Home Mireasa Frumusete De la mirese si doctori: top 3 operatii estetice inaintea nuntii

De la mirese si doctori: top 3 operatii estetice inaintea nuntii

De la mirese si doctori: top 3 operatii estetice inaintea nuntii
Louise Tanase
Marţi, 13.11.2012
Una dintre cele mai mari dorinte ale viitoarelor mirese este ca in ziua cea mare sa fie cat mai frumoase posibil. Indiferent daca natura le-a inzestrat sau nu cu un trup aproape perfect, foarte multe viitoare mirese sunt dispuse ca inainte de nunta sa apeleze si la chirurgia estetica. Karena a adunat pentru voi cateva informatii esentiale despre cele mai solicitate operatii estetice.

Operatiile estetice reprezinta solutii eficiente de corectare a unor defecte, insa foarte multe femei apeleaza la acestea din dorinta de a imbunatati calitatile fizice deja oferite de natura.

Karena a stat de vorba cu mirese si viitoare mirese care au apelat la chirurgia estetica inainte de nunta, dar si cu doamna doctor Rodica Crutescu, care ne-a dezvaluit informatii interesante despre fiecare procedura in parte.

Va prezentam cele mai solicitate operatii estetice: augmentarea mamara (marirea sanilor), rinoplastia (modificarea nasului) si lipoaspiratia (sculptura chirurgicala a corpului).

 Tanara privindu-se in oglinda

Marirea sanilor (augmentarea mamara)

Marirea sanilor, numita si mamoplastie de augmentare, este una dintre cele mai solicitate operatii estetice. Aceasta operatie poate mari semnificativ sanii, poate corecta reducerea de volum a sanilor dupa alaptare sau dupa o pierdere semnificativa in greutate, dar mai poate rezolva si asimetria mamara (adica diferenta de marime intre sani). In afara interventiei chirurgicale prin care se introduce un implant mamar, nu exista nici o alta metoda care sa creasca evident marimea si consistenta sanilor.

Cristina (26 ani) doreste o astfel de operatie inainte de nunta: "Mereu am fost complexata pentru ca am sanii mici si m-am hotarat sa nu fiu o mireasa complexata. Vreau sa imi maresc sanii, dar nu stiu prea multe despre operatie."

Karena a stat de vorba cu doamna doctor Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si reparatorie la Esthera Medical Center, care ne-a dezvaluit mai multe amanunte.

Karena: Doamna doctor, cum se maresc sanii?

Dr. Rodica Crutescu: Marirea sanilor se face sub anestezie generala si dureaza 1-2 ore. Incizia prin care se introduce proteza mamara poate fi facuta la nivelul santului submamar, in interiorul areolei sau in axila, incercand obtinerea unei incizii cat mai mici si mai putin vizibile. Protezele cu ser pot fi introduse printr-o incizie de 2,5-3 centimetri iar cele cu gel printr-o incizie de 5-5,5 centimetri. In privinta pozitionarii fata de muschiul pectoral, proteza poate fi pusa fie intre muschi si glanda mamara, fie sub muschiul pectoral.

In ultimii ani, noi introducem obligatoriu protezele cu ser sub muschi iar pe cele cu gel le introducem fie pre- fie retropectoral, in functie de aspectul initial al sanilor (calitatea tegumentului, gradul de ptoza mamara, grosimea glandei si a tesutului adipos). Avantajele si dezavantajele acestor alternative in privinta locului inciziei si pozitionarea protezei trebuie discutate amanuntit in cadrul consultului preoperator. Dupa operatie se lasa tuburi de dren pentru 24 de ore, pentru evitarea formarii de hematoame care favorizeaza aparitia capsulei.

 Doctorita si pacienta

Karena: Ce ne puteti spune despre protezele mamare?

Dr. Rodica Crutescu: Materialul din care sunt confectionate protezele este siliconul, material care datorita biocompatibilitatii sale este cel mai des folosit pentru implanturile medicale. In urma cu aproximativ 12 ani a existat suspiciunea ca exista o legatura intre protezele de silicon si doua boli: cancerul mamar si boala autoimuna (sistemul imunitar care raspunde defensiv la substante care fac parte din propriul organism), insa datele stiintifice atesta faptul ca nu exista nici o dovada care sa sugereze ca siliconul ar cauza vreun tip de cancer sau boala autoimuna, iar studiile clinice au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre implanturile de silicon si dereglarile de tesut. Protezele sunt fie preumplute cu gel siliconic, fie sunt umplute intra-operator cu ser fiziologic.

Karena: Ce trebuie sa faca pacienta inainte de operatie?

