Home Mireasa Bijuterii Mireasa Ghid in alegerea bijuteriilor pentru nunta.. de la David Sandu(2)

Ghid in alegerea bijuteriilor pentru nunta.. de la David Sandu(2)

Ghid in alegerea bijuteriilor pentru nunta.. de la David Sandu(2)
Alexandra Irimiea
Duminică, 05.04.2009

 

    In prima parte a interviului cu David Sandu ai aflat detalii pretioase despre ce sa porti intr-o zi speciala cum este nunta, fie ca esti mireasa, domnisoara de onoare sau nasa. Insa maestrul bijuterier a rezervat pentru tine mai multe informatii, inclusiv recomandari in functie de ce tip de mireasa esti: romantica, exhibitionista sau minimalista. Lectura placuta!




    5. Ce bijuterii sunt potrivite pentru mire in ziua nuntii? Dar pentru ceilalti barbati de pe scena principala: cavaler de onoare, nas?

    O linie clara a accesoriilor inseamna butoni de manseta, butoni pentru primele 4 butoniere ale camasii (incepind de la gat in jos), ceas si cel mult inca o bratara. Acesta ar fi un maximum pentru o tinuta clasica.

    Pentru ce iese din categoria clasic, variantele sunt infinite si cel mai bine e sa consultati un stilist.

   Cavalerilor de onoare li se poate aplica aceeasi logica precum in cazul domnisoarelor de onoare - unitatea stilului si diversitatea nuantelor. Insa acesta este un concept care ar putea fi foarte greu de aplicat daca nu apelati la o comanda personalizata, obiectele de-a gata fiind de obicei la fel.

   Butoni din Argint 925 cu doua fete: onix si sidef, 890 RON

    6. Ce bijuterii sunt potrivite pentru o mireasa traditionalista / modernista / voluptoasa / individualista / romantica / minimalista/ exhibitionista - o clasificare realizata de Vera Wang ?

    Am sa raspund din punctul de vedere al bijuteriei principale purtata de mirese, si anume colierul.

    Miresei traditionaliste i-as recomanda un pandantiv simplu, cu o piatra montata in cel mai clasic mod, inconjurata de pietre multe si mici. Clasicul pandantiv "antourage".

    Miresei moderniste - un colier comandat special, de dimensiuni apreciabile, cu materiale diverse dar nu colorate intens.

    Pandantiv din Argint 925 cu turcoaz, 1980 RON

    Miresei voluptoase - un colier cu o piatra viu colorata, asezata usor asimetric in compozitie, cu un sistem de inchidere foarte decorativ si vizibil, asa incat bijuteria sa nu mai aiba fata si spate.

    Miresei romantice - diamante de mici dimensiuni, diferite ca forma si culoare.

    Brosa din Argint cu lemn wenge, 1250 RON

    Miresei minimaliste - trei pietre pretioase, patrate, dupa cum urmeaza: un rubin, un diamant galben, un safir. Cele trei culori primare care stau la baza curentului minimalist formulat de Scoala de la Bauhaus. Pietrele nu au montura, sunt lipite direct pe piele cu un adeziv rapid, perfect ordonate geometric.

    Mireasei exhibitioniste - un colier care sa intre in rochie si sa si iasa prin rochie prin diverse decupaje special concepute. Un colier care sa o invaluie si care sa ii descrie formele si sa ii exprime atitudinea.

    Colier din Argint cu ametrin , 2400 RON Ametrinul este o varietate de cuart, o parte citrin (galben) si o parte ametist (violet).

    7. Cum se intretin bijuteriile?

    Intretinerea bijuteriilor e ceva neglijat de majoritatea femeilor. Cele mai multe ajung la bijutier si sunt curatate doar daca patesc vreun accident. O data pe an toate bijuteriile ar trebui curatate intr-un atelier profesionist, pentru ca stralucirea pietrelor sa revina la normal, sa dispara zgarieturile, sa se controleze articulatiile si mecanismele de inchidere. La bijuteriile cu pietre importante este esentiala controlarea monturilor.

    Inel din Argint 925 cu topaz imperial, 845 RON

    Riscul pierderii unei pietre pretioase poate fi foarte costisitor. Pentru bijuteriile din argint exista materiale textile speciale, impregnate cu substante care inlatura oxizii fara sa zgarie suprafetele. La fel pentru perle, sidef, coral, fildes, chihlimbar – toate materiale organice - exista lichide de curatare speciale care nu le deterioreaza. Ar fi minunat sa renuntati la pasta de dinti, bicarbonatul de sodiu sau scrumul de tigara cu care se "intretin" de obicei bijuteriile. In cel mai rau caz, putina pasta axion, pe o periuta de dinti soft, la jet de apa fierbinte. Dar asta numai pentru pietre si metale.

    Pandantiv din Argint 925 cu doua fete: sidef si wenge,1980 RON

    8. Cat de important este pretul bijuteriilor pentru mirese? Cat de mult reflecta acesta calitatea lor?

    Trebuie sa ne gandim putin la diferenta dintre pretios si valoros. Cele mai pretioase bijuterii ar putea fi cele din platina, cu diamante uriase, evaluate la cantar - atatea grame plus atatea carate = atatia bani. In privinta celor valoroase, nuantele sunt infinite, pentru ca evaluarea este una culturala, deci subiectiva. Dar nu mai putin relevanta in piata (stim ca in perioadele de criza toata lumea doreste sa investeasca in diamante, aur si arta).

    Inel din Argint 925 si topaz, 845 RON
    Asadar o bijuterie unica, semnata de un autor, poate depasi ca valoare greutatea ei in diamante, prin simplul fapt ca este irepetabila si contine acele ingrediente care o fac valoroasa, si nu pretioasa. Extrem de valoroasa poate fi o bijuterie mostenita de la cineva foarte important pentru noi, asadar plaja criteriilor de evaluare este una extrem de generoasa. Important e ca sistemul de valori al fiecaruia sa fie unul viabil si sa nu ne faca nefericiti.

    Carte de vizit – David Sandu
    Si-a inceput ucenicia la varsta de 13 ani
    1989-1992: studii private de bijuterie
    1996: expozitii in Bucuresti, Venetia, Basel, Bruxelles, etc.
    2004: diploma de absolvire a Academiei de Arte din Bucuresti
    2005: isi deschide propria galerie in Bucuresti
    2007: obtine Premiul Intai al „Tahitian Pearls Trophy"
    2008: devine primul roman care participa la expozitia internationala INHORGENTA Europe (cel mai prestigios targ european de design de bijuterie, organizat la Munchen)
    2009: este nominalizat la "Design Podium" - Inhorgenta 2009.

    David Sandu
    Sursa fotografii: David Sandu
    Toate bijuteriile din fotografii pot fi cumparate de la atelierul lui David Sandu.

    Date de contact:

    Galerie: Calea Victoriei 136, Bucuresti Program: Luni-Sambata, 10:00 - 20:00 Telefon: 0721 451 693 / 021 311 70 06 davidsandu@davidsandu.ro Atelier: Str. Smardan nr.30, etaj 1, sector 3, Bucuresti Telefon: 0721 451 693

Newsletter