Home Mireasa Rochii Mireasa Ghidul de cumparare a rochiei de mireasa

Ghidul de cumparare a rochiei de mireasa

Ghidul de cumparare a rochiei de mireasa
Gabriela Paladi
Duminică, 11.10.2009
    A cumparat cel mai frumos inel de logodna din lume, ti-a pus intrebarea, ai raspuns da, ati stabilit data si ati ales chiar si restaurantul. Este clar, e oficial, te casatoresti! Acest lucru nu poate sa insemne decat ca este timpul sa incepi sa-ti cauti rochia de mireasa, acel obiect care va da viata nuntii tale, te va introduce in lumea de basm pe care o visai si te va invalui in frumusete. Insa, drumul pana la rochia ideala este lung, va spun din proprie experienta. In acest sens, am pregatit un ghid care sa usureze cautarea si sa va ajute sa evitati anumite capcane si greseli.


   INFORMEAZA-TE

     - Aboneaza-te la reviste de gen, rasfoieste-le, cauta pe internet si salveaza cat mai multe poze cu rochii care iti atrag atentia, chiar si prin cel mai mic detaliu. Cand le salvezi noteaza in numele lor ceea ce ti-a placut in mod deosebit la acel model.

     - Fii realista si sincera cu tine. Ceea ce arata excelent pe un model s-ar putea sa nu iti complimenteze propria silueta. Alege modele care se potrivesc siluetei tale si iti evidentieaza calitatile.

     - Ce fel de mireasa esti? Esti o mireasa clasica sau moderna? Boema sau fashionista? Alege modele care sa se asorteze personalitatii tale si nu te lasa pacalita de un model de printesa deosebit, daca tu esti o rebela rock’n’roll.

     - Ia in considerare detaliile nuntii, locatia, momentul si nivelul de formalitate. Raspunsul la aceste intrebari iti va indica ce tip de rochie ti se va potrivi. Daca faci nunta pe malul marii, la apus de soare, atunci o rochie printesa nu se prea potriveste.

     - Cere recomandari. Daca ai prietene care s-au casatorit roaga-le sa-ti dea cat mai multe detalii legate de saloanele pe care le-au vizitat. Daca ti se spune ca serviciul cu clienti este dezamagitor, atunci treci mai departe, pentru ca vei colabora cu salonul cateva luni bune si nu ai nevoie de dificultati cu catvea zile inainte de nunta.


   STABILESTE BUGETUL

    - Stabileste bugetul alocat pentru rochia ta de mireasa si nu uita sa te consulti si cu viitorul tau sot. De obicei, bugetul pentru rochie reprezinta 10% din totalul bugetului alocat nuntii. O data ce pleci la probat rochii de mireasa trebuie sa stii exact ce suma esti dispusa sa cheltuiesti.

     - Include accesoriile. Cand stabilesti bugetul nu uita sa incluzi toate accesoriile alocate rochiei: voalul, diadema, cerceii, colierul, bratara, poseta, pantofii.

     - Urmareste soldurile. Chiar si saloanele de rochii de mireasa au solduri, de obicei toamna, cand se schimba colectiile vechi cu cele pentru anul urmator.

     - Fii realista. O data ce ti-ai stabilit bugetul, fereste-te de saloane care sunt prea scumpe pentru buzunarul tau. Nu e nimic mai frustrant decat sa te indragostesti de o rochie pe care nu ti-o poti permite. Nu uita sa intrebi daca in pretul rochiei sunt incluse si modificarile ulterioare.


   PROBEAZA

     - Programeaza-te. Multe dintre saloane, mai ales cele de pe Lipscani, in Bucuresti, permit vizite neprevazute ale clientelor. Insa saloanele mari functioneaza numai pe programari. Alege o lista de saloane care se incadreaza in bugetul tau si programeaza cel mult doua probe pe zi la saloane aflate in apropiere unul de celalalt. Astfel, te vei bucura de atentia unui consultant si nu este nevoie sa te grabesti sa ajungi de la un salon la altul.

     - Informeaza consultantul de la inceput in ce buget vrei sa te incadrezi. Nu e nicio rusine si chiar este indicat si de ajutor pentru acest, iti va oferi spre proba modele de rochii care intra in bugetul tau. De asemenea, explica-i cat mai bine modelul de rochie pe care il visezi, adu dupa tine taieturi din reviste cu modele, poze, etc.

