Home Nunta Cununia Cununia civila: informatii si recomandari

Cununia civila: informatii si recomandari

Cununia civila: informatii si recomandari
Elena Gherasim
Luni, 21.11.2011

Cununia civila, al doilea moment emotionant dupa cel in care barbatul iubit ti-a cerut sa ii fii alaturi pentru totdeauna, aduce cu sine, pe langa nerabdare, incantare si fericire, numeroase responsabilitati si respectarea multor detalii organizatorice si birocratice. Pe langa aceste detalii "tehnice", intrebarile legate de tinuta potrivita, numarul invitatilor si petrecerea de dupa cununia civila iti vor amplifica nelinistea si teama ca vei omite ceva important.

Pentru a evita acest sentiment neplacut si pentru a preveni eventualele incurcaturi, afla tot ce trebuie sa stii despre cununia civila. Informeaza-te, pentru a fi linistita in ziua cununiei tale civile si nu numai!

De ce acte am nevoie pentru cununia civila?

Cand vine vorba de acte si birocratie, tu si viitorul tau sot trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece este de ajuns sa lipseasca un singur act pentru ca primarul sa refuze oficierea casatoriei voastre. Nu este cazul sa va speriati, deoarece, desi sunt multe acte pe care trebuie sa le puneti la punct, acestea sunt usor de obtinut si nu necesita un efort prea mare din partea voastra.

De asemenea, este bine sa stii ca toate actele enumerate mai jos trebuie sa alcatuiasca un dosar pe care tu si iubitul tau il veti depune alaturi de o Cerere de Casatorie (care trebuie completata prin dactilografiere sau imprimare) la sediul starii civile unde intentionati sa oficiati cununia civila. Acest dosar trebuie depus de amandoi, cu 14 zile inainte de data la care ati programat cununia civila si este necesar pentru intocmirea certificatului de casatorie pe care il veti primi la finalul ceremoniei.

Iata ce acte trebuie sa prezinti la primarie odata cu oficierea cununiei civile:

- Certificat medical prenuptial: acesta consta intr-un set de analize specifice pe care tu si iubitul tau trebuie sa le faceti si care atesta ca starea de sanatate va permite sa va casatoriti. Este important sa stiti ca tipul analizelor difera in functie de cerintele fiecarei stari civile, de aceea trebuie sa va interesati din timp care sunt acestea. De asemenea, aveti grija ca data emiterii respectivului certificat medical sa fie cu maximum 14 zile inaintea oficierii cununiei civile, fiindca dupa aceasta perioada buletinul de analize isi pierde valabilitatea, iar voi nu veti mai avea permisiunea de a va casatori la data stabilita.

- Cartea de identitate sau pasaport pentru cetatenii straini: prezentate atat in original, cat si in copie nelegalizata, aceste acte trebuie sa fie valabile la data oficializarii casatoriei. De asemenea, macar unul dintre soti trebuie sa aiba domiciliul stabil in localitatea in care se face cununia civila.

- Certificatul de nastere: trebuie prezentat atat in original, cat si in copie nelegalizata.

- Copie dupa buletinele martorilor, care sunt, de fapt, nasii.

- Acte care sa certifice desfacerea casatoriilor anterioare (cand este cazul): certificat de divort, certificat de deces al fostului sot.

- Timbre fiscale.

 

 Dragos Popescu

 

Care este tinuta potrivita pentru cununia civila?

Nu doar rochia de mireasa trebuie sa fie speciala, iar tu stii acest lucru si tocmai de aceea ai o multime de intrebari despre cum trebuie sa arate tinuta ideala pentru cununia civila. Avand in vedere ca pe langa incarcatura emotionala a evenimentului exista si o latura formala a acestuia, trebui sa ai in vedere ca tinuta pe care o alegi sa respecte cateva reguli de stil ce iti vor asigura o imagine impecabila.

Mizeaza pe simplitate! Cununia civila va fi oficiata ziua, asadar, vestimentatia pe care o vei alege trebuie sa fie bazata pe croiuri drepte, linii fine, decupaje decente si lungimi medii. Astfel, este recomandat sa alegi rochii sau fuste pana deasupra genunchilor sau 3/4, deux-pieces-uri, bluze elegante, insa nu sofisticate. De asemenea, este important ca in tinuta ta sa nu se regaseasca aplicatii de paiete sau pietre semipretioase, imprimeuri incarcate si nici decupaje indraznete.

Alege culori pastelate! Fie ca esti blonda, bruneta sau roscata, cu siguranta exista o culoare pastelata care sa te avantajeze si sa iti ofere un aer diafan si delicat. Nuantele de nude, cele de alb laptos, tonurile de roz-piersica, galben, verde pal si bleu vaporos sunt ideale pentru tinuta pe care o vei purta in ziua cununiei civile.

Nu exagera cu accesoriile! Tocmai pentru ca vei alege o tinuta cu accente office, cu sacou si fusta, sau o rochie cu un croi clasic si simplu, este indicat sa eviti accesoriile masive si incarcate. Opteaza fie pentru o pereche de cercei si un ceas, fie pentru un colier si o pereche de cercei.

Evita tocurile foarte inalte! Chiar daca vrei sa fii sexy, eleganta, delicata, toate in acelasi timp, ai grija la excese. Tinuta ta trebuie sa fie armonioasa si echilibrata, de aceea o pereche de pantofi cu toc foarte inalt trebuie evitata. Mizeaza pe tocuri medii, care sa confere eleganta picioarelor si in acelasi timp sa sustina aerul sexy si formal al vestimentatiei tale.

Alege coafura potrivita! Daca vrei sa fii sigura ca nu dai gres in privinta coafurii de la cununia civila, lasa deoparte coafurile sofisticate si incarcate cu fixativ, care iti dau cativa ani in plus si alege coafuri moderne si simple. Onduleurile mari, cocurile din bucle lejere, parul prins intr-o parte si chiar coada impletita si accesorizata cu flori de iasomie iti vor pune in valoare cel mai bine frumusetea si feminitatea.

In ceea ce il priveste pe viitorul tau sot, este recomandat sa aleaga un costum simplu, in culori inchise, din materiale mate.

Cati invitati trebuie sa am la cununia civila?

Cununia civila este dedicata in special mirilor si familiilor acestora. Avand in vedere ca insasi durata ceremoniei propriu-zise este destul de scurta, avand in vedere ca in aceeasi zi sunt programate mai multe cupluri, prezenta unui numar restrans de persoane este indicata: veti putea sa multumiti tuturor pentru prezenta, fara sa fiti presati de timp, veti avea timp suficient sa faceti fotografii si nu in ultimul rand, nu va veti simti prost ca invitatii vor sta ingramaditi in sala unde va avea loc ceremonia.

Trebuie sa organizez o petrecere dupa cununia civila?

In tara noastra, cununiile civile sunt oficiate de obicei in aceeasi zi in care si casatoria religioasa si petrecerea de nunta au loc. De aceea, nu este necesar ca dupa cununie sa organizezi o petrecere separat. Chiar daca nu va casatoriti religios in aceeasi zi, nu trebuie sa organizezi o petrecere speciala daca nu iti doresti acest lucru.

Incearca sa te bucuri sufleteste de aceste momente unice, fara sa pui accentul pe clisee si formalitati. Vei acumula inutil oboseala si stres si astfel vei omite esentialul acestei povesti la care visezi din copilarie.

Daca mai ceva de adaugat, informatii si detalii pretioase in organizarea eficienta a unei cununii civile, te rugam sa ne lasi un comment. Va fi cu siguranta de folos pentru cititoarele care vor deschide apoi acest articol.

 

Newsletter