Home Nunta Organizare nunta Nunta de argint: 20 de idei practice pentru organizare

Nunta de argint: 20 de idei practice pentru organizare

Nunta de argint: 20 de idei practice pentru organizare
Corina Lesan
Miercuri, 01.12.2021
Nunta de argint se sarbatoreste, in traditia romaneasca, doar de cateva decenii, fiind importata din cultura occidentala pe filiera franceza, unde, in evul mediu, barbatii mai cu stare daruiau sotiilor o coronita de argint dupa un numar de ani de casatorie. Un obicei asemanator exista si la englezi si americani: reinnoirea juramintelor - se petrece nu neaparat la aniversarea unui numar de ani, ci atunci cand cuplul a trecut impreuna cu bine peste o etapa de viata, un necaz greu dus sau pur si simplu ca o aniversare a casniciei.

Daca pentru a organiza o nunta normala exista multe informatii si aspecte cu care suntem oarecum familiarizati, pentru nunta de argint lucrurile nu stau la fel. Karena stie tot, asa ca iti ofera 20 de idei practice pentru organizarea nuntii de argint.

Ce inseamna nunta de argint

Nunta de argint marcheaza 25 de ani de casatorie si nu ar trebui ignorata de cuplu sau de familie. Simbolul acestui eveniment este simplu: argintul este un material rezistent, care nu oxideaza in contact cu apa si nu isi schimba culoarea sau structura dupa o anumita perioada de timp. Un cuplu care ajunge la aceasta performanta este, cu siguranta, unul solid, care a rezistat provocarilor.

1. Cine organizeaza nunta de argint?

Organizarea nuntii de argint poate fi facuta de "tinerii" aniversati, dar, o idee faina ar fi ca, in secret, chiar copiii lor sa se ocupe si astfel sa le faca o surpriza placuta. Pentru varianta a doua, ar fi indicat sa aflati cumva, fara sa isi dea seama, daca parintii vostri vor o aniversare de acest gen, cum si-ar dori-o, unde, cu cine si tot asa mai departe. Nu de alta, dar unii s-ar putea sa nu o vrea deloc (nunta de argint nu e totusi un eveniment din traditia romaneasca) sau sa ii deranjeze un anume stil de desfasurare (ziua, ora, restaurantul, etc.). Va cunoasteti parintii asa ca decideti daca le veti organiza in secret nunta de argint sau nu.

2. Primul pas in organizare... bugetul!

Chiar daca este o tema aniversara, aproape totul pleaca de la finante. Doar dupa ce stii exact ce buget se poate aloca organizarii nuntii de argint, poti decide ce vei face in tot ceea ce inseamna organizare. Dupa ce chestiunea banilor este clara, poti sa treci mai departe.


3. Cati invitati veti avea la nunta de argint?

Cugetati bine asupra acestui aspect. De numarul de invitati vei tine cont in toti pasii urmatori in organizare. Sa fie o reuniune intima, cu cei apropiati familiei (copiii si cativa prieteni/rude) sau una extinsa, cu multi invitati, aproape ca o petrecere a primei nunti? Unii vor sa aiba o nunta cum n-au avut la tinerete, altii vor considera ca e un eveniment mult prea intim ca sa faca mare petrecere. Cantariti foarte bine plusurile si minusurile numarului mic sau mare de invitati si alegeti cea mai buna varianta pentru voi.

4. Stilul petrecerii la nunta de argint

Pentru o nunta de argint intima, lucrurile sunt simple si pretentiile putine. Poate fi o petrecere in familie, organizata ca orice eveniment sarbatorit in cerc restrans si fara prea multe fasoane. Puteti chiar si asa, sa aveti o nunta la restaurant, dar nici aici nu se mai pune problema unui stil anume. Pentru o nunta mai mare, puteti alege o tema legata de istoria casniciei, de momentele prin care ati trecut sau, pur si simplu, o tema ca la orice nunta. Sfatuiti-va cu tinerii care s-au casatorit de curand sau apelati la o agentie care stie tot despre tendintele nuntilor.


5. Cand alegeti restaurantul?

Daca va decideti la o petrecere mai numeroasa, locul petrecerii va fi cu siguranta un restaurant care va pregati tot ce este nevoie, ca la o nunta obisnuita, mare sau mica. Asadar faceti rezervarea exact ca si la o nunta obisnuita, cu cateva luni inainte, altfel il puteti gasi ocupat. Pentru o nunta de argint intima, programarea la restaurant poate fi facuta cu 2-3 luni inainte, neavand nevoie de un restaurant mare unde puteti gasi sala ocupata de mult de o nunta tinereasca. Nu va dura cat o petrecere mare, de dimineata pana seara, deci si meniul va fi pe masura.

