Home Mireasa Bijuterii Mireasa Diamante crescute in laborator vs. adevarate: ce sa alegi

Diamante crescute in laborator vs. adevarate: ce sa alegi

Diamante crescute in laborator vs. adevarate: ce sa alegi
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Joi, 11.01.2024

Vrei să investești într-o bijuterie cu diamant și nu știi dacă merită să cumperi o piatră naturală sau una creată în laborator? Iată care sunt diferențele dintre cele două tipuri.

Momentul în care îți ceri în căsătorie femeia alături de care vrei să îți petreci tot restul vieții este marcat de emoție și are o semnificație importantă în relația voastră. Dacă te-ai decis că este timpul să faci marele pas și ai găsit persoana potrivită, tot ceea ce îți rămâne de făcut este să o ceri în căsătorie. Iar un inel de logodnă cu diamant este alegerea ideală pentru asta.

Diamantul este simbolul abundenței, este o piatră dură dar frumoasă, care întregește inelul de logodnă și îl transformă într-o bijuterie surprinzătoare. Achiziționarea unui inel cu diamant și mai ales a unui diamant este o decizie importantă, o decizie pe care trebuie să o iei cu inima, nu numai cu portofelul. La fel ca și în cazul perlelor, există perle naturale și perle create în laborator.

Diamantele pot fi cultivate în laborator sau naturale, formate în urmă cu milioane de ani sub pământ. Diamantele cultivate în laborator și cele naturale sunt identice din punct de vedere optic și chimic, iar ca să înțelegem mai bine acest lucru, un gemolog cu experiență nu le poate distinge fără un echipament special.

Cum sunt create diamantele în laborator versus diamantele naturale?

diamante in cutie

Diamantele naturale apar în momentul în care carbonul este expus la temperaturi foarte ridicate și presiuni extreme în mantaua pământului, fiind aduse la suprafață, în general, de erupții vulcanice. Diamantul este clasificat de specialiști drept carbon pur, dar poate conține urme de azot sau de bor care dau o culoare naturală și unică diamantului. Diamantul natural are de regulă incluziuni și cu cât acestea există în piatră și sunt vizibile, cu atât prețul este mai mic.

La polul opus, diamantele create în laborator au început să fie vândute pe piață abia în anii 1980, deși au apărut încă din 1950, devenind din ce în ce mai calitative odată cu trecerea timpului. În laborator, diamantele sunt supuse la presiune extreme și temperaturi ridicate, dar controlate în timpul unui proces de temperatură înaltă și presiune ridicată. Practic, experții iau o bucată de carbon, o încălzesc, o presează între două bucăți de metal prin care trece un impuls electric intens. Și diamantele create în laborator pot conține incluziuni, însă nu la fel de multe ca diamantele naturale.

Diferența de preț între diamantul natural și cel crescut în laborator

inel cu diamant

Diamantele cultivate în laborator sunt mult mai accesibile decât cele naturale din punct de vedere al prețului. Așadar, dacă vrei să-i cumperi iubitei tale un inel de logodnă cu diamant, cu banii de care dispui, poți opta pentru un diamant cultivat în laborator, fiindcă va costa cu 50% mai puțin decât un diamant natural.

Valoarea diamantului natural versus valoarea celui crescut în laborator

Diamantul crescut în laborator arată identic cu cel natural văzut cu ochiul liber de către un profesionist. Cu siguranță logodnica ta nu va ști că a spus „da” după ce i-ai pus pe deget un diamant „fals”. Valoarea și farmecul unui diamant natural nu pot fi egalate de niciun diamant creat în laborator, iar multe femei visează să dețină o piatră prețioasă care există de miliarde de ani pe pământ. Faptul că tehnologia avansează foarte mult în acest domeniu, iar din ce în ce mai multe diamante sunt create în laborator, poate face ca valoarea lor să scadă în timp.

Durabilitatea diamantelor naturale comparativ cu cele produse în laborator

inel cu diamant

Din punct de vedere al durabilității, diamantele create în laborator, fiind compuse din același material ca cele naturale, au aceeași durată de viață. Ambele rămân materiale dure cu cifra 10 pe scara de duritate și sunt foarte greu de deteriorat, ciobit sau spart.

Claritatea diamantelor de laborator versus claritatea diamantelor naturale

În cazul diamantelor de laborator, comparativ cu cele naturale, diferența dintre cele doua din punct de vedere al clarității este inexistentă. Pentru că un diamant de laborator este cultivat și nu construit, va prelua incluziunile sau defectele care afectează gradul de claritate al unei pietre. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe incluziuni are o piatră, cu atât poate fi mai tulbure, gradul de claritate devine mai scăzut și prețul, de asemenea, scade.

Diferențe de culoare între diamantele create în laborator și cele naturale

diamante

Un diamant de înaltă calitate cultivat în laborator este automat clasificat pe aceeași scară și la aceeași valoare ca unul natural în ceea ce privește culoarea. Concret, nu există diferențe vizibile între un diamant natural și unul creat în laborator, cu mențiunea că soiurile clasificate între litera G și J sunt aproape incolore, în timp ce pietrele clasificate între litera D și F sunt extrem de rare și foarte scumpe.

Cum alegi un diamant pentru aleasa inimii tale?

inel cu diamant

Ideal ar fi să alegi diamantul potrivit pentru logodnica ta cu inima și în mod intuitiv. Desigur că trebuie să știi câteva lucruri și despre piatra pe care o cumperi, dacă își merită prețul pe care îl oferi și care îți este cerut și cât de durabilă și de valoroasa va fi în timp. Diamantele de laborator au propriile lor dezavantaje, necesistând mari cantități de energie pentru alimentarea mașinilor de înaltă temperatură în care sunt cultivate, însă nu consumă la fel de mult ca procesul de extragere a diamantului natural.

Practic, un om obișnuit nu poate constata diferența între un diamant natural și unul creat în laborator, nici măcar un bijutier nu ar putea face acest lucru fără o lupă de diamant sau dacă nu ar exista inscripția aceea minusculă făcută cu laser pe brâul diamantului, care îl identifică ca fiind de laborator. Dacă te întrebi ce diamant să alegi pentru aleasa inimii tale, aceasta este o întrebare cu caracter personal, la care tu însuți trebuie să îți răspunzi în funcție de criteriile prezentate și de banii de care dispui și pe care vrei să-i investești.

Surse foto: unsplash.compexels.com

Surse articol: brides.com

Newsletter