     - Fa-ti o gentuta speciala pentru vizitele la saloanele de rochii de mireasa. Ia dupa tine o trusa de make-up, pantofi si coafeaza-ti parul cat mai aproape de cum ti-l doresti in ziua nuntii. Si nu uita sa porti lenjerie frumoasa, pentru momentele cand te vei dezbraca pentru a proba rochiile.

     - Nu lua cu tine o multime de oameni. Doi oameni sunt indeajuns: mama ta sic ea mai buna prietena. Mai mult de doi vor face luarea unei decizii un calvar, mai ales daca au gusturi diferite.

     - Nu te grabi. Nu e nevoie sa iei o decizie pripita. Daca te-ai indragostit de o rochie, nu trebuie sa te grabesti sa o cumperi. Lasa sa treaca o noapte, gandeste-te bine, poti chiar sa mai vizitezi inca un salon. Cand vei proba alte rochii vei observa daca aceea este cu adevarat rochia potrivita.


   STABILESTE O RELATIE DE COMUNICARE CU SALONUL

     - O data ce ti-ai ales rochia, trebuie sa stii ca nu toate saloanele au rochiile pe stoc. De aceea trebuie sa comanzi modelul si trebuie sa fii atenta ce masura ti se potriveste. Roaga consultantul sa te lasa sa probezi un alt model masura ta, pentru a te asigura ca este masura corecta.

     - Chiar daca vrei sa slabesti pana in ziua nuntii, comanda masura pe care o ai in ziua cumpararii. Este mult mai usor sa stramtezi o rochie, decat sa o largesti. Uneori e chiar imposibil.

     - De indata ce ti-ai cumparat pantofii, fa o programare la salon si probeaza rochia pentru a vedea daca este nevoia ca lungimea sa fie modificata. Lasa, insa, modificarile pentru ultimele doua satptamani, in caz ca te razgandesti in privinta pantofilor.

     - La ultima proba, examineaza-te cu atentie in oglinda. Nu te sfii sa pui cat mai multe intrebari si sa spui daca te deranjeaza si cel mai mic detaliu. Adu dupa tine voalul, bijuteriile si coafeaza-te asa cum vrei sa fii in ziua nuntii. Iti vei oferi o imagine cat mai realista si vei putea sa observi daca este nevoie sa te razgandesti in anumite privinte.

    Intrebari pe care sa le pui la salon: Cat timp dureaza pana ce este livrata rochia. Poate fi expediata si in alt oras. Care este politica de returnare. Modificarile ulterioare ale rochiei sunt incluse in pretul acesteia. Exista o clauza privind repercursiunile daca rochia este livrata cu defecte? Salonul isi va asuma responsabilitatea in cazul in care croitorul face vreo greseala?


   CALENDAR

    Cu 8-12 luni inainte – Incepe sa cauti modele de rochii care ti se potrivesc. Incepe programarile la saloane, probeaza cat mai multe rochii.

    Cu 6 luni inainte – Comanda rochia pentru a a vea indeajuns de mult timp pentru probe. Ia o bucata de material din rochie, pentru a asorta corect voalul, bijuteriile, poseta si pantofii cu nuanta rochiei. Fa poze imbracata in rochie si din fata si din spate, pentru a cere informatii stilistului tau in legatura ce cea mai potrivita coafura.

    Cu 3 luni inainte – Cumpara accesoriile: lenjeria, diadema, voalul, manusile, bijuteriile, boleroul, poseta, jartiera.

    Cu 2 luni inainte – Programeaza-te pentru prima proba. Nu uita sa iei dupa tine pantofii, lenjeria si celelalte accesorii.

    Cu 3 saptamani inainte – Programeaza-te pentru ultima proba. Coafeaza-te asa cum iti doresti sa fii coafata in ziua nuntii, ia dupa tine toate accesoriile si doua persoane care sa iti ofere sfaturi sincere.

    Cu 1-2 saptamani inainte – Ridica rochia de mireasa. Probeaza-o inca o data la salon pentru a te asigura ca toate modificarile sunt in regula.
Newsletter