Home Nunta Organizare nunta 10 sfaturi inainte de nunta

10 sfaturi inainte de nunta

10 sfaturi inainte de nunta
Ioana-Catalina Pavel
Vineri, 02.04.2010
Te-a cerut deja si esti cea mai fericita fata din lume. Urmatorul pas e sa fixati data. Tu parca
ai vrea si maine...dar te trezesti din visare cand iti dai seama ce inseamna o nunta de fapt. Ai si varianta de a-l lua de mana si de a fugi undeva la un schit in munti si sa va casatoriti in secret. In caz ca nu alegi aceasta varianta, iata cateva sfaturi, lucruri de care sa tii cont inainte de a face pasul cel mare...

 

1. Esti sigura ca vrei sa te casatoresti?

Societatea de astazi ne-a facut sa gandim despre viata noastra in stereotipuri. Asadar o fata tanara cand ajunge la o anumita varsta incepe sa isi faca probleme ca nu e maritata inca, ca nu are cu cine, sau ca el nu o cere inca, mai ales daca prietenele sau fetele din jurul ei se marita treptat, una cate una. Dar tu ce vrei cu adevarat? Nu cumva doar ti-e "pofta" de casatorie, vrei sa vezi cum e?  Un exercitiu de sinceritate ar fi mai potrivit cand te apuca grija sau chiar frica asta. Nu uita ca e mai bine de unul singur decat sa suferi singuratea in doi...

 

2. Vei spune "da" tare si raspicat?

Cred ca cel mai important lucru pe care ar trebui sa il faci inainte de a merge inainte cu planificarea nuntii e daca vei spune un "da" raspicat si din toata inima in fata altarului. Ia-ti un timp si petrece-l cu tine insati. Uite-te cu sinceritate in inima ta. El e cel cu care esti pregatita sa stai zi de zi toata viata ta? Il cunosti? Ce va uneste? Ati devenit cu adevarat prieteni? Aveti aceleasi scopuri in viata? E o alegere libera sau te simti de fapt constransa de anumite imprejurari, cum ar fi de exemplu ca sunteti deja de mult timp impreuna? Chiar daca ai mai inchis pana acum ochii, acum e vremea sa deschizi ochii cat mai larg, pentru ca acel "da" sa fie unul matur si in deplina cunostinta de cauza.

 

3. Stii cu cine te mariti?

E foarte important sa ii cunosti neamurile. Sa petreci un timp cu mama, cu tatal lui, sa te duca prin locurile copilariei, sa cunosti cat de cat trecutul lui. E adevarat ca pe tine prezentul te intereseaza, dar acest lucru te ajuta sa il cunosti mai bine si sa vezi cat de sincer e cu tine in ceea ce il priveste.

 

4. A trecut toate "testele"? El e cel cu care trebuie as fii "si la bine si la rau pana cand moartea va va desparti". El e cel care va fi tatal copiilor tai. La asta ar trebui sa te gandesti cu toata luarea aminte inainte de casatorie. Se intampla adesea ca unul dintre soti sa zica despre celalalt ca s-a schimbat aproape radical fata de cum era inainte de casatorie. De aceea trebuie sa treceti prin anumite situatii impreuna, sa il urmaresti cum se comporta, sa ii dai mici "teste" pentru ca reactiile lui iti vor spune multe despre cele mai adanci sentimente de care poate nici el nu le stie.

 

5. Ati cazut impreuna de acord asupra nuntii? In ce oras va avea loc? De obicei se spune ca nunta trebuie sa aiba loc in orasul partenerului care are mai multi invitati, rude. Stiti ce fel de nunta vreti sa aveti?
Una restransa sau mai mare "ca in povesti"? Discutati inainte toate detaliile si fii sigura ca ati ajuns la aceleasi raspunsuri. Nu de alta, dar nu ar fi cel mai frumos lucru sa se iste o cearta in timpul petrecerii din te miri ce tocmai pe aceasta tema, insuficient discutata.

 

6. Ocupa-te  de lucrurile practice. Indiferent de proportiile pe care vrei sa le aiba nunta ta, trebuie sa ai in vedere din timp alegerea nasilor, rezervarea unui restaurant in functie de numarul de invitati si de bugetul de care dispuneti, programarea la starea civila, rezervarea unei biserici si alegerea preotului care va oficia casatoria. De asemenea, cu cateva luni inainte de nunta trebuie sa alegeti rochia de mireasa si costumul de mire (asta in cazul in care bunicii sau parintii nu au pastrat costumele lor de la nunta pe care tin neaparat sa le purtati voi acum).

 

7. Gandeste-te  la nunta ta ca la propria ta creatie. Fii organizator de evenimente pentru cateva saptamani. In primul rand trebuie sa stii exact ce buget ai. Apoi sa iti raspunzi la niste intrebari. Cum vrei sa arate? Ce culori vrei sa iasa in evidenta in decor? Ce fel de muzica? Sunt o multime de site-uri specializate unde poti gasi toate detaliile pe care trebuie sa le ai in vedere pentru organizarea nuntii.

 

8. Invitatii. Cati invitati vor veni si ce vor contine meniurile. Cu ce mijloc de transport va veni fiecare (asta daca vor veni din alt oras) si va pleca fiecare. Fa liste. De asemenea puteti stabili anumite responsabilitati cavalerilor si domnisoarelor de onoare.

 

9. Ar fi un lucru foarte bun daca v-ati spovedi si impartasi atat tu cat si viitorul tau sot. Daca tot ati ales sa va uniti in fata Lui Dumnezeu, e bine sa porniti pe acest drum bine inca dinainte si sa va spovediti, eventual la acelasi preot, care sa va binecuvinteze inimile.

 

10. Pregateste totul din timp pentru ca amanarea unor lucruri pe mai tarziu sau lipsa unei organizari adecvate, a detaliilor si a listelor te poate face foarte stresata si nelinistita chiar in ziua nuntii.
Lasa-ti ziua nuntii doar pentru tine si mirele tau. Pastreaza-ti bucuria clipei si a zilei pe fata si in suflet. Ea te va infrumuseta mai mult decat orice fard.

Newsletter