoti toata viata. Va puteti „rataci" printre alegerile pe care trebuie sa le faceti cand organizati nunta. Din sutele de restaurante disponibile va trebui sa il alegeti pe cel mai potrivit.

Sunt sigura ca ati citit despre cum si ce sa faceti cand incepeti organizarea nuntii sau ati aflat de la prieteni / rude care au trecut deja prin asa ceva. Si totusi, sunt cateva detalii pe care poate nu le-ati aflat inca, pentru ca, in general, oamenii nu prea vor sa impartaseasca partile mai putin placute ale acestui demers, ci mai mult pe cele de succes.

Noi suntem sinceri si va oferim o lista cu 20 de detalii de care sa tineti cont in alegerea celui mai bun restaurant.

Carnetelul pentru nunta

  1. Chiar daca are legatura cu toata organizarea, nu doar cu chestiunea restaurantului, o programare clara si realista este super utila. Ea trebuie sa fie tinuta de o singura persoana care sa noteze toate celelalte informatii ce vin de la posibile persoane „delegate" sa ajute: parinti, cateva rude si cativa prieteni etc. Veti elimina posibilele incidente/incurcaturi deloc de dorit pe parcursul organizarii nuntii si care isi pot arata dintii chiar in ziua cu pricina.

Sursele de informare

  2. Ati fost la petreceri de nunta, cu siguranta, deci subiectul "restaurant" nu va este nefamiliar. Si totusi, acum cand sunteti voi personajele principale, realizati cate sunt de luat in atentie si considerare atunci cand esti "gazda" si nu invitat. V-ar fi de folos sa rememorati petrecerilor de nunta la care ati participat pentru stabilirea punctelor slabe si tari ale restaurantelor in care ati fost pana acum, conform specificului nuntii voastre.

  3. Cea mai sigura documentare inainte de alegerea nuntii este vizitarea restaurantelor care sunt pe lista voastra de asteptare. Puteti sa o faceti in orice zi, dar mai bine ar fi sambata sau duminica, zile in care chiar sunt in desfasurare petreceri de nunta. Nu veti deranja pe cei de acolo, la urma urmei la cati invitati sunt, danseaza, intra, ies prezenta voastra timp de cateva minute s-ar putea chiar sa treaca neobservata. In schimb, a vedea cu ochii vostri cum e decorata, cum sunt aranjate mesele, cat spatiu de dans este, acustica salii si, de ce nu, cum se misca personalul care serveste mesenii, cred ca sunt informatii elocvente si mai sigure decat cele povestite de altii. Mai apoi, dupa ce ati mai taiat din lista acele restaurante care nu v-au facut o impresie macar buna, puteti incepe "tratativele" cu managerul restaurantului.

Restaurant Ambery Hall

  4. Cereti opinia celor care au trecut deja prin situatia voastra de acum. Nu va grabiti sa tineti cont de toate si de fiecare, ci incercati sa deslusiti de unde au pornit nemultumirile lor, poate ca pe voi nu v-ar fi deranjat situatiile respective (chestiune de gusturi) si sa va inarmati cu solutii de rezerva, doar cel mai bine invatam din greseli. Cei care va vor povesti doar de bine, fara a va relata piedici, incidente etc. sa nu-i ascultati prea mult. Sigur vor sa para cei mai cei si sa ascunda sub pres tocmai acele lucruri pe care ar trebui sa le stiti pentru a fi pregatiti.

Cocktail-ul de criterii in alegerea restaurantului

  5. Fiecare nunta are specificul ei in functie de numarul de invitati, de cat de departe vin invitatii ( nevoie sau nu de asigurarea a cazarii), de anotimpul si luna in care are loc nunta, de bugetul pe care il aveti la dispozitie, de distanta dintre biserica si restaurant, de dorintele din copilarie ale miresei sau de visurile parintilor care asteapta de ani sa-si vada copiii "la casa lor" etc.Nu e o greseala sa te gandesti la cat mai multe conditii de indeplinit, important este sa reusesti sa le armonizezi.

