Home Mire Costume Mire Stii sa-ti alegi costumul? (1)

Stii sa-ti alegi costumul? (1)

Stii sa-ti alegi costumul? (1)
Madalina Nazalu
Duminică, 07.06.2009

    Probabil esti de ceva timp familiarizat cu sacourile barbatesti. Sunt, intr-adevar, cea mai importanta piesa a costumului, pantalonii fiind doar un element secundar ce trebuie sa atraga atentia asupra conturului sacoului si a elegantei pantofilor.

    Iata principalele reguli in materie de stil de la care nu trebuie sub nicio forma sa faci rabat, cu atat mai mult in ziua nuntii tale:

 

 

   1. Regulile de inchidere a sacoului

Sacoul cu doi nasturi: creatie mai recenta decat sacoul cu trei nasturi, are efectul de subtiere a siluetei, in principal datorita faptului ca este mai revelator din punct de vedere al expunerii camasii si a cravatei. Este obligatorie inchiderea nasturelui de sus, in timp ce acela de jos va ramane intotdeauna deschis(foto 1). Ratiunile sunt si de ordin practic totodata; lejeritatea sacoului atunci cand te asezi va fi mai mare in conditiile acestea.

 

 

   Sacoul cu trei nasturi: se inspira din jacheta de calarie englezeasca. Preceda ca perioada de creatie sacoul cu doi nasturi si alungeste silueta. Ca si la modelul mentionat mai sus, nasturele de jos nu se incheie niciodata. Cel din mijloc se va inchide intotdeauna, indiferent de postura adoptata. Nasturele de sus se va inchide daca reverele nu sunt intarite, dar in conditii normale se va lasa descheiat. (foto 2)

 

 

    Sacourile cu doua randuri de nasturi:

    Si acestea, la randul lor, se impart in doua categorii: sacoul cu patru nasturi si cu sase nasturi(foto 3). In cazul celui cu patru nasturi, cei doi de jos se vor inchide, iar cei de sus vor ramane deschisi, in timp ce in cazul sacoului cu sase nasturi, primii patru de jos se vor inchide. Aceste tipuri de sacouri se pot deschide atunci cand te asezi.


 

 

 

   2. Reverele

    Exista doua tipuri de sacouri: cel cu o deschizatura laterala in V, unde gulerul si reverul se reunesc (foto 4) si cel cu un rever mai intins decat gulerul, cu o deschizatura in V mult mai stramta si mai adanca. Cea din urma varianta ridica gradul de formalitate a sacoului, in special daca acesta are un singur rand de nasturi.




   3. Buzunarele

    Cel mai intalnit tip de buzunar este acela « proiectat » (> engl. « jetted »), care este doar cusut in captuseala sacoului si doar o linie stramta orizontala marcheaza inceputul sau. Al doilea tipar de buzunar este acela « clapa », care acopera inceputul buzunarului. In general, se considera ca implica un grad mai scazut de formalitate, dar uneori sunt create in asa fel incat sa poata fi ascunse in interiorul buzunarului, mimand astfel buzunarul « proiectat ». (foto 5)

 

 

   « Buzunarul de bilet », cum este numit in engleza, este rar intalnit (foto 6). Se gaseste desupra buzunarului din dreapta si are o dimensiune net redusa fata de acesta. Se gaseste in general la sacourile croite pe masura, sunt un indiciu al calitatii superioare si sunt recomandate barbatilor inalti, intrucat creeaza efectul de micsorare a siluetei.

 

 

   Buzunarul de la piept (foto 7) este intotdeauna deschis si nu trebuie sa contina mai mult de un articol, in general batista. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca articolele voluminoase genereaza o distorsiune a aspectului texturii. De asemenea, din moement ce imparte spatiul cu buzunarul de jos, va tinde sa impinga eventualele articole din acest buzunar in coapsa sau sold atunci cand te asezi.
    Principalele elemente ale sacoului trebuie sa constituie puncte de referinta in alegerea costumului, asa ca speram ca aceste sfaturi iti vor fi de folos.

Newsletter