Home Mireasa Rochii Mireasa Istoria rochiei de mireasa. Curiozitati!

Istoria rochiei de mireasa. Curiozitati!

Istoria rochiei de mireasa. Curiozitati!
Alexandra Irimiea
Duminică, 22.03.2009
Daca ma intrebi pe mine daca rochia de mireasa a fost intotdeauna alba, ti-as raspunde firesc si spontan: Da! Insa ca orice lucru pe lumea asta, totul are o istorie, nu atat de indepartata cum credem. Te-ai intrebat vreodata cine a fost femeia care a purtat prima rochie de mireasa? Sau ce culori erau in tendinte inainte de a intra in voga rochia alba?

   Rochia de mireasa are o vechime de peste 2000 de ani! Primele file de istoria ei sunt scrise de miresele din Egipt care purtau mai multe randuri de materiale simple de culoare alba unul peste altul.

   Explicatii foto: Regina Farida a Egiptului impreuna cu domnisoarele si cavalerii de onoare, la Palatul Abdin, Cairo, 7/2/1938

 


   Si in Grecia Antica, albul era culoare de sarbatoare si reprezenta un prilej de bucurie. In Roma Antica, miresele utilizau rochii din materiale foarte moi, ceva asemanator voalului sau matasei si bineinteles tot in aceeasi nuanta alba. Purtarea unei astfel de rochii insemna un tribut adus zeului Hymen, zeul fertilitatii si al casatoriei. Un obicei curios pentru acele vremuri era ca atat miresele elene, cat si cele romane purtau pe fata un voal colorat ce simboliza devotamentul si supunerea fata de viitorul sot.

   Prima mireasa recunoscuta ca a purtat rochia alba pentru o ceremonie a fost Anna de Bretania in sec. XV-XVI la casatoria cu regele Louis al XII-lea al Frantei. Margaret Tudor, fiica lui Henry al VI-lea, a purtat la nunta ei o rochie de damasc alb care era tivita cu rosu-stacojiu, culoarea traditionala a familiilor regale.

 


   Astfel, in 1612, printesa Elisabeta, fiica lui James I, a purtat o rochie argintie, brodata cu perle, fir de argint si pietre pretioase. Cu timpul insa, incepand cu secolul al XVIII-lea si pana la jumatatea sec. XIX-lea, rochiile de mireasa devin din ce in cea mai sophisticate: materiale si decoratiuni scumpe, culorile preferate fiind argintiul in combinatie cu rosu. Insa cea care a dat fost un trend setter in materie de rochii de mireasa a fost Victoria I a Regatului Unit care, in anul 1840, a purtat la nunta sa o rochie alba din satin impodobita cu flori de portocal si dantela brodata. Astfel, modelul rochiilor la inceputul secolului XX erau cele in stil victorian, adica: culoare alba, maneci lungi, voal lung pana in pamant si guler inalt, princiar. In plus, tot cam in aceasta perioada, creatorii au inceput sa confectioneze rochii de mireasa "de-a gata".

 


   Rochia de mireasa este piesa vestimentara intalnita in majoritatea culturilor. Desi traditia rochie albe de mireasa este destul de veche, in ultimii ani se poarta din ce in ce mai mult diverse culori cum ar fi rosul, bleul, rozul sau uneori chiar… negru. Asa este si rochia de mai jos, al carei design apartine Conntessa Heather. Fie din teribilism, fie ca vor sa iasa din banal, tinerele mirese vor sa-si exprime personalitatea in ziua nuntii.

 
Newsletter