Restaurant Aurrum Palace

  6. Noteaza aceste criterii in amanunt pe carnetelul pentru nunta, nu pe foi care pot "zbura" si vor fi de negasit, pentru a avea o oglinda clara a restaurantelor care respecta cele mai multe dintre ele: cand veti „calatori" prin restaurante pentru a le vizualiza, va va lua valul emotiei si/sau al vrajii de negustor ale patronului si va veti trezi ca ati uitat ceva foarte important de intrebat/stabilit/schimbat abia dupa ce ati semnat contractul. Prea tarziu.

  7. Dimensiunea salii de restaurant conform numarului de invitati - nu mergeti pe sugestia patronului de restaurant care va spune la inceput ca mai pot fi adaugate 3 mese ca mai apoi sa va promita dintr-odata inca 8 sau mai multe (doar de dragul de a nu va pierde ca si client). Imposibila o astfel de oferta decat daca acceptati ca locul de dans sa se micsoreze sau sa fie asezate mese in locuri dosnice sau mult prea aproape de sursa de muzica sau de bucatarie, ceea ce ii va deranja cumplit pe invitatii care vor sta acolo.

Complex Paradis

  8. Forma salii restaurantului sa fie, daca se poate, de forma clasica (patrata, dreptunghiulara, fara forme de L, U, T sau altele) - socializarea la nunta face parte din triada care asigura succesul petrecerii: meniul-muzica-antrenul. Cu cat se vor simti mai bine invitatii, cu atat veti fi mai multumiti la final. Daca invitatii sunt asezati in laterale, nu se vor vedea, nu pot participa la momentele specifice ritualurilor de nunta decat ridicandu-se si stand in picioare etc. si simtindu-se invitati de categoria a 2-a spre a 3-a.

  9. Culoarea si decoratiunile salii sunt importante pentru a se potrivi cu tema nuntii. Chiar daca angajati o firma de organizare nunti, aceasta nu va putea face schimbari majore in restaurant, deci ori va adaptati, ori schimbati.

Restaurant Ambasad'Or

 10. Curatenia restaurantului este poate la fel de importanta ca si atmosfera petrecerii. Va dau un sfat: daca vreti sa fiti siguri ca starea de curatenie e o constanta si nu doar de ochii vostri, ca mancarea este preparata in conditii igienice si nu doar sala de nunta luceste de curatenie, mergeti la toaleta restaurantului. Acolo va veti da seama daca "afara-i vopsit gardu' si-nauntru-i leopardu'" sau nu. Nu uitati ca ceea ce nu se vede e la fel de important ca si ceea ce se vede...

Presidential ballroom

 11. Aranjarea mobilierului restaurantului este un alt punct de interes. Avantajul meselor rotunde este ca invitatii se pot vedea fiecare pe fiecare si pot interactiona mai comod, dar ocupa mai mult spatiu decat cele dreptunghiulare sau patrate care pot fi imbinate in siruri, oferind un spatiu generos de dans. In schimb, socializarea invitatilor, in cazul asezarii meselor in siruri, nu prea are loc, limitandu-se la doi-trei meseni care se vad fata in fata, iar atmosfera nuntii poate avea de suferit. Masa mirilor si nasilor trebuie sa fie pozitionata astfel incat sa fie vazuta din cat mai multe unghiuri ale salii, tot ca un semn de respect fata de invitatii vostri, care sa aiba acces relativ la fel catre voi.

 12. Luminozitatea salii este importanta atunci cand vine vorba despre fotografiile si filmarile facute in interior. E drept ca un fotograf profesionist are si aparatura profesionista, dar pot aparea tot felul de incidente iar valoarea calitativa a imaginilor este foarte importanta, ele ramanand, poate, singurele amintiri fidele ale nuntii.

Restaurant The Library

 13. Acustica salii poate sa creasca sau sa scada valoarea nuntii voastre. Asigurati-va ca peretii si ferestrele sunt amenajate pentru a pastra acustica cat mai buna in interior si a nu se auzi muzica din sala cealalta (multe restaurante au doua sau trei sali de nunti, uneori amestecandu-se sunetele melodiilor). Atentie! Sunt restaurante care dupa ora 23 reduc volumul sonor al muzicii.