Dr. Rodica Crutescu: In primul rand, inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara pentru a sti daca sanii sunt sanatosi. Inainte cu 2 saptamani inainte de operatie este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin si daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minim 2 saptamani dupa operatie.

De asemenea, anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente), daca purtati proteze dentare sau lentile de contact. De regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale. Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei, evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie si nu urmati o dieta stricta deoarece poate intarzia vindecarea. Un cazul in care faceti o infectie sau raciti operatia trebuie amanata.

 Tanara isi masoara bustul

Karena: Care sunt riscurile sau complicatiile asociate cu aceasta operatie?

Dr. Rodica Crutescu: Orice interventie chirurgicala comporta anumite riscuri. Cea mai frecventa complicatie o reprezinta contractia capsulara, care apare atunci cand capsula ce se formeaza in jurul protezei incepe sa se stranga. Contractia capsulara poate fi tratata in mai multe moduri: excizia capsulei, incizia acesteia, indepartarea si inlocuirea protezei mamare.

Alte complicatii pot fi reprezentate de: sangerarea postoperatorie, infecia, tulburarile de sensibilitate la nivelul mamelonului (parestezii, hiper sau hiposensibilitate) sau langa zona de incizie. Aceste tulburari dispar dupa un timp, dar sunt si paciente la care sunt permanente. Accidental protezele se pot sparge sau pot pierde din continut prin aparitia unor mici solutii de continuitate, in ambele situatii fiind necesara inlocuirea protezei.

Karena: Ce urmeaza dupa operatie?

Dr. Rodica Crutescu: Spitalizarea postoperatorie este intre 1-3 zile, perioada in care se administreaza antibiotice. Exista un disconfort in primele 24-48 de ore, in special in cazul pozitionarii subpectorale, dar acest lucru se rezolva prin administrarea de medicatie antialgica si miorelaxanta. Dupa externare firele se scot dupa 12 zile de la operatie. Timp de 2-3 luni, trebuie purtat un sutien bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. De regula, este bine sa evitati eforturile fizice intense in primele 2-3 saptamani.

In privinta cicatricilor, pana la 6 luni ele se inrosesc si se umfla, iar dupa 9 luni - 1 an ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare pe o perioada de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricilor, insa trebuie sa stiti ca nu vor disparea niciodata complet. De asemenea, trebuie facute controale periodice si mamografii de rutina la femeile situate in grupa de varsta cu risc de cancer mamar. Cand faceti o mamografie, trebuie sa mergeti la un centru radiologic cu medici experimentati in efectuarea unei mamografii la un san cu proteza. De asemenea, se pot efectua ecografii mamare.

 Femeie si chirurg estetician

Rinoplastia - modificarea aspectului nasului

Una dintre cele mai frecvente operatii estetice este, fara indoiala, rinoplastia, o operatie estetica ce se adreseaza piramidei nazale, fiind de fapt o tehnica chirurgicala care restructureaza si reda forma naturala a nasului prin repararea sechelelor unor traumatisme sau corectarea posibilelor deformari ereditare.

Ana a fost mereu deranjata de forma nasului ei si a apelat la chirurgia estetica inainte de nunta: "Nasul meu era lung si cocosat. Nu se potrivea cu restul fetei mele, dar nici cu personalitatea mea. Cand Mihai m-a cerut de sotie am stabilit data nuntii dupa cea a operatiei. Vroiam sa fiu mireasa-printesa si asa am fost."

Pentru viitoarele mirese (si nu numai) care doresc sa isi modifice forma nasului, doamna doctor Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si reparatorie la Esthera Medical Center a oferit mai multe informatii cititoarelor Karena.

Karena: Cine apeleaza la rinoplastie?

Dr. Rodica Crutescu: Rinoplastia se poate face in scop pur estetic, pentru motive reconstructive sau pentru rezolvarea unor probleme de respiratie. De regula se opereaza persoane care au depasit varsta pubertatii, astfel incat modificarile sa se armonizeze realist cu fizionomia matura a persoanei. Am operat si femei si barbati, dar au predominat reprezentantele sexului frumos. Mai ales in ceea ce priveste operatiile pre-nunta!

 Pacienta si medic

Karena: Ce trebuie sa faca pacienta inainte de operatie?

Dr. Rodica Crutescu: Indicatiile pre-operatorii sunt cam aceleasi inainte de fiecare operatie, fie ea estetica sau de alt fel. Sfatuiesc toate pacientele ca inainte cu 2 saptamani inainte de operatie sa nu ia aspirina sau medicamente ce o contin si daca fumeaza, sa renunte cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si sa nu reinceapa decat la minimum 2 saptamani dupa operatie. De asemenea, trebuie sa anunte chirurgul si medicul anestezist daca au probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente), daca poarta proteze dentare sau lentile de contact.

