Home Nunta Organizare nunta 7 sfaturi pentru asezarea la mese a nuntasilor

7 sfaturi pentru asezarea la mese a nuntasilor

7 sfaturi pentru asezarea la mese a nuntasilor
Louise Tanase
Vineri, 22.10.2021

Planificarea unei nunti incepe cu aproximativ un an inainte si se incheie... in ziua nuntii. Desi fiecare dintre noi dorim ca planificarea nuntii sa fie usoara si rapida, pe masura ce timpul trece si ziua cea mare se apropie, descoperim ca tot mai avem cate ceva de facut. Una dintre sarcinile care trebuiesc indeplinite cu cel putin cateva zile inainte de nunta este realizarea unui grafic pentru asezarea nuntasilor la mese.

 

Unii miri sunt putin nedumeriti de aceasta problema si nu inteleg de ce trebuie sa realizeze o schema cu asezarea nuntasilor la mese in loc sa ii lase sa se aseze fiecare unde doreste. Daca si tu te numeri printre cei care incearca sa scape de aceasta sarcina, iti vom spune de ce trebuie sa o indeplinesti. Imagineaza-ti ca toata lumea se aseaza unde doreste, iar la un moment dat vine o familie cu mai multi membri care, logic, doresc sa se aseze la aceeasi masa. Surpriza neplacuta pentru ei este ca la fiecare masa sunt libere mai putine locuri decat au nevoie. Sau, singurele locuri libere pentru un cuplu sunt la o masa unde nu cunosc pe nimeni sau, si mai rau, unde se afla persoane cu care nu se inteleg.

Ce faci tu in aceasta situatie? Incepi sa rogi invitatii sa se ridice si sa se aseze in alta parte ca sa le faci loc noilor veniti? Nu este nici frumos, nici practic. Prin urmare, sacrifica o zi dupa ce ai primit toate confirmarile si stii exact cine va veni la nunta si realizeaza o schema. Iata cateva sfaturi in aceasta privinta.

 

  

1. Incepe din timp

 

Am participat la nunti la care, din nefericire, in seara dinaintea nuntii sau chiar in ziua cea mare, mirii incercau sa realizeze graficul pentru asezarea la mese. Erau stresati, nervosi si nu aveau rabdare sa gandeasca bine ceea ce fac. Nu face si tu la fel! Asezarea invitatilor la mese este foarte importanta. Nivelul de confort al nuntasilor va dicta atmosfera nuntii. Desigur, nu este nici o problema sa faci mici ajustari in ultima clipa, dar asezarea la mese trebuie stabilita cu cel putin o saptamana inainte.

 

 

 

 

2. Fa un tabel cu invitatii la nunta

Daca ai un tabel cu invitatii la nunta, mai adauga o coloana. Daca nu ai deja un tabel cu toti invitatii este momentul sa faci unul. In dreptul fiecarui invitat noteaza in coloana noua "categoria" din care fac parte: prietenii mirelui sau ai miresei, domnisoare si cavaleri de onoare, familia mirelui sau a miresei si prietenii lor, colegi de serviciu (ai mirelui sau ai miresei), etc. Avand aceasta organizare iti va fi mult mai usor sa ii sortezi atunci cand hotarasti asezarea nuntasilor la mese. Dupa ce ai facut acest lucru, este momentul sa creezi tabele diferite, pe categorii de invitati, ca sa poti calcula cate mese ai nevoie pentru fiecare categorie in parte.

 

3. Vizualizeaza mesele

 

Daca nici unul dintre voi nu este foarte "tehnic" si diagramele pe calculator vi se par complicate, puteti sa imaginati fiecare masa ca fiind o foaie de hartie. Stiti deja cate persoane pot sta confortabil la o masa, deci trebuie doar sa notati pe fiecare hartie-masa locul si numele invitatilor. Acesta este modul cel mai simplu de a organiza mesele si de a va da seama de vecinii fiecarui invitat la nunta.

 

4. Organizeaza masa de prezidiu

Da, de acord. Nu prea ai ce sa organizezi in ceea ce priveste masa de prezidiu. Totusi, in functie de dimensiunile mesei, sunt mai multe variante de asezare: in cazul unei mese de prezidiu mici se vor aseza numai mirii si nasii, iar in cazul unei mese de prezidiu mai mari si parintii mirilor. Domnisoarele si cavalerii de onoare vor fi asezati la mese apropiate de masa de prezidiu.

 

  

5. Amestecul generatiilor la nunta 

 

Poate ca ti se pare logic sa asezi toti membrii unei familii impreuna, la aceeasi masa. Insa acest lucru poate sa fie foarte iritant pentru o adolescenta asezata la masa cu bunica, parintii si matusa sexagenara. Incearca sa tii cont si de varsta invitatilor atunci cand ii asezi la mese. Chiar daca nu se cunosc tinerii pot gasi mai usor teme de discutie cu cei de varsta lor, la fel cum doua batranele isi pot petrece timpul mai agreabil vorbind despre nepoti decat ascultand o tanara povestind despre ultima moda in materie de piercing.

 

 

 

6. Gestioneaza tensiunile la nunta

Dupa ce ai impartit pe categorii toti invitatii la nunta si i-ai impartit la mese, incearca sa iti dai seama unde exista incompatibilitati. In multe familii sau grupuri de prieteni pot exista relatii tensionate sau oameni care, pur si simplu, nu se suporta. Nu este cazul sa ii asezi la aceeasi masa doar pentru ca sunt rudele mirelui sau ale tale. In afara de faptul ca eviti un posibil incident neplacut la masa respectiva, invitatii vor fi recunoscatori si se vor distra mai bine daca stau la masa cu persoane pe care le plac sau cu care au ceva in comun.

 

  

7. Ocazii, ocazii...

Atunci cand inviti la nunta colegi sau prieteni este imposibil sa nu se afle printre ei si celibatari neinsotiti. Profita de ocazie si ofera-le persoanelor singure... ocazii de a cunoaste pe cineva. Indiferent ca este vorba de colegii sau prietenii mirelui sau ai miresei, incearca sa ii asezi la mese langa persoane pe care chiar daca nu le cunosc le pot placea. Si presupunand ca stii cate ceva despre fiecare din moment ce i-ai invitat la nunta, incearca sa ii asezi alaturat pe cei cu pasiuni sau hobby-uri comune. Mai stii? Poate la anul veti fi invitati la alta nunta...

 

Acestea sunt ideile mele pentru asezarea nuntasilor la mese. Voi cum procedati?

Newsletter