Home Mireasa Frumusete 3 detalii despre imbatranire de care se tem femeile

3 detalii despre imbatranire de care se tem femeile

3 detalii despre imbatranire de care se tem femeile
Eva Pirosca
Luni, 14.03.2011
La 40 de ani, un barbat poate arata ca la 30. Si o femeie poate... insa mai rar. Noi, femeile, imbatranim intr-un ritm mai alert decat barbatii si la noi este mai vizibil. Care sunt top 3 detalii despre imbatranire de care ne temem noi, femeile?

Modificarile hormonale pe care le experimentam incepand inca din pubertate isi spun cuvantul asupra organismului nostru. Urmeaza sarcina si menopauza: perioade in care corpul este nevoit sa se adapteze si in care unele dintre functiile lui sunt mai mult sau mai putin bulversate. Organismul nostru este mai solicitat decat al barbatilor si, in timp, se vede. Ca sa ramana in cea mai buna forma posibil pe masura ce inaintam in varsta, este nevoie sa ii dam si noi o mana de ajutor.

Asadar, care sunt aspectele cel mai frecvente de care se temem femeile atunci cand imbatranesc? Si ce putem face pentru le preveni?

 

1: IMBATRANIREA TENULUI

Instalarea menopauzei aduce cu sine schimbari in spectul tenului: scade secretia de sebum, ceea ce il determina sa devina mai uscat; isi pierde din elasticitate si procesul de reintinerire devine mai lent. De obicei, tenul este luminos si adeseori stralucitor, dimineata. Odata cu varsta, ii va fi mai greu sa functioneze asa. Imbatraneste si tenul. Arata mai obosit, mai fad. Se usuca si se crapa cu usurinta.

Cum prevenim imbatranirea tenului, cat mai mult timp posibil?

Poza cu femeie tanara in oglinda

Masajul facial efectuat in mod constant

Aplicam crema de fata cu atentie, cu miscari circulare si ferme. Efectuat zilnic, masajul stimuleaza curculatia, iar nutrientii se deplaseaza mai usor catre celule.

Putem adauga in crema de fata uleiuri esentiale

De exemplu, de lavanda, trandafir, iasomie sau marar. Hormonii pe care aceste plante ii elibereaza in uleiurile esentiale sunt similari estrogenului, care influenteaza in bine echilibrul natural al corpului, inclusiv pe cel al pielii. In plus, in fiecare dimineata, inainte de aplicarea cremei de zi, clateste-ti tenul cu apa rece. Il revigoreaza: inclusiv pe termen lung, daca iti faci din asta un obicei.

Dormi!

Cercetarile actuale arata ca un somn insuficient streseaza pielea, incapand cu tenul. Dupa cateva nopti neodihnitoare, acesta arata lipsit de viata, de luciu, "sifonat", obosit si palid. In schimb, pielea se regenereaza in timpul somnului, procesul acesta atingand un maxim intre orele 1 si 3 noaptea.

Poza cu masca de fata impotriva ridurilor

Fa exercitii aerobice in mod constant

Le cunosti beneficiile, desigur. Insa cat de constienta esti ca au efect direct si asupra tenului? Mergi pe jos la serviciu. Fa cateva exercitii de gimnastica, macar cateva genoflexiuni. Urca scarile, grabeste pasul, alearga prin parc, sari coarda, danseaza atunci cand ramai singura in casa. Exercitiile fizice imbunatatesc circulatia, pun sangele in miscare, oxigeneaza pielea, iar nutrientii din organism ajung mai usor la acele celule responsabile de un ten sanatos, proaspat, luminos.

Consuma alimente prietenoase cu tenul!

Beta-carotenul este un antioxidant necesar pielii, pe care il obtii din morcovi, piersici si dovleac. Stimuleaza regenerarea celulara, prevenind imbatranirea. Apoi, gasesti zinc in cereale sub forma de tarate, in usturoi si in scoici. Zincul este un antioxidant essential in cresterea si in refacerea celulara. De asemenea, acizii grasi esentiali, din uleiul de masline si de canepa, au un rol important pentru ca asigura functionarea adecvata si refacerea tesuturilor.

 

2: ELASTICITATEA PIELII

Elastenul si colagenul sunt acele proteine care asigura pielii structura ferma, rezistenta si capacitatea de a se intinde, de a isi relua textura si culoarea originala atunci cand o bruscam, o piscam, o suprasolicitam. Pe masura ce acumulam ani, organismul nostru elibereaza mai putin din aceste substante. Asa ca pielea isi pierde, incet, din elasticitate... Cel mai tare observam pe fata, pe gat si pe brate, unde pielea incepe sa "se lase".

Cum mentinem elasticitatea pielii, cat mai mult timp posibil?

Ne ferim de expunerea la soare

Cu alte cuvinte, ne protejam pielea (ten, gat, decolteu, spate, brate, gambe), folosind creme specifice. Ar trebui sa ne facem un obicei din asta, de fiecare data cand iesim vara din casa. Medicii ne avertizeaza ca pana si o perioada scurta, dar zilnica, in care expunem pielea razelor solare, este suficienta pentru a determina imbatranirea prematura a acesteia. Soarele afecteaza colagenul din componenta dermei si impiedica formarea unei noi "productii".

Renuntam la fumat

Cercetarile arata ca fiecare tigara are un dublu efect negativ asupra colagenului: inhiba sinteza acestuia si elibereaza enzime care il "ataca" si il degradeaza. In plus, fumatul provoaca lipsa oxigenului la nivel celular, dehidratarea si aparitia ridurilor, inclusiv a celor din jurul gurii.

Poza cu femeie frumoasaa in oglinda

De parca nu ar fi destul, aceste efecte ale fumatului apar chiar si la femeile care se protejeaza foarte bine de soare. Adica nu este destul sa luam masuri numai in acea privinta...

Ne hidratam

Corpul uman contine pana la 70% apa. In fiecare zi pierdem pana la trei sferturi din apa din organism, pur si simplu prin transpiratie si urina. Iar apa este implicata in toate procesele importante din organism. La nivelul pielii, apa actioneaza ca o sursa interna si continua de hidratare. Mentine pielea supla, ferma si radioasa, prevenind imbatranirea. Asa ca bea apa zilnic si nu astepta sa iti fie sete. Senzatia de sete este deja un indicator al faptului ca organismul tau atinge primul prag al dezhidratarii.

Vitamina C

Este un antioxidant puternic, ce stimuleaza productia de elasten si colagen. Mentine elasticitatea vaselor sanguine si a membranelor celulare. O gasesti, in cantitati mari, in portocale, patrunjel, kiwi si ardei gras.

Seleniul

Un mineral cu rol antioxidant, protejeaza celulele impotriva razelor ultraviolete si mentine elasticitatea pielii. Daca vrei o alimentatie cu un continut ridicat de seleniu, incearca usturoiul, ceapa, broccoli si carnea de ton.

Vitamina E

Protejeaza impotriva ridurilor, previne pierderea de colagen. Mentine fermitatea tesuturilor si incetineste imbatranirea celulelor. In plus, previne formarea cicatricilor si amelioreaza vergeturile. O poti adauga chiar tu in crema de corp: cere la farmacie capsule de vitamina E, sparge-le cu un ac si stoarce continutul in crema de corp. In alimentatie, o gasesti in uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece, in nuci si in seminte.

 

3: RIDURILE DIN JURUL OCHILOR 

Intr-un sondaj de opinie realizat de Avon in SUA pe circa 1200 de femei, primele semne de imbatranire pe care le constata acestea apar chiar pana in 24 de ani! Acestea se refera la aspectul obosit si tern al tenului, apoi la cearcane si, in cele din urma, la ridurile si liniile fine de pe fata, mai ales din jurul ochilor. Mai mult de jumtatate dintre participante au spus ca ochii sunt prima zona in care au observat semne ale imbatranirii.

Cum tinem la distanta ridurile, cat mai mult timp posibil?

Poza cu femeie preocupata de riduri

Pe ce fel de perne te odihnesti?

Imagineaza-ti ca si perna pe care dormi are ceva de zis in ceea ce priveste ridurile tale. Este cel mai bine sa dormi pe o perna in care simti ca ti se "scufunda" capul atunci cand il lasi jos, adica suficient de moale. Insa nu iti acoperi fata cu perna si nu dormi cu toata fata in ea. Daca obisnuiesti sa dormi asa, pui prea multa presiune pe fata, bruschezi pielea si afectezi circulatia sanguina. De aici pana la riduri si linii fine in zona fetei, nu mai este decat un pas. Prin urmare, dormi pe o perna moale si pe o fata de perna dintr-un material fin la atingere (fetele de perna apretate, ca la bunica acasa, nu sunt cea mai buna alegere).

Reducem consumul de alcool

Nu doar ca saraceste organismul de vitamine si minerale vitale si ca slabeste sistemul imunitar; mai mult, cauzeaza dezhidratarea la nivelul pielii. Elasticitatea este redusa si ridurile isi fac aparitia.

Mai mult, alcoolul supra-solicita ficatul, adica organul responsabil cu depozitarea vitaminelor, cu fabricarea unor proteine necesare sangelui si cu neutralizarea si eliminarea toxinelor din organism. Daca ficatul este afectat, pielea are cu siguranta de suferit, fiind totusi printre cele mai mici daune... In plus, alcoolul poate provoca ruperea sau dilatarea capilarelor in zona fetei, la nivelul nasului si al obrajilor.

Masajul in zona ochilor, folosind crema antirid

Poza femeie matura in oglinda

Am mai vorbit despre binefacerile masajului facial. Ele sunt accentuate de cremele speciale impotriva ridurilor. Incepe cu aplicarea cremei dinspre coltul intern al ochiului catre cel extern, intr-o miscare semicerc.

Insista pe colturile exterioare ale ochilor. Aici se formeaza asa-zisele riduri "laba gastii", datorate contractiilor faciale frecvente atunci cand radem, vorbim sau privim cu coada ochiului.

Continua, apoi, cu zona dintre sprancene, acolo unde se formeaza cutele de ingrijorare, cand te incrunti. Ai de fiecare data grija sa faci miscari delicate, blande, ca sa previi iritarea sau bruscarea zonei atat de sensibile a ochilor.

Alaturi de zona ochilor, poti acorda atentie sporita si colturilor gurii, unde se formeaza cute care tintesc in jos, de exemplu atunci cand radem. Si poti continua sa aplici crema si masajul pe gat si in zona superioara a bratelor.

Am parcurs impreuna cateva detalii despre imbatranire de care se tem femeile. Tu cum le previi? Pe langa ele, mai sunt si altele care te ingrijoreaza si despre care ai vrea sa afli mai multe informatii?

Care este cea mai mare teama a ta legata de imbatranire?

Newsletter