Home Nunta Organizare nunta Bridezilla - Discutie cu un psihoterapeut despre stresul dinaintea nuntii

Bridezilla - Discutie cu un psihoterapeut despre stresul dinaintea nuntii

Bridezilla - Discutie cu un psihoterapeut despre stresul dinaintea nuntii
Oana Voncick
Luni, 04.11.2013

Orice femeie care se pregateste de nunta este de doua ori mai stresata. Intreaga asteptare a marelui eveniment o face sa se simta mai agitata decat de obicei. Americanii denumesc aceasta transformare a viitoarelor mirese drept ''bridezilla".

 

Oare va iesi bine totul? Oare vor veni toti invitatii? Am ales bine rochia? Sunt intrebari pe care si le pune orice mireasa. Karena a stat de vorba cu psihoterapeutul Paul Pufan, fondator al mentalhealthcenter.ro despre cum resimte o femeie stresul dinaintea nuntii si cum se poate relaxa inainte de eveniment.

Foto: salacioustark.wordpress.com

 

 

Ce se intampla cu o femeie atunci cand se pregateste de nunta?

Fiecare femeie raspunde in felul ei in fata unui astfel de eveniment. Avem o multitudine de factori ce ii pot influenta stilul de a se manifesta, ca: varsta, etnia, cultura, educatia, posibila credinta, economia, familia, anturajul, partenerul, faptul ca se afla la prima/a doua/a treia/ a etc. nunta, dorintele, asteptarile, posibilul respect fata de anumite traditii/obiceiuri, comportamentul, atitudinea fata de nunta/organizare/rolul avut, controlul afectiv-emotional, s.a..

Noi suntem construiti sa reactionam intr-un fel deosebit in fata unui astfel de eveniment, iar daca esti un personaj central, atunci situatia devine mult mai apasatoare, nu doar din cauza responsabilitatilor avute, ci si a faptului ca faci ceva special si rar pentru tine (chiar si daca ar fi sa te casatoresti de 6 ori intr-o viata, totusi sunt doar 6 ori intr-o viata intreaga).

Un alt lucru important de luat in considerare este ca societatea in sine de-a lungul timpului a promovat si impamantenit ideea nuntii ca fiind pentru majoritatea probabil cel mai important moment al vietii (doar un posibil moment al nasterii unui copil putand surclasa in importanta aceste clipe ).

Daca e sa privim din perspectiva unei femei ce si-a dorit de mult timp asta, ce are idei rigide despre cum vrea sa se desfasoare nunta, ce nu isi gestioneaza intotdeauna cu succes emotiile si ce este preocupata de faptul ca va fi sub lumina reflectoarelor in ziua cea mare, atunci cu siguranta acest eveniment va apasa pe umerii ei cu mai multa greutate decat in mod normal; astfel ea ajungand sa fie tensionata, stresata, agitata, nervoasa, iritata, anxioasa, etc..

Cat de important este din punct de vedere psihologic ca o femeie sa se simta in centrul atentiei atunci cand planifica nunta?

Ca sa raspund la aceasta intrebare voi face din nou apel la individualitatea miresei si a cuplului din care face parte. Conteaza foarte mult cum priveste ea evenimentul, ce semnificatie are pentru ea, daca s-a lasat influentata sau nu de familie, traditii, persoanele apropiate, mass-media.

Nu stiu daca este atat de important ca ea sa fie in centrul atentiei cand planifica nunta, pe cat este de important ca ideile si dorintele pe care le are sa ii fie respectate in mare parte; mai ales ca exista femei care incep sa-si planifice nunta de vis inainte sa-si intalneasca partenerul sau chiar inca din copilarie.

De cele mai multe ori, este foarte important pentru ea sa fie evidentiata in momentul in care se afla la primarie sau in fata altarului din biserica. Pana si in filme daca ne uitam vedem cum mireasa intra ultima in biserica, toata lumea atintindu-si privirile admiratoare asupra ei.

In majoritatea cazurilor, momentul nuntii are o importanta mult mai mare pentru mireasa decat pentru mire, astfel ea atragand nu doar dorinta ci si responsabilitatile. Poate avea importanta si tipul de cuplu care se casatoreste: daca este unul traditional, unul de lesbiene sau unul de homosexuali, astfel rolurile avute putand capata diverse nuante.

Iar ca aspect general, nici nu are relevanta daca femeia isi doreste sau nu sa fie in centrul atentiei, fie ca e frumoasa sau ca e dezinteresata de parerea celorlalti, avand in vedere ca societatea o stampileaza oricum ca piesa de rezistenta in momentul in care ajunge in fata altarului.

Cum pot cei din jur sa ajute o viitoare mireasa inainte de nunta? Cum o pot ajuta sa se linisteasca?

Sa ii fie alaturi, sa o sustina afectiv, sa o incurajeze, sa o inteleaga. Empatia este un lucru foarte important la care multi, din pacate, nu apeleaza. Daca vorbim, totusi, despre o mireasa “imatura” si/sau “rasfatata”, atunci persoanele foarte dragi/apropiate pot incerca sa discute deschis cu ea despre asta.

Trebuie sa inteleaga ca nu este singura in acest proces, si ca atata timp cat isi doreste ceva palpabil si actioneaza cu calm, nu ar trebui sa aiba probleme.

Ce ar trebui sa faca o mireasa in asa fel incat sa isi poata pregati nunta cat mai relaxata, fara stari de agitatie, de anxietate?

Cum spuneam si inainte: sa-si doreasca ceva realizabil, sa incerce sa fie si putin calculata oricat de spontana ar putea fi ea ca persoana, sa se inconjoare cu persoane de incredere, sa apeleze la exercitii de relaxare, lucruri ambientale calmante, la consiliere in caz ca prezinta dificultati emotionale, la un organizator de nunti, sau chiar si la o moderna baie de padure (Shinrin-yoku).

Cateva recomandari personale, in calitate de specialist, pentru viitoarele mirese:

Sa incerce, inainte de toate, sa se autocunoasca, sa-si analizeze dorintele/placerile, sa ia hotarari de comun acord cu partenerul/partenera, sa asculte sfaturile celorlalti ( familie, anturaj ) dar sa nu se lase influentata major de ele, sa inteleaga ca este un eveniment foarte special dar vor mai fi si altele pe viitor cu incarcatura placuta, sa traga adanc aer in piept si sa nu uite sa se bucure de moment, sa traiasca clipa.   

Newsletter