Home Mire Costume Mire Stii sa-ti porti costumul? (2)

Stii sa-ti porti costumul? (2)

Stii sa-ti porti costumul? (2)
Madalina Nazalu
Duminică, 28.06.2009

   Prima parte a acestui articol s-a ocupat de regulile de inchidere a nasturilor sacoului, de revere si de tipurile de buzunare posibile, vazute ca accesoriu sau cu rol practic. Vom continua de data aceasta cu celelalte caracteristici ale sacoului masculin si vom efectua o scurta analiza a pantalonului, tinand cont de principalele trasaturi de care trebuie sa tii cont in adoptarea unei tinute care urmeaza regululile de stil.


    Un alt element de distinctie intre tipurile de sacou il constituie crapatura de la spate, care permite dinamismul miscarii si accesul relativ facil la buzunarele pantalonului. Diferentierea se face la trei niveluri: sacourile fara o astfel de crapatura, cu una singura sau cu doua. Sacourile fara crapatura la spate confera look-ului un aspect neted, drept, dar sunt predispuse cutelor din cauza dificultatii pozitiei pe scaun. Stilul se potriveste de minune unei siluete atletice, fiind de evitat de catre persoanele cu cateva kilograme in plus. Sacourile cu o crapatura centrala sunt caracteristice stilului american si permit extinderea sacoului in timpul asezarii, ceea ce confera mai multa lejeritate. De asemenea, acest tip de sacou este mai usor de croit si prin urmare mai accesibil ca pret. Sacourile cu dubla crapatura (foto 1) sunt ideale pentru accesul usor la buzunarele din spate ale pantalonilor, tinand cont de faptul ca cele doua deschizaturi sunt dispuse in dreptul acestora, si ascund cel mai bine partea posterioara a siluetei.

    Prezenta nasturilor pe manecile sacoului are o motivatie mai profunda decat esteticul. Traditional, acestia aveau rolul de a incuraja utilizarea batistei sau de a permite spalatul mainilor fara a fi necesara renuntarea la sacou (lucru considerat o ofensa adusa companiei). In zilele noastre, ei fac parte din detaliul de croiala. In general, acestia sunt in numar de patru, desi nu este iesit din comun sa fie redusi la 3. Intotdeauna trebuie sa fie un numar cel putin egal cu cel al nasturilor din dreptul taliei. Cele mai multe costume prezinta nasturi care nu au niciun fel de rol functional, dar, in caz contrar, este indicat sa lasi un nasture deschis pentru a atrage atentia asupra designului si, evident, a calitatii costumului, desi alegerea este pana la urma personala.

 

   Turul pantalonilor si pliurile (foto 3): cum spuneam in articolul anterior, rolul pantalonilor este acela de a atrage atentia asupra sacoului si a pantofilor. Pantalonii cu banda de pe talie extinsa prezinta un nasture ajutator a carui utilitate este aceea de a stabili un grad mai mare de comfort. Ideea de baza este aceea de a distribui greutatea in mod egal, pentru a evita eventualele cute. Prezenta pliurilor este si ea polarizata de anumiti factori: in primul rand, este recomandata doar persoanelor mai plinute, intrucat se pot extinde pentru mai mult comod. Aspectul neted este ideal pentru siluetele zvelte.

 

    Mansetele pantalonilor au doua reguli de baza (foto 4): sunt ideale pentru siluetele inalte si interzise siluetelor mignone. De asemenea, daca alegi pliuri duble, trebuie sa porti mansete, pe cand pentru aspectul neted lipsa mansetelor este un must.

    De nenumarate ori, stilistii recunosc: stilul nu poate fi captat in reguli. Constructia « reguli de stil » ar putea parea prin urmare paradoxala. Adevarul in moda este unul singur: nu exista stilist mai bun decat gustul personal. Singura restrictie este ca acest gust personal sa fie dezvoltat pornind de la esteticul modei pentru a nu trece insesizabil in latura mai putin « stylish  a stilului ».

Newsletter