6. In ce zi din saptamana are loc nunta de argint?

In general, sambetele si duminicile sunt arvunite cu mult timp inainte pentru nuntile obisnuite. Ca sa nu trebuiasca sa amanati din aceasta cauza data nuntii voastre, programati petrecerea intr-o seara de vineri, cand incepe weekendul, deci nu stricati programul invitatilor. Alegerea restaurantului depinde nu doar de calitatea lui, de numarul de invitati etc., ci si de durata petrecerii. La o nunta de argint poate ca nu este nevoie de atatea ore cat la cea obisnuita, evenimentul neavand incarcatura simbolica, chiar daca 25 de ani de casnicie nu sunt chiar orice.

7. Locatia nuntii de argint

Alegerea locului unde veti sarbatori nunta de argint este mai putin restrictiva fata de nunta din tinerete. Poate fi un restaurant, acasa sau, depinzand si de anotimpul in care are loc, in aer liber. Va va dicta ce sa decideti bugetul, numarul de invitati si, nu in ultimul rand, personalitatea voastra. De exemplu, pentru cei care sarbatoresc nunta de argint vara si nu doresc o petrecere prea sobra si crispata, o varianta ar fi un barbecue party" adica, mai pe romaneste, o iesire la iarba verde. Fireste, mai bine organizata si mai plina la capitolul mancare, bautura si distractie, dar in acelasi timp lejera si naturala. In definitiv, important e sa va simtiti bine!

8. Cum sa va imbracati ?

Nunta de argint presupune o tinuta festiva din partea voastra, a aniversatilor. Daca stilul petrecerii ori locatia permit tinute lejere, nu ezitati sa aveti o tinuta casual, dar rafinata. Voalul miresei nu-si mai are locul aici, simbolistica lui neavand nicio legatura cu cea de acum. Nu stiu daca varsta impune sobrietate: 50 de ani (varsta medie a mirilor de argint) nu e o varsta la care sa renuntati la culori sau croieli in tendinte! Aveti doar grija sa nu fiti ridicoli exagerand in vestimentatie, daca restul organizarii nu este pe masura. Ori ganditi si organizati totul cu fast, ori nu. Pentru barbati este mai simplu. Se pot imbraca aproape la fel ca in tinerete, dar in functie de moda de acum.


9. Obiceiuri la nunta de argint

Puteti prelua obiceiuri de la nunta obisnuita, cum ar fi marturiile, trimisul invitatiilor pe suport de hartie, lumanarile etc. Aveti insa grija sa nu exagerati cu ce nu ati facut la tinerete, caci oricat ati vrea timpul nu poate fi intors inapoi. Sau... poate ca, de ce nu, o data in viata nu strica sa incercati ceva nou, ceva ce nu ati facut pana atunci. La o nunta, de argint sau nu, sunt permise dorintele iesite putin din obisnuintele zilnice...

10. Cadouri vs. darul "in plic"

Nunta de argint nu este o nunta cu dar. Ca veti primi cadouri este altceva, dar nu daruri in plic. Nu sunteti la inceputul vietii in doi, aveti si casa, si masa, deci fara cadouri in bani. Daca veti petrece la restaurant, ar fi bine sa sugerati ca nu este nunta cu dar in bani: oamenii se gandesc ca restaurantul implica si "plicul", din cauza costurilor petrecerii si riscati sa nu aveti invitati doar din cauze financiare sau sa starniti opinii nedrepte la adresa voastra. Caramida pusa la constructia casei se obisnuieste la prima nunta, nicidecum la cea de argint...



11. Ritualul religios al nuntii de argint

Ca orice nunta, cea de argint presupune un ritual religios. Dar nu obligatoriu. De fapt, preotii sustin ca este impropriu sa-l numim "slujba de cununie", nefiind slujba Tainei Sfintei Cununii, ci doar o ceremonie religioasa de multumire. Nu se folosesc decat inelele de cununie (verighetele de argint) si lumanarile tinute de nasi (in unele zone nici acestea nu sunt acceptate).

12. Cu nasi sau fara la nunta de argint?

La biserica, mirii de argint vor fi insotiti de nasi. Ideal ar fi ca nasii de la cununia din tinerete sa fie si la nunta de argint. Daca, din diverse motive, nasii aceia nu mai fac parte din viata noastra, nu disperati! Au trecut ei 25 de ani si au fost situatii cu adevarat grele, asta e floare la ureche! Totusi, nu lasati pe ultima suta de metri sa va gasiti noi nasi. Asta daca veti merge la Biserica. Daca nu, este mai putin important acest detaliu in organizarea nuntii. Poate ca niste prieteni vechi si buni, ce v-au fost alaturi in cei 25 de ani, si la bine si la rau, ar fi cea mai fericita alegere.


