Home Mire Costume Mire Costume mire - Ce costum sa poarte EL? - ghid (1)

Costume mire - Ce costum sa poarte EL? - ghid (1)

Costume mire - Ce costum sa poarte EL? - ghid (1)
Alexandra Irimiea
Miercuri, 19.11.2008

Nu doar alegerea rochiei de mireasa da batai de cap, ci si costumul mirelui! Si el vrea sa arate special, nu imbracat intr-un simplu costum. Sa fie frac, smoking sau redingota? Raspunsul il poti afla de la Alexandru Ciucu, un specialist cu un atelier de croitorie de renume.

 
   Asa cum si tu poti alege o rochie cu trena sau fara, alba sau ivory, lunga sau scurta, asa si mirele are o multitudine de optiuni pentru ziua nuntii, mai multe decat poti enumera acum pe degete. Alexandru Ciucu, un specialist recunoscut in domeniu, conduce un atelier de croitorie care are ca si clienti atat VIP-uri din lumea modei: Catalin Botezatu, Mihai Albu cat si alte personalitati: Ilie Nastase, Horatiu Malaele, Gheorghe Dinica, Stefan Banica jr. sau vedete precum: Huidu si Gainusa, Buzdugan si Morar, Vlad Enachescu, Cosmin Cernat, Radu Naum.
    Traditia spune ca mirele sa nu te vada in rochie de mireasa, dar tu il poti ajuta sa-si gaseasca tinuta potrivita pentru marea zi.

Cateva trucuri:

    • Costumul se alege in functie de conformatia sa si de tipul evenimentului la care participa. Alexandru Ciucu este increzator ca s-au gasit mereu metode elegante de a ascunde oarecare defecte sau, dimpotriva, de a evidentia anumite calitati fizice.

 

  • Partea de sus a unui costum, denumita in general jacheta, este cea care contribuie in mod decisiv la identificarea imaginii dorite de mire. In functie de modelul ales, tinuta poate fi un succes sau dimpotriva, un fiasco. De aceea, in astfel de cazuri, este de preferat, sa cereti sfatul unui specialist.

 

 

Principalele modele de jacheta pentru o ceremonie:

   Sacou - Clasic

   Este forma clasica de vestimentatie aleasa pentru o ceremonie. Un detaliu important al sacoului este reverul, acesta fiind ales in functie de constitutia corporala a barbatului. In cazul unuia corpolent, este de preferat sa fie cat mai lat si cat mai deschis, pentru a scoate in evidenta pieptul si a abate atentia de la alte mici defecte. Pentru un barbat subtirel este recomandat un rever mai ingust si mai putin deschis, pentru a atenua ingustimea umerilor. Tot din acest motiv, sacoul trebuie sa urmareasca talia respectivului barbat. Sacoul de ceremonie are prin excelenta un singur slit (despicatura) la spate, doua slituri fiind o solutie doar pentru costumele business. Din punct de vedere coloristic, sacoul permite frau liber imaginatiei si poate fi parte a unui costum, deci din aceeasi tesatura ca si pantalonul, sau dimpotriva in contrast, caz in care este obligatoriu sa fie mai deschis la culoare.
    Redingota

   Ruda rebela al fracului, lipsit de prejudecati coloristice, redingota ne permite mai multe taieturi si este prin excelenta dedicata ceremoniilor, altele decat cele care ne obliga sa purtam smoking sau frac.

   Exista mai multe tipuri de redingota, dintre care cele mai des intalnite sunt redingota tunica si redingota coada de randunica.

   Redingota tunica - are denumirea de la gulerul cunoscut si sub numele de "cazacesc" sau "chinezesc", referire directa la gulerele militare folosite in armatele celor doua tari pana pe la jumatatea secolului trecut. Este mai lunga decat un sacou clasic si are terminatia in unghi drept, spre deosebire de a sacoului care este rotunjita. Inchizandu-se cu un numar considerabil de nasturi pana sub gat, urmareste indeaproape linia corpului si prin urmare nu poate fi recomandata decat barbatilor zvelti.

Redingota coada de randunica - se preteaza unui numar mult mai mare de conformatii dar avantajeaza net barbatii de la o anumita talie in sus. Are reverele late, cu spit sau fara, la un rand sau doua de nasturi si bineinteles, o despicatura la spate, detaliu de la care i se trage si denumirea. La fel ca si sacoul, poate fi din aceeasi tesatura cu pantalonul sau in contrast, urmand aceleasi reguli. Coloristica este una foarte permisiva, de la uni si dungi pana la inflorituri, mai mult sau mai putin extravagante.

 



Smoking

Poate fi de culoare neagra in cele mai multe cazuri, sau alba, in ambele situatii impunandu-se un pantalon negru. Ca si modelistica sunt uzitate doua variante, amandoua avand reverele de matase de culoare neagra, respectiv alba, si anume la un rand cu guler sal - cel mai elegant - sau la doua randuri cu rever cu spit, acesta fiind mai sