Home Mireasa Frumusete Mananca sanatos pentru un ten sanatos - Dieta pentru acnee

Mananca sanatos pentru un ten sanatos - Dieta pentru acnee

Mananca sanatos pentru un ten sanatos - Dieta pentru acnee
Madalina Nazalu
Duminică, 08.11.2009


 

    Probleme cu acneea? Cauzele sunt diverse: pubertate, probleme hormonale, o neglijare a ritualului cotidian de curatare a tenului, ereditate, tratament mediacamentos. Stim ca este deosebit de inestetica. Si, ca orice disfunctie cu un factor major de incidenta in cadrul populatiei, a fost supusa nenumaratelor teste ale cercetatorilor. Rezultatul? Exista deosebiri de natura etnica: popoarele din Insulele Pacifice nu se confrunta cu acnee nici in perioada pubertatii, spre deosebire de occidentali. Studiile au indicat de asemenea diferente existente in dieta acestor popoare. Sa fie oare o consecinta a modului de alimentatie?
    Iata propunerile de alimetatie pentru un ten curat si sanatos:

     - consuma pana la 30 grame de fibre pe zi- ajuta la eliminarea toxinelor din organism
     - evita pe cat posibil grasimile; acestea ridica nivelul hormonal si cauzeaza aparitia inesteticelor cosuri
     - evita alunele, alimentele prajite si, pe cat posibil, laptele si branza
     - limiteaza consumul de sare, intrucat un nivel crescut de iodina genereaza eruptii acneice
     - mai trebuie sa mentionam carbohidratii, apa minerala si dulciurile in general, care augmenteaza niveul de insulina


 

   Dar: Anumiti cercatatori sustin cauza ciocolatei; se pare ca aceasta nu este responsabila de producerea acneei (acneea datorandu-se formarii de sebum in exces in glandele sebacee, in special datorita cresterii hormonale la puberate, sebum care blocheaza celulele moarte si formeaza astfel temutele cosuri). Nu ciocolata genereaza acneea deci, insa opteaza intotdeauna pentru ciocolata cat mai amaruie (concentratie de cacao de 70-85%), intrucat zaharul se inscrie in lista alimentelor interzise de mai sus.

 

    Nu toti carbohidratii sunt "malefici". Printre cei cu rata glicemica ridicata se numara painea si orezul albe, cartofii, berea, porumbul. Carbohidratii cu rata gliceminca moderata includ orezul brun si pastele fainoase, cartofii dulci, o mare parte a fructelor si iaurtul. Conscumul in exces ar fi de evitat, intrucat se intelege ca acestea nu pot fi eliminate din alimetatia ta in totalitate. Carbohidratii cel mai putin nocivi includ nucile, legumele verzi, fasolea neagra, caisele si ciresele.

Newsletter