Home Mire Mirele si nunta Inima barbatilor nostri: ce vitamine si minerale are nevoie

Inima barbatilor nostri: ce vitamine si minerale are nevoie

Inima barbatilor nostri: ce vitamine si minerale are nevoie
Eva Pirosca
Luni, 14.02.2011
Ne cuibarim la pieptul lui puternic si musculos, atunci cand ne imbratiseaza din toata inima... Pentru ca tocmai inima este o puternica pompa musculara. Un barbat "viu" in manifestari trebuie mai intai sa aiba o inima puternica si sa fie sanatos. Tu si barbatul din viata ta stiti ce vitamine si minerale are el nevoie, pentru a ramane astfel?

Un stil de viata si un regim alimentar sanatos aduc beneficii pe termen lung in viata voastra. Acum, in tinerete, este perioada cea mai rodnica in care sa ne ingrijim sanatatea. Acum putem face si excese, pentru ca organismul se regenereaza cu usurinta. Insa tot acum dispunem de energia necesara pentru a ne face "planuri" de sanatate, cu bataie lunga... Vrei sa te poata strange in brate cu aceeasi vigoare si la 40-50 de ani? Sa te simti la fel de linistita cand il privesti? Atunci, inseamna ca ti-l doresti nu doar frumos, ci si sanatos.

Inima barbatilor nostri

De la o varsta incolo, functiile organismului devin mai domoale. Incepe sa ne dea de furca. Femeilor, in anumite moduri si barbatilor, in altele. In cazul lor, foarte des afectata este inima.

Un studiu realizat in SUA in anul 2004 a descoperit ca problemele cardiovasculare ating mai multi barbati, chiar decat o face cancerul. In acest caz, cum le putem preveni? Prin exercitiu fizic sau pur si simplu miscare si printr-o dieta sanatoasa, bogata in vitaminele E, B, coenzima Q10 si magneziu.

VITAMINA B

 

Cercetatorii au confirmat ca daca organismul primeste atat cat are nevoie din aceasta vitamina, riscul bolilor cardiovasculare si al ingrosarii arterelor, este mult micsorat.

In schimb, deficienta de vitamina B creste riscul unui atac de inima.

Prin urmare, din ce alimente ne luam vitamina B?

Carne slaba, peste, rinichi, ficat de porc si de pui.

Albus de ou, lactate.

Drojdie de bere, nuci, ciuperci, leguminoase, zarzavaturi, cereale integrale, caise uscate.

 

Poza cuplu matur fericit

VITAMINA E

Previne formarea cheagurilor de sange si a colesterolului "rau". Exista mai multe forme ale vitaminei E, iar organismul necesita un mix al acestora. Barbatilor, doctorii le recomanda adeseori sa isi extraga necesarul de vitamina E atat din alimentatie, cat si dintr-un supliment pe baza de pastile. Suplimentul de vitamina E trebuie insa luat numai dupa prescriptia doctorului, care este capabil sa descifreze nevoile fiecarui organism. De exemplu, persoanele care iau deja medicamente cu efecte in subtierea sangelui nu necesita un aport al vitaminei E: deoarece aceasta are, printre altele, si acest efect. Surse alimentare pentru vitamina E: ulei de grau, seminte de floarea soarelui, migdale, mustar, masline, spanac, varza creata, rosii, ardei gras de culoare rosie, papaia, kiwi, afine.

COENZIMA Q10

Atacurile de inima apar, spun doctorii, atunci cand coenzima Q10, vitamina B si magneziul au nivele scazute in organism. Coenzima Q10 este un antioxidant, asemanator vitaminei E. Sa citam unul din multele studii, ca sa ilustram eficienta ei. A fost realizat in Texas, pe parcursul a sase ani, pe persoane care au suferit o insuficien cardiac congestiv. S-a constatat ca oamenii care au adaugat tratamentului standard coenzima Q10, aveau, peste trei ani de la momentul crizei, 75% sanse de supravietuire. In paralel, persoanele care au optat pentru tratamentul obisnuit, fara administrarea coenzimei Q10, aveau, la acel moment, o rata de supravietuire de numai 25%.

Alimente pentru o inima sanatoasa

In plus, organismul incepe sa produca tot mai putin din acest element dupa varsta de 30 de ani, iar la varsta mijlocie, carentele deja se resimt. Coenzima Q10 se poate lua sub forma de supliment, dar si alimentatia este o sursa, prin: peste gras (macrou, sardine), carne de vita, organe (ficat, rinichi, inima), oua, arahide, ulei de soia.

MAGNEZIUL

Asigura un ritm cardiac stabil si intareste sistemul imunitar. In plus, stimuleaza functionarea optima a nervilor si a muschilor, fiind un remediu impotriva stresului si a oboselii. Il poti gasi in alimente precum: peste, lapte, spanac si alte legume verzi, soia, brocolli, fasole alba si neagra, anghinare, bame, cartofi, avocado, banane, fructe uscate, nuci, seminte, unt de arahide.

Inima barbatilor nostri: 3 alimente minune

Pe langa cele expuse mai sus, doctorii va sfatuiesc sa apelati cu incredere la 3 substante accesibile si mai sanatoase decat banuiam.

Usturoiul: controleaza foarte bine presiunea sanguina si colesterolul din sange.

Poza cu alimente sanatoase pentru barbati

Apoi, ghimbirul: este un anti-inflamator care pastreaza sangele indeajuns de fluid, incat sa previna inghegarea lui si aparitia unui atac de inima.

Fibrele: o componenta alimentara care micsoreaza riscul bolilor coronariene. Specialistii au descoperit ca o dieta bogata in fibre scade nivelul proteinei reactive C din organism - o proteina "rea", pentru ca se asociaza cu bolile de inima.

Cateva surse alimentare, pe langa cerealele integrale, pe care deja le cunosti, sunt: fasolea boabe, fasolea neagra, soia, mazarea, anghinarea, lintea, orezul brun, merele, bananele, murele.

Alte vitamine si minerale necesare pentru organismul barbatului

Vitamina A: protejeaza organismul impotriva infectiilor si conserva sanatatea pielii si a ochilor lui frumosi. In ce alimente o gasiti? Cartofi dulci, legume galben portocalii (morcovi, rosii, bostan, ardei rosii) si verdeturi (spanac, marar, patrunje, ceapa verde, salata), mustar.

Vitamina C: stimuleaza organismul sa se recupereze rapid dupa rani si zgarieturi si mentine gingiile si dintii sanatosi. Le puteti consuma in cantitate mare, in: patrunjel, ardei rosii si verzi, kiwi, capsuni, cartodi dulci, cantalup, broccoli, ananas, citrice, mango, suc de rosii.

Potasiul: mentine functiile cerebrale si sistemul nervos in parametri oprtimi. Si pasteaza o presiune sanguina normala. Alimente bogate in potasiu: carne de vita si de curcan, carne de peste (cod si somon), cartofi dulci, pasta de tomate, fasole alba, mazare, soia, ciuperci, legume cu fructe verzi, suc de morcovi sau de prune; stafide, curmale, caise, banane.

Newsletter