13. Tema nuntii de argint

In cazul in care veti avea o petrecere mare poate ca ar fi interesant sa va alegeti o tema a petrecerii pe care s-o comunicati invitatilor. De ce nu, puteti gandi petrecerea ca un bal mascat cu tema sau nu, oferindu-va ocazia unei seri petrecute altfel (mai ales ca o nunta de argint nu are rigorile unei nunti obisnuite si lasa loc inovarilor distractive).

14. Alternativa la petrecerea de nunta

Daca nu va dati in vant sa aveti o petrecere cu lautari si zbenguiala, ci una restransa, ati putea sa inlocuiti petrecerea restransa cu o excursie sau o drumetie, ori un weekend petrecut la o pensiune, departe de agitatia orasului, totul organizat si platit de voi celor putini pe care ii vreti alaturi. Poate ca vor fi amintiri durabile, nu doar o petrecere, fie si de argint...



15. Verighetele nuntii de argint

La capitolul verighete, e redundant sa va mai spun ca vor fi facute din argint si se vor purta alaturi de cea din tinerete si, eventual, inelul de logodna. Cu toate acestea, puteti, daca nu sunteti chiar traditionalisti, ci mai mult practici, sa va cumparati verighete din aur alb. Sunt mai scumpe, ce-i drept, dar se pastreaza mai bine, neprinzand acea patina a timpului (care uneori duce spre innegrirea verighetei), plus ca sunt mai rezistente la tocirea decoratiunilor si gravurilor de pe ele.

16. Lumanarile nuntii de argint

Lumanarile de nunta, daca preotul le accepta la ceremonia religioasa, pot fi mai mici decat cele de la o nunta obisnuita si decorate simplu, fara prea mare extravaganta, neavand simbolistica specifica nuntii din tinerete. Nu cheltuiti prea mult pe ele, caci nici slujba din biserica nu pune accent pe ele.


17. Buchetul "miresei de argint"

Buchetul miresei de argint va fi, ati ghicit, argintiu. Mai precis, florile sunt pulverizate cu praf sau lac argintiu ori macar decoratiunile lui sunt argintii. Prin unele zone ale tarii exista obiceiul ca buchetul nuntii de argint sa fie facut din spice de grau (simbol al bogatiei materiale si spirituale din cei 25 de ani de casnicie) pulverizate si ele, sau cateva dintre ele, cu vopsea argintie.

18. Culoarea nuntii de argint

Culoarea argintie este, ca si la buchetul miresei, culoarea tipica acestui eveniment. Nu exagerati, totusi, caci nu trebuie sa fie toata sala si toata lumea in aceasta culoare, ci doar pe ici, pe colo, simbolic. Eventual, bijuteriile, pantofii miresei, cravata/papionul si butonii mirelui sunt detalii suficiente pentru argintiul nuntii.

19. Juraminte de nunta sau nu?

Aici parerile sunt impartite. Opozantii sustin ca a rosti un juramant la biserica nu se prea obisnuieste pe la noi. In al doilea rand, dupa 25 de ani, ce rost mai are sa faci juraminte? Anii petrecuti impreuna ar fi astfel o evidenta dovada ca iubirea si respectul au existat din plin si nu se va mai schimba nimic dupa atata timp.

Nonconformistii sustin ca e un moment emotionant sa rostesti/citesti celuilalt ceva, orice, nu doar la biserica... versurile unei poezii, un text propriu sau preluat, ambele reafirmand unirea dintre voi, multumiri pentru anii trecuti, ganduri pentru cei viitori. Meditati la aceasta chestiune a juramintelor si decideti.

 

20. Fara nunta de argint?

Daca nu reusiti din motive obiective sa sarbatoriti acest eveniment, nu disperati si nu intrati in panica! Nu este obligatoriu nici la biserica, deci nici altfel. Lasati superstitiile si petreceti voi doi, ca-n tinerete, o seara romantica, oriunde ar fi ea. Mergeti inainte cu iubirea, respectul si intelegerea absolut necesare chiar si fara fast si lume in jur. Asa cum spun si versurile unui cantec:

S-alunge iubirea cea mare,

Chiar si o boare ar putea.

De-ajuns s-o gaseasc-obosita, plictisita

In clipa grea.

Iubirea se cere pazita

de oarba ispita

de fumul rebel

Pazita cu zel

Cu sabii de-otel

Si de ea, si de el,

La fel!"



Nunta de argint nu este, de fapt, o nunta. E mai mult decat atat si totusi atat de putin: un moment in care sa va opriti din mersul grabit al lucrurilor si, privindu-va in ochi si tinandu-va de mana, ca-n vremurile tineretii, sa va multumiti prin vorbe de recunostinta. Sau sa taceti, pur si simplu.

Voi aveti si alte idei pentru organizarea nuntii de argint ?

Newsletter