Home Mireasa Rochii Mireasa 10 intrebari si raspunsuri despre rochia de mireasa

10 intrebari si raspunsuri despre rochia de mireasa

10 intrebari si raspunsuri despre rochia de mireasa
Gabriela Paladi
Duminică, 25.10.2009
De multe ori, aflata in verva cautarii rochiei mele de mireasa, m-am aflat in imposibilitatea de a raspunde zecilor de intrebari care imi navaleau in minte. Prima a fost cand sa incep sa caut rochia, apoi daca o gasesc si vreau sa mai slabesc, o cumpar sau mai astept? Oare ma voi simti bine in ea? Oare nu fac vreo greseala de stil?
Bineinteles ca nu a avut cine sa-mi raspunda, iar toata incertitudinea a facut ca voiajul catre rochia mea sa fie lung si anevoios. Insa, acum, am raspunsul tuturor acestor intrebari care sigur va macina si pe voi si sunt mai mult decat incantata sa vi le impartasesc.


   Intrebarea 1: Cu cat timp inainte trebuie sa incep sa caut rochia de mireasa?

   
Raspuns:
Rochia de mireasa nu este orice rochie, prin urmare nu trebuie sa gandesti ca sigur intr-o saptamana o vei gasi. Nu cauti o rochie sa mergi la o nunta, cauti rochia ta de mireasa. De aceea este bine sa incepi cautarea imediat dupa ce ati hotarat data nuntii, si nu mai tarziu de 6 luni inainte de nunta. Rochia poate fi cumparata oricand si este o grija in minus in saptamanile premergatoare nuntii care vor fi ocupate cu alte detalii.

   Intrebarea 2: Doar ce m-am logodit si vreau sa incep sa-mi caut rochia de mireasa. Oare sa astept pana ce ne hotaram asupra unei locatii pentru nunta?

    Raspuns: Da, este bine sa stii unde faci nunta, inainte sa incepi sa cauti rochia de mireasa, mai ales daca nu ai discutat detaliile cu logodnicul tau. S-a intamplat sa vad o nunta pe malul unui lac, iar mireasa sa fie imbracata intr-o rochie de bal uriasa plina de detalii stralucitoare. Nu e nevoie sa mai explic ca nu se potrivea. Daca gasesti un restaurant rustic, nu poti sa alegi o rochie de bal extrem de eleganta, mai degraba una din dantela simpla. Saloanele cu rochii de mireasa nu vor disparea peste noapte, vor fi acolo si cand incepi tu cautarea.

   Intrebarea 3: Daca planuiesc sa mai slabesc pana la nunta, cand sa incep sa caut rochia de mireasa?

   
Raspuns:
Nu trebuie sa intri in panica. Este mai bine ca rochia sa fie mai larga decat mai stramta, pentru ca modificarile pot fi facute mult mai usor asa. Si nici nu e bine sa pui presiune inutila asupra ta, comandand o rochie cu doua marimi mai mici. Comanda o rochie pe masura ta din acel moment si discuta cu cei de la salon in ceea ce priveste modificarile ulterioare. Prin urmare, incepe cautarea cu cel putin 6 luni inainte de nunta.

   Intrebarea 4: De ce este neaparat necesar sa vina cineva cu mine cand caut rochia de mireasa?

   
Raspuns:
Pentru ca ai nevoie si de sfatul cuiva. Indiferent de cat de sigura esti pe tine, vei vedea ca rochia de mireasa trebuie sa fie unica si ca nu poti sa decizi de una singura daca este intr-adevar ceea ce ti se potriveste. Ai nevoie de cineva langa tine care sa fie foarte sincer sis a nu ii fie teama sa-ti spuna ceea ce crede, si este bine sa fie doua persoane, care, daca vor fi de acord, iti vor confirma ca este rochia perfecta.

   Intrebarea 5: As vrea sa imi evidentiez umerii si decolteul, dar nu vreau o rochie fara bretele. Care sunt optiunile mele?

   
Raspuns:
Una dintre cele mia bune metoda sa evidentiezi decolteul este sa cauti o rochia cu maneci care sa acopere numai rotundurile umerilor, cu un decolteu adanc in V. Acopera umerii, dar lasa liber zona delicata a gatului si bratele. Poti, de asemenea, sa alegi o rochie cu bretele subtiri sau cu bretele in V, prinse la spate in dreptul gatului.

   Intrebarea 6: Ce trebuie sa iau in considerare cand aleg o rochie pentru o nunta in mijlocul verii?

   
Raspuns: Caldura, bineinteles. Trebuie sa iti reamintesti ca vei sta in acea rochie 16-17 ore, prin urmare trebuie sa te simti confortabil in ea. Pe timp de vara caldura este cel mai periculos dusman. Alege o rochie din materiale usoare, care lasa pielea sa respire. Ajuta sa alegi o rochie cu o trena mai mica, pentru a nu oferi o greutate si mai mare rochiei - nu uita ca tu tragic dupa tine toata acea greutate. Alege o rochie din materiale aerisite, care se misca usor precum organza, plasa engleza, tafta, sifon, satin, matase.

   Intrebarea 7: M-am indragostit de o rochie, insa nu este pe masura mea. Merita sa o cumpar, sau prea multe modificari pot strica modelul?

   
Raspuns:
Daca rochia iti este mai mare, atunci da, merita, deoarece stramtarea ei nu implica modificari elaborate, care pot altera modelui rochiei. Bineinteles, asta depinde de modelui rochiei, de stil si de detalii. Daca rochia iti este prea mica, si nu crezi ca vei reusi sa slabesti, atunci modelul rochiei joaca un rol important in ceea ce priveste modificarile. Daca rochia este prevazuta cu un corset, atunci se poate adauga la spate o fasie de material care sa mareasca dimensiunea lui.

Daca rochia insa este stramta in jurul decolteului si la maneci, atunci comfortul tau este scazut si modificarile pot altera rochia.

   Intrebarea 8: Ce anume sa verific la rochie inainte sa platesc avansul?

   
Raspuns: Verifica pe rand fiecare detaliu: daca are toti nasturii, daca nu ii lipseste vreo margea, daca pe dedesubt este cusuta bine, daca nu atarna vreun fir descusut. Verifica modul in care sunt aplicate detaliile rochie (margele, perlute, paiete). Daca sunt lipite sunt sanse mari ca sa se desfaca, este bine sa fie cusute. Daca ai ales o rochie cu bretele, verifica lungimea bretelelor si intreaba daca modificarea lor intra in costul rochiei. De asemenea, foarte important, plimba-te cu rochia pe tine, rasuceste-te si vezi cat de bine te simti in ea.

Intreaba tot timpul daca modificarile pe care le doresti intra in costul rochiei. Nu plati avansul pana ce nu iti este prezentat un contract, citeste-l cu atentie si nu te teme sa soliciti orice fel de modificare.

   Intrebarea 9: Ce detalii trebuie sa iau in considerare cand merg la ultima modificare a rochiei?

   
Raspuns:
In primul rand ia dupa tine toate accesoriile pe care le vei purta: pantofii, pantofii de rezerva, voalul, bijuteriile, poseta, capa. Primul detaliu la care trebuie sa te gandesti este modul in care te vei misca. Traditia romaneasca implica mireasa in dansuri destul de elaborate, de aceea cea mai mare problema este trena. Ai grija ca trena sa se poata prinda bine la spate, nu cu nasturi sau capse – acestea sigur vor ceda sub greutatea materialului - , ci neaparat cu un siret, si sa nu atarne, te vei impiedica in ea, mai ales cand trebuie sa mergi cu spatele in hore. Al doilea detaliu la care trebuie sa te gandesti este cat de rezistenta esti in ceea ce priveste incaltamintea si statul in picioare. Ia in considerare ca trebuie sa stai in picioare aproape 18 ore, iar daca ti-ai luat de rezerva o pereche de balerini rochia ta sigur va atarna si te vei deplasa foarte greu, mai ales daca este model de bal

Discuta aceste detalii cu cei de la salon si verifica daca potsa faca in asa fel incat sa poti sa ridici poalele rochiei pe dedesubt atunci cand schimbi pantofii. Daca nu se poate, cumpara o pereche de pantofi de rezerva, la fel de inalti, dar cu talpa intreaga, astfel incat sa fie mai comozi.


   Intrebarea 10: Ce fac cu rochia de mireasa dupa nunta?

   
Raspuns:
In primul rand trebuie sa o cureti, iar o rochie de mireasa nu poate fi curatata oricum, mai ales ca are detalii delicate si este croita din materiale sensibile. Este bine sa te interesezi la curatatoriile mari, si daca au preturi speciale afisate pentru rochii de mireasa, atunci este clar ca au un procedeu special pentru curatarea lor. Poti chiar sa intrebi la salonul de unde ai cumparat-o daca iti pot recomanda o astfel de curatatorie.

Daca rochia este ceva pretios pentru tine, atunci pune-o in sifonier, cu pastile contra umezelii si a moliilor si nu uita sa o scoti la aerisit macar o data la 2 luni. Poti, de asemenea, sa o inchiriezi prin saloane speciale care inchiriaza rochii de mireasa, sau sa o vinzi.
Newsletter