Trebuie sa stiti ca, de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale. Nu se mananca si nu se bea nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei, se evita expunerea la soare inainte de operatie si nu se urmeaza o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea. In cazul in care pacienta face o infectie sau raceste, operatia trebuie amanata.

Karena: Cum se realizeaza rinoplastia?

Dr. Rodica Crutescu: Rinoplastia se face sub anestezie generala sau sub anestezie locala combinata cu o anestezie intravenoasa usoara. Operatia dureaza aproximativ 1 ora, procedurile mai complicate putand dura mai mult. In timpul operatiei, pielea nasului se separa de os si cartilaj, care sunt apoi sculptate in forma dorita. Noi preferam metoda inchisa, cu incizii in interiorul nasului, procedura deschisa fiind rezervata cazurilor mai complicate. Dupa operatie, pe piramida nazala se pune o atela, care se mentine de regula 7 zile. Narile se acopera cu mese timp de 24 de ore. Dupa rinoplastie este necesara o spitalizare de 1 zi pentru a ramane sub supravegherea personalului medical, perioada in care se administreaza antibiotice, profilactic.

 Tanara isi atinge nasul

Karena: Ce se intampla dupa operatie?

Dr. Rodica Crutescu: In primele zile dupa rinoplastie pacientul/a isi poate simti fata umflata, cu edeme si echimoze, in special la nivelul pleoapelor inferioare. In acest caz, trebuie aplicate comprese reci care vor reduce aceste neplaceri. De regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana. De asemenea, nu trebuie sa fiti speriati daca in primele zile dupa operatie aveti o usoara sangerare nazala. Pana la sfarsitul primei saptamani, atela si firele sunt scoase.

Timp de 2 saptamani dupa operatie trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce ar favoriza sangerarea. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-7 saptamani este contraindicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala. Dupa scoaterea atelei si pana la aproximativ 3 luni persista un usor edem, care cu timpul se diminueaza.

Karena: Care sunt riscurile sau complicatiile asociate rinoplastiei?

Dr. Rodica Crutescu: Repet, nu exista operatie chirurgicala care sa nu implice un risc, insa atunci cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. Exista diferente foarte mari intre pacienti in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet previzibil. Dupa operatie, pe tegumentul piramidei nazale pot aparea mici puncte rosii datorate spargerii unor vase mici de sange. In ceea ce priveste cicatricile, ele nu se observa daca se practica metoda inchisa, iar cand se practica metoda deschisa sunt foarte putin vizibile.

 Tanara cu nasul bandajat

Lipoaspiratia

Indiferent de greutatea corporala, exista zone din care nu putem elimina un surplus inestetic si suntem nevoite sa apelam la chirurgia estetica. Lipoaspiratia este o metoda de indepartare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus (coapse, fese, solduri, abdomen - pentru femei; abdomen, solduri - pentru barbati). Trebuie sa stim ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit, ci doar una de conturare a corpului.

Corina si-a dorit o lipoaspiratie dupa ce a inceput sa probeze rochii de mireasa: "Nu sunt grasa, insa intotdeauna am avut burtica si solduri prea carnoase, iar cand probam rochii de mireasa nu imi placea cum se asezau. Mi-am facut lipoaspiratie pentru ca nu vroiam sa mai slabesc, ci vroiam ca abdomenul sa fie putin mai plat si soldurile sa se armonizeze cu restul corpului."

Mai multe amanunte despre aceasta interventie chirurgicala ne-a oferit doamna doctor Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si reparatorie la Esthera Medical Center.

Karena: Cui se adreseaza aceasta interventie chirurgicala?

Dr. Rodica Crutescu: De lipoaspiratie pot beneficia pacienti care au o greutate corporala apropiata de normal, cu piele elastica, sanatosi fizic si psihic, dar care au depozite de grasime in exces localizate in anumite zone. Trebuie sa stiti ca numarul celulelor grase in corpul uman este fix, deci prin eliminarea unora scade numarul celor ramase. Eliminarea grasimii este permanenta, insa daca se produce o crestere a volumului celulelor grase prin ingrasare, volumul creste si in zona aspirata, dar niciodata aceasta zona nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operatie.

 Tanara cu laptop in brate

Karena: Cum se realizeaza lipoaspiratia?

Dr. Rodica Crutescu: Lipoaspiratia este de doua feluri: clasica sau cu jet de apa si se poate face cu anestezie generala, cu anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala sau cu anestezie peridurala. Operatia dureaza in medie o ora pentru fiecare zona. Lipoaspiratia clasica implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm si prin miscari repetate sunt separate si aspirate grupuri de celule. De regula sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zona. Cicatricile sunt greu de observat si nu pun probleme din punct de vedere estetic.

Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirata cu un lichid care contine anestezic diluat pentru a reduce disconfortul postoperator si adrenalina care reduce sangerarea. Aceste tehnici se numesc "tehnici intumescente". Imediat dupa terminarea lipoaspiratiei, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

Lipoaspiratia cu jet de apa consta in folosirea unui sistem de presiune care directioneaza solutia de infiltrare printr-un sistem inchis de tuburi intr-o canula fina; din varful canulei este eliberat un jet puternic de apa care separa celulele de grasime fara a le traumatiza, pe ele sau tesuturile vecine, protejand vasele si nervii. Apa si celulele de grasime eliberate sunt imediat aspirate, limitand edemul si problemele asociate cu tehnica intumescentei (infiltrarea tesuturilor si supraincarcarea cu lichide a organismului).

Avantajele metodei sunt: nu necesita anestezie generala, tesuturile nu se "umfla", riscuri foarte mici de a se obtine neregularitati cutanate (noduli sau gropite); edem si vanatai minime; durere postoperatorie redusa, in primele 3 zile, apoi fara durere; reluarea activitatilor obisnuite si chiar sportive din prima zi postoperator, in functie de toleranta.

Karena: Ce trebuie sa stie sau sa faca pacienta inainte de operatie?

Dr. Rodica Crutescu: Sfatuiesc pacientele ca inainte cu 2 saptamani de operatie sa nu ia aspirina sau medicamente ce o contin si daca fumeaza, sa renunte cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si sa nu reinceapa decat la minimum 2 saptamani dupa operatie. De asemenea, trebuie sa anunte chirurgul si medicul anestezist daca au probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente), daca poarta proteze dentare sau lentile de contact.

Trebuie sa stiti ca, de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale. Nu se mananca si nu se bea nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei, se evita expunerea la soare inainte de operatie si nu se urmeaza o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea. Daca pacienta face o infectie ori raceste, operatia trebuie amanata.

 Marcaje pentru lipoaspiratie

Karena: Care sunt riscurile lipoaspiratiei?

Dr. Rodica Crutescu: Complicatiile lipoaspiratiei sunt foarte rare, mai ales daca pacientii sunt alesi cu grija, daca sala de operatie este bine dotata si chirurgul are experienta. Riscurile cresc daca in aceeasi sedinta operatorie sunt tratate mai multe zone si daca cantitatea de aspirat depaseste 2-3 litri. Daca se depaseste cantitatea de 4 litri de aspirat gros la o singura interventie, este uneori necesara transfuzia de sange. Pot aparea infectii, hematoame si seroame, complicatia cea mai redutabila fiind formarea de cheaguri de sange sau grasime care pot migra la plaman si pot cauza moartea. De asemenea, pot aparea denivelari tegumentare in special la persoanele cu elasticitate scazuta a pielii si cu tulburari de sensibilitate.

Karena: Ce se intampla dupa operatie?

Dr. Rodica Crutescu: Dupa lipoaspiratiile mici, la care s-au scos sub 2 litri de aspirat, pacientele pot fi externate a doua zi. In cazul in care cantitatea de aspirat a fost mai mare sau la pacientii care consideram ca trebuie monitorizati, prelungim internarea pentru 2-3 zile. Pe toata perioada internarii se administreaza pacientilor antibiotic, antitrombotic, antialgic si antiinflamator la nevoie. Firele se scot la 5-6 zile de la operatie. Pacientii trebuie sa poarte pantaloni sau centuri elastice care ajuta la retractia si dispunerea uniforma a surplusului tegumentar. De asemenea, un element foarte important care previne aparitia unor denivelari la nivelul zonelor aspirate, este masajul postoperator pe care noi il incepem inca din perioada internarii. Umflaturile si vanataile dispar in primele 3 saptamani, rareori persistand 1-2 luni. Rezultatul definitiv se poate aprecia dupa 3 luni.

Activitatea obisnuita poate fi reluata in maxim o saptamana. In cazul lipoaspiratiei cu jet de apa, perioada de recuperare postoperatorie este redusa la jumatate pentru ca nu raman lichide in tesuturi, nu exista sangerare, durere postoperatorie. Activitatile fizice si chiar sportive pot fi reluate din prima zi postoperator, in functie de toleranta, insa recomand evitarea eforturilor fizice mari 3-5 zile. La 3 zile postoperator pot fi reluate ingrijirile igienice.

 Lipoaspiratie

Tu ai face o operatie estetica inainte de nunta? Ce ai dori sa schimbi la corpul tau cu ajutorul chirurgiei estetice?

Newsletter