Home Nunta Cununia Tot ce trebuie sa stii despre logodna

Tot ce trebuie sa stii despre logodna

Tot ce trebuie sa stii despre logodna
Ioana-Catalina Pavel
Marţi, 08.11.2011
Logodna este acel moment minunat de fagaduinta a casatoriei, dar si o perioada, mai scurta sau mai lunga, in care se pregateste nunta. Logodna este considerata la fel de importanta ca si casatoria. Aceasta perioada poate fi una foarte frumoasa si prielnica pentru intarirea relatiilor, atat a voastra cat si cele cu membrii familiilor, inainte de a va desparti de ele si a pleca pe propriul vostru drum. Iata tot ce trebuie sa stii despre logodna!


Slujba de logodna

„Logodna" este cuvant slav si inseamna fagaduinta de casatorie. Slujba de logodna este foarte aseamanatoare si la fel de importanta ca si cea de casatorie. Partea cea mai importanta a slujbei logodnei este punerea inelelor in degetele logodnicilor de catre preot si apoi schimbarea acestor inele de catre nasi.

Nasii trebuie sa fie prezenti atat la logodna cat si la cununie. Rostul si datoria nasilor la cununie sunt aceleasi ca ale nasilor de la botez. Ei sunt martori si chezasi ai temeiniciei fagaduintelor facute de viitorii soti unul fata de altul si ai trainiciei legaturii pentru tot restul vietii. De regula ei sunt aceiasi de la botez, sau urmasii lor, si rolul lor fata de miri este acela de parinti si invatatori ai acestora.

Petrecerea de logodna

O logodna sa spunem ca poate dura de la 2-3 saptamani, la cativa ani. Daca dureaza mai putin de 6 luni, nu are rost sa dai o petrecere special pentru asta. Tine cont ca acest lucru presupune bani in plus. Apoi e nevoie sa te pregatesti cu lista de invitati mult mai devreme. Ai putea de exemplu sa „profiti" de o alta petrecere sau eveniment (de exemplu ziua unuia dintre voi) la care sa invitati o parte din cele pe care o sa le invitati si la nunta, si sa faci marele anunt.

Daca te-ai decis totusi sa faci o petrecere de logodna, ar fi bine sa o faci la 3 luni dupa logodna, si inainte cu 6 luni de nunta. Poti sa alegi intre o petrecere oficiala cu invitatii si marturii, un cocktail cu bufet suedez sau poti sa faci un simplu gratar acasa la tine sau la el. Orice ai alege, ai grija sa nu te stresezi prea mult, si sa faci in asa fel ca totul sa para simplu, doar ca un motiv de bucurie si sarbatorire a evenimentului pe care l-ati hotarat impreuna.

Cadouri de logodna? 

Chiar daca ati specificat pe invitatii sau in momentul in care ati lansat invitatia ca „nu primiti cadouri", s-ar putea totusi sa va treziti cu vreo surpriza...Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa nu bagati in seama prea mult cadourile primite, multumiti, dar deschideti-le abia dupa ce pleaca toti invitatii.

Toastul

Poti sa le spui invitatilor ca ii chemi pentru o simpla petrecere...la sfarsit de weekend. La un moment dat, unul din voi va trebui sa tina toastul. Pentru acest moment va trebui sa va pregatiti un mic discurs. Nu trebuie sa fie foarte lung, dar trebuie sa exprime bucuria de a impartasi acest moment atat de important pentru voi, cu invitatii vostri. Multi dintre ei vor fi curiosi care este povestea noastra, cum v-ati cunoscut si cum ati ajuns la aceasta hotarare. Daca aveti poze sau chiar un album cu voi, acum este un moment potrivit sa il aratati.

Logodna - prilej de a-ti intari relatiile

Chiar daca logodna este de fapt „timpul ramas pana la nunta", fa tot posibilul sa iti amintesti si sa ii amintesti logodnicului ca motivul pentru care faceti toate pregatirile este acela de a va uni vietile in numele iubirii. Asadar cel mai important lucru pe care il puteti face in timpul logodnei este sa va intariti relatia. Vorbiti cat mai mult unul cu celalalt, invatati sa convietuiti impreuna, iesiti in oras, apreciati-va, acceptati-va cum sunteti, cu dragoste.

Poate acest rastimp este un bun motiv pentru a-ti intari relatiile si cu membrii primei tale familii, cu parintii, fratii si prietenii tai. La urma urmei, parasesti de tot si „oficial" casa parinteasca si pleci catre o noua viata si formarea unei noi familii. Ai nevoie sa stii ca ei sunt de-acord sau macar ca accepta hotararea ta si iti dau binecuvantarea lor. Multumeste-le pentru tot ce te-au invatat, pentru tot ce ti-au dat dar fii sigura ca intelegi ca trebuie sa te detasezi de ei, psihic in primul rand, pentru a avea libertatea sa iti formezi o noua familie a ta.


Dupa logodna... pregatiri de nunta

Fa planuri foarte clare si tine-te de ele. Vezi cat timp mai ai la dispozitie, fa liste cu lucrurile care sunt de facut pentru nunta si planifica-le detaliat. Iata cateva din lucrurile la care ar trebui sa va ganditi si sa le puneti la punct in lunile premergatoare nuntii:

- Bugetul. E comun? Ce reduceri puteti face?

- Verighetele

- Liste cu invitatii si invitatiile de nunta

- Agentie de decoratiuni de nunta si de catering

- Rochia de mireasa si costumul de mire. Inspira-te din rochiile vedetelor!

Schimbari cosmetice pentru logodnica viitoare mireasa

Cu siguranta vrei sa fii cea mai frumoasa mireasa. Dupa ce ti-ai comandat rochia, vei vrea sa dai cateva kilograme jos. Te sfatuiesc sa nu cauti o dieta sofisticata pe internet. De cele mai multe ori aceste diete nu fac decat sa te faca sa flamanzesti.


Incearca doar sa mananci mai putin (si mai des), sa introduci in meniurile tale mai multe legume si fructe, sa bei mai multa apa si sa servesti ultima masa inainte de ora 20:00. Ai putea si sa incepi un program de fitness. Sau daca vrei sa economisesti bani, niste exercitii fizice zilnice, timp de 30 de minute te pot ajuta sa te mentii in forma.

 

 

Ce vei face in legatura cu tenul? Vrei sa iti faci o culoare mai deschisa la par sau mai inchisa? E normal sa vrei sa ai un look nou si proaspat la nunta. Cauta sa faci modificari dar nu foarte perceptibile. Incearca sa arati mai degraba o mireasa frumoasa si sanatoasa decat una „de nerecunoscut".

Crezi ca mai sunt si alte detalii de adaugat despre logodna? Daca da, impartaseste-le cu noi!
 
Newsletter