 14. Ringul de dans este locul cel mai cautat in timpul nuntii. Ar fi bine sa alegeti un restaurant cu un ring pe masura numarului de invitati si situat central, accesibil tutror nu doar celor care au ajuns primii acolo. Daca spatiul salii este in L, T sau alte forme cu saloane sau separeuri, riscati sa va plece invitatii mai repede si nemultumiti pentru ca nu se simt ca facand parte din petrecere.

Restaurant Napoca 

 15. Aerul conditionat trebuie sa existe dar, verificati inainte de a alege restaurantul care este pozitionarea lui, stiut fiind ca nu e sanatos sa fie prea aproape de locul unde stau invitatii. Pe de alta parte, poate nu sunt bine pozitionate si risca sa nu faca fata numarului de invitati. Cat despre ventilatie, caci fumul de tigara si mirosurile trebuie sa iasa pe undeva, vedeti daca au aparate de aerisire sau macar posibilitatea de a deschide geamuri fara a deranja mesenii, altfel toata nunta se muta in strada de prea mare caldura ori fum.

 16. Locurile de parcare ale restaurantului sunt o problema. Vedeti cat de aproape sunt, cate sunt si pregatiti un plan de rezerva, o eventuala zona spre care sa directionati masinile invitatilor.

 17. Meniul sa tina cont pe cat posibil de alegerile invitatilor. Lasati posibilitatea ca ei sa aleaga intre diferite bauturi. Apoi, mai sunt meseni vegetarieni ori la regim dietetic sau cu orientari religioase care cer anumite feluri de carne in meniu. Atentia acordata in astfel de cazuri va aduce recunostinta invitatilor si va fi un plus de respect acordat de voi celor care va sunt alaturi.

Incheierea contractului cu restaurantul

 18. Fiti siguri pe voi si nu va sfiiti sa va expuneti doleantele si solicitarile: in primul rand pentru ca, la urma urmei, este nunta voastra nu a restaurantului, in al doilea rand, pentru ca patronul nu vrea sa va piarda de musterii. Veti descoperi cate poate sa va ofere daca stiti sa solicitati. Pe langa cunoscutele chestiuni legate de meniu (variante diferite cu preturi diferite, cu bautura adusa de acasa sau nu) intrebati tot ce va trece prin cap, orice idee va vine: numarul de chelneri, costul suplimentar al acestora, ce variante de decorare a salii exista, poate le dati voi idei in acest sens, ora la care se incheie petrecerea poate nu e batuta in cuie si reusiti sa o modificati.

  

Restaurant La Seratta

  19. Atentie: fiti vigilenti sau taiati acel restaurant de pe lista daca simtiti o oarecare superficialitate din partea managerului restaurantului sau atitudini, raspunsuri echivoce. E posibil sa va treziti ca in ziua nuntii nu mai seamana mai nimic cu ce ati stabilit anterior. Managerul stie ca nu veti avea incotro si veti ramane la el, caci doar nu veti pleca cu tot alaiul de nunta sa cautati alta locatie.

 20. Stipulati toate clauzele in contract, nu lasati la buna intelegere anumite apecte. Pe langa data nuntii, ora inchiderii petrecerii, schita de meniu si avansul platit, introduceti si alte chestiuni dintre cele enumerate mai sus (decoratiuni, aer conditionat eficient, aranjarea meselor etc.) pentru ca se mai intampla ca unii sefi de sala sau manageri de restaurant sa "uite" anumite servicii sau cerinte solicitate de voi si stabilite doar verbal. 


Dupa cum vedeti, sunt multe detalii care pot face diferenta in alegerea restaurantului perfect pentru nunta voastra. Totul pentru ca petrecerea de nunta, prima voastra petrecere ca sot si sotie, sa fie una reusita.

Chiar asa, voi ce alte detalii credeti ca ar mai fi de luat in seama?

Newsletter