Home Nunta Organizare nunta Preparate din peste pentru nunta

Preparate din peste pentru nunta

Preparate din peste pentru nunta
Louise Tanase
Vineri, 15.10.2010

Fiecare dintre noi ne dorim ca nunta noastra sa ramana in amintirea nuntasilor ca una dintre cele mai frumoase nunti la care au participat. In acest scop, facem numeroase eforturi pentru a organiza nunta, in cele mai mici detalii. Meniul de nunta este unul dintre cele mai importante capitole ale organizarii unei nunti de vis, iar preparatele din peste pot constitui piesa de rezistenta a acestuia.

Gandindu-ma la meniul unei nunti de vis, am constatat ca majoritatea nuntilor au in meniu preparate din peste. Din pacate, in general, restaurantele ofera cam aceeasi banala varianta: peste la gratar sau pane cu mix de legume sote. Ok, nu este rau, dar pestele se poate prepara in mii de feluri. Haideti sa incercam impreuna sa descoperim cinci preparate din peste simple, dar gustoase.

  

1. Somon file pe pat de paste.

Fiecare portie poate contine o felie mare sau doua mai mici de somon file.
Cum se prepara: Intr-o cratita se fierb pastele (de preferinta fusilli sau penne), cu putina sare, conform timpului de fierbere indicat pe ambalaj. Cand pastele sunt fierte, se mai lasa 5 minute in apa in care au fiert, cratita fiind acoperita cu un capac. Se scurg pastele. Se prepara un sos gros astfel: intr-o tigaie se incinge bine putin ulei de masline (circa 2 linguri), se adauga ceapa, usturoiul, rosii coapte si curatate de pielita, sare, piper si ierburi de Provence. Se calesc toate la foc mic pana scad bine. Fileul de somon se unge cu putin ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper, apoi se frige pe gratar timp de aproximativ 10 minute, cu pielea in jos. Se aranjeaza pe farfurie astfel: se face un pat de paste peste care se adauga fileul de somon si o lingura de sos. Se decoreaza marginea farfuriei cu jumatati de rosii cherry si frunze de busuioc.

2. Hering cu garnitura de orez.

Fiecare portie va contine o felie de hering si o portie de orez.
Cum se prepara: Intr-o cratita se caleste ceapa taiata fin, apoi se adauga orezul si putina apa clocotita si se lasa la fiert. Cand incepe sa scada se adauga cubulete de gogosar rosu, sare si piper alb si se da la cuptor 15 minute. Inainte de a opri focul se adauga patrunjel taiat marunt. Se pune in forme (discuri fara baza) si se lasa la racit pe o farfurie. Preparam un sos pentru décor, astfel: incingem 2 linguri de unt, adaugam cubulete de gogosar, faina, lapte, suc de lamaie si smantana. Cand incepe sa se ingroase, adaugam marar tocat marunt si oprim focul. Fileul de hering se unge cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper alb, apoi se impatureste in folie de aluminiu si se frige la gratar timp de 10 minute. Scoatem pestele din folie. Aranjam pe farfurie astfel: in centru asezam orezul (scoatem forma), deasupra orezului o felie de peste. Pe marginea farfuriei turnam cu lingura sos alb.

3. Dorada cu sparanghel si crema de unt.


Fiecare portie va contine doua felii de peste, cinci bucati de sparanghel, o lingura salata icre, o lingura unt cu verdeturi, o lingura crema rosii.
Cum se prepara: Intai preparam cremele pentru décor:
Salata de icre - se poate folosi o salata de icre din comert, gata preparata, cu ceapa sau fara, dupa dorinta.
Crema de unt - untul se freaca bine cu sare, piper alb, marar si busuioc tocate foarte marunt (de preferinta in blender), pana devine o pasta verde foarte aromata.
Crema de rosii - se coc si se curata de pielita rosiile, se freaca cu usturoi si smantana groasa. Se asezoneaza cu sare, piper rosu si busuioc.
Fileul de peste se unge cu ulei de masline si se frige pe gratar, timp de 10 minute. Sparanghelul se poate gati ori pe gratar, ori intr-o tigaie cu puti ulei si sare. Pe farfurie asezam sparanghelul, pestele deasupra si in lateral, grupam cele trei linguri de creme-garnitura, in ce forma dorim. Putem orna farfuria cu frunze de salata creata, legume maruntite, etc.

4. Pastrav cu ciuperci si sos alb.


Pastravul este un peste foarte gustos, usor de preparat, care poate fi pus in evidenta de un sos alb de smantana.
Cum se prepara: Preparam un sos astfel: calim ciupercile in doua linguri de ulei de masline, adaugam putina apa, verzisoarele de Bruxelles si morcovii pitici; acoperim cu un capac si lasam la fiert. Cand legumele sunt fierte, adaugam smantana si amestecam in continuu pana se ingroasa, apoi oprim focul. Prajim feliile de pastrav in putin unt sau ulei de masline, intorcandu-l de pe o parte pe alta, pana se rumeneste pe ambele parti. Asezam pe farfurie, intr-o parte, pestele si langa el, sosul cu legume. Putem decora cu frunze de ceapa verde sau cu frunze de patrunjel.

5. Somon la gratar cu sos de branza si ierburi aromate.


Somonul se poate asorta cu foarte multe garnituri, dar sosul de branza ii ofera o savoare deosebita.
Cum se prepara: Se prepara mai intai sosul de branza astfel: intr-un vas se topeste untul la foc domol. Cand s-a topit untul se adauga faina in ploaie, amestecand continuu, ca sa nu se formeze cocoloase. Se adauga un pahar de lapte si se amesteca pana ce continutul devine omogen. Se lasa la foc domol timp de 10 minute, apoi se adauga treptat branza pasata bine, fara sa ne oprim din a amesteca. Se adauga sare (dupa gust) si piper alb. Fileul de somon se unge cu ulei de masline, se condimenteaza cu sare si piper alb, se impacheteaza in folie de aluminiu si se da la cuptor 10 minute; cand e gata, se scoate cu grija din folie. Se aseaza pe farfurie doua felii de somon si se pune sosul de branza deasupra, fara a acoperi tot pestele. Se decoreaza cu ierburi aromate proaspete.

Acestea sunt sugestiile mele pentru preparatele din peste.

Voi ce reteta preferati pentru meniul de nunta?

Newsletter