Home Nunta Organizare nunta Reguli pentru lista cu invitatii la nunta

Reguli pentru lista cu invitatii la nunta

Reguli pentru lista cu invitatii la nunta
Eva Pirosca
Luni, 24.05.2010

Cu discernamant. Cooperand cu mirele tau si luand in calcul persoanele pe care le doriti intr-adevar alaturi, doleantele familiei extinse, bugetul, capacitatea salii de festivitate... Deci, cu discernamant.

Dupa ce stabiliti cate persoane va permite bugetul sa "gazduiti" in ziua nuntii si cate incap in sala de mese, fara sa se calce pe picioare, e nevoie sa luati aceste persoane pe rand...

Obiceiul e ca invitatii sa se "dea pe din doi". Adica jumatate din ei sa fie din partea mirelui si jumatate din partea miresei. Dar acum hotarati voi de comun acord daca ramane asa, in functie de cati prieteni si cate rude "privilegiate" are fiecare... Si un alt obicei este ca parintii si socrii sa aduca pe lista "obligatiile" pe care le au ei: nu stiu ce ruda indepartata, vecin sau coleg care si el i-a invitat pe ei la nunta copilului... Asa ca puneti pe hartie: de ce buget dispuneti, cati invitati va permiteti, ce pretentii ridica familia. De cele din urma veti tine cont in masura in care puteti, dupa ce schitati listele cu toti invitatii. O sugestie ar fi sa impartiti invitatii la 3: o treime din partea familiei lui, o treime din partea familiei tale si restul, cei pe care ii doriti voi.

 

Ce v-ar mai putea ajuta: pregatiti doua liste separate. Pe cea principala enumerati persoanele pe care vi le doriti cu adevarat alaturi la eveniment, alaturi de cele care nu pot lipsi si pace. In a doua lista, includeti potentiali invitati: v-ar face placere prezenta lor, dar ii puteti invita abia dupa primele confirmari, pentru ca spatiul si bugetul va limiteaza.


In acest sens, fiti atenti sa expediati invitatiile in timp util ca sa puteti primi confirmarile. Mai exact, cu 3-4 luni inainte de eveniment. Si mentionati clar pe invitatii termenul limita pentru confirmarea prezentei. Aveti nevoie sa stiti numarul cat mai sigur al participantilor, inainte de a face comanda pentru mancare si bautura la restaurant.

Asigurati-va ca ati intrat in contact cu fiecare dintre cei invitati: asadar, nu va vor fi straini! Deasemenea, v-ar prinde bine sa cunoasteti firea si metehnele fiecaruia, pentru a nu avea suprize: scandalagii, rigizi, nemultumiti sau care se dau in spectacol la bautura...
Taiati de pe lista in functie de anumite criterii. Dar pe care sa le respectati amandoi, ca sa nu aveti motiv sa va luati la harta. De exemplu, unde sunt cupluri, invitati cupluri. Unde aveti cunostinte sau prieteni fara partener de cuplu - apoi, fara sa vina! Daca veti rude de gradul 2, indepartate, cu care nu tineti legatura decat poate la sarbatori si inmormantari, taiati-le sau incadrati-le pe lista de rezerva. Colegii de munca: la fel. Ori nu invitati nici unul, ori pe toti. Ori doar pe cei care v-au devenit apropiati si in viata de zi cu zi. Daca lucrezi intr-o companie mare, ii puteti trece pe lista de rezerva - daca nu sunt multi - in cazul in care relationati direct cu ei sau daca lucreaza in acelasi departament.

 

Daca aveti prea multi invitati din alt oras, asta o sa va cam coste. Asa ca puteti lua in considerare optiunea de a desfasura nunta chiar in acel oras, pentru a reduce costul transportului si al cazarii.

Si odata ce v-ati decis sa ii invitati, ocupati-va de ei... Nu ii lasati doar pe mana domnisoarei de onoare. Ei au sosit pentru protagonisti, nu pentru domnisoara de onoare. Prin urmare: vizitati-i din cand in cand pe la mese, ca sa "le luati pulsul". Intrebati-i cum se simt, daca au nevoie de ceva; poftiti-i la dans; iar cu cei pe care nu i-ati intalnit de mult, opriti-va sa purtati o conversatie de cateva minute...

 
Newsletter