Home Mireasa Frumusete 12 trucuri care grăbesc vindecarea după o raceală

12 trucuri care grăbesc vindecarea după o raceală

12 trucuri care grăbesc vindecarea după o raceală
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 02.02.2024

În sezonul răcelilor și gripei, dar nu numai, este foarte important să știi care sunt trucurile care te ajută să depășești mai repede această perioadă grea, să îți revii și să ții simptomele în frâu. Supa de pui, ceaiul cald, medicamentele și repausul la pat sunt principalele arme pe care le ai împotriva virusurilor și poți apela cu încredere la ele, dacă nunta sau organizarea acesteia este afectată de un astfel de moment.

Fie că este sezonul răcelilor sau nu, banala gripă sau răceală ușoară poate da o senzație de disconfort maxim. Dacă îți curge puțin nasul, îți lăcrimează ochii, strănuți încontinuu sau tușești, nu mai ai aceeași putere și concentrare să faci lucrurile la fel de bine ca atunci când ești sănătos. Pentru răceală se recomandă repaus la pat, hidratare multă, supă de pui și ceai fierbinte, dar și medicamente antitermice.

De asemenea, ar fi ideal să nu mergi la locul de muncă, la școală, în orice fel de colectivitate, pentru a nu răspândi boala. Dacă simptomele se înrăutățesc și febra crește, sfatul nostru este să consulți un medic specialist. În cazul în care simptomele răcelii sunt ușoare până la moderate, te simți slăbită, obosită și tușești, atunci trebuie să iei în vedere aceste sfaturi foarte utile pentru o recuperare mai ușoară.

1. Rămâi acasă

femeie sta in pat

Dacă ai răcit și te simți rău, nu este cazul să scoți supereroul din tine și să mergi la locul de muncă. Ia-ți câteva zile libere pentru a-ți reveni și pentru a nu răspândi boala în rândul colegilor. Oferă-ți câteva zile de repaus la pat și recuperarea va fi mult mai ușoară. Pune pe pauză și pregătirile de nuntă, pentru că lucrurile pot fi reluate fără probleme când ești mai bine. 

2. Hidratează-te

ceai de lamaie

Febra este un simptom comun al oricărei răceli, care poate duce la transpirație abundentă. Dacă transpiri, trebuie să te hidratezi, nu îți poți permite să pierzi mai multe lichide decât ingerezi, nu-i așa? De asemenea, este foarte posibil să experimentezi și alte simptome precum diaree sau stări de vomă. Este absolut necesar să te hidratezi, să bei foarte multe lichide, spre exemplu, ceai de ierburi cu lămâie și miere, supă caldă, evitând alcoolul și cafeina.

3. Dormi cât vrei

femeie ia pastile

Somnul este cel mai bun medicament pentru corpul uman, indiferent că este vorba de o răceală sau altfel de afecțiune. Încearcă să dormi cât poți de mult, învelit în pătură, pe canapea sau în patul tău confortabil, pentru că numai așa îți vei reveni.

4. Eliberează-ți căile respiratorii

Este foarte important să îți eliberezi căile respiratorii, dacă vrei să îți revii din răceală mai repede. Folosește un irigator nazal, picături, spray-uri, fă inhalații cu ulei de eucalipt sau de mentă, orice este necesar pentru a respira mai bine. Nu uita să pornești umidificatorul în cameră și să faci o baie cât poți de fierbinte înainte de culcare.

5. Mănâncă sănătos

supa pui

Desigur că acest îndemn este valabil pentru oamenii sănătoși, dar mai ales pentru cei afectați de răceală. Mănâncă sănătos, în principal fructe și legume, pentru a-ți lua vitaminele, mineralele și antioxidanții necesari să-ți întărești sistemul imunitar și să lupți cu virusul. Chiar dacă nu ai poftă de mâncare la fel ca înainte, străduiește-te să mănânci măcar câteva portocale și un bol de supă delicioasă.

6. Asigură-te că aerul din camera în care stai nu este uscat

umidificator

Aerul uscat îți poate înrăutăți simptomele de răceală și gripă. Folosește un umidificator sau un vaporizator pentru a avea suficientă umiditate în cameră și pentru a decongestiona nasul. Poși adăuga chiar și câteva picături de ulei esențial, dacă aparatul îți permite.

7. Ia medicamente pentru răceală și gripă

medicamente portocale

Nu orice răceală se tratează cu antibiotice, dar este necesar să iei anumite medicamente care să îți grăbească vindecarea. Dacă mergi la farmacie, vei găsi medicamente pentru congestie nazală, pentru simptomele de gripă și răceală, precum decongestionante, siropuri pentru tuse, medicamente bazate pe ibuprofen sau paracetamol, medicamente expectorante sau antihistamine. Ia doza corectă pe care ți-o recomandă farmacistul sau pe care o găsești inscripționată pe prospect și nu încerca să îți mărești singur doza.

8. Descoperă beneficiile socului

Capsulele, ceaiurile sau preparatele din soc care se găsesc atât în farmaciile alopate, cât și în cele homeopate, pot ajuta la reducerea simptomelor de gripă și răceală.

9. Ia câte o lingură de miere pentru a ameliora tusea

miere

O lingură de miere dulce și aromată te va ajuta nu numai să lupți cu răceala, ci și să oprești tusea sâcâitoare. Nu uitați să adaugi o lingură de miere și în ceaiul pe care îl prepari, din aceleași considerente.

10. Întreabă-ți doctorul despre medicamentele antivirale

Dacă simptomele se înrăutățesc, este necesar să consulți medicul de familie. Este posibil ca acesta să-ți recomande medicamente antivirale, care pot reduce atât durata, cât și severitatea simptomelor unei răceli.

11. Fă-ți vaccinul antigripal

vaccin

Vaccinul antigripal poate fi făcut anual și, conform statisticilor oamenilor de știință, acesta previne îmbolnăvirile grave ale pacienților. Dacă faci vaccinul antigripal nu înseamnă că nu te vei îmbolnăvi, ci că nu vei mai avea simptome atât de neplăcute.

12. Păstrează-ți atitudinea pozitiva

Ce poate fi mai important decât să ai o atitudine pozitivă, să fii deschisă și îți dorești să te simți bine fizic, începând cu psihicul? Nu te lăsa demoralizată de gânduri negative, ci păstrează-ți o atitudine pozitivă pe toată durata răcelii.

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi de folos dacă ești răcită sau stunci când vei răci. Tratează orice răceală cu mare seriozitate și nu uita să rămâi cu o gândire pozitivă, să mănânci sănătos, să te hidratezi și să îți iei o perioadă de repaus la pat!

Surse foto: pexels.com

Surse articol: healthline.com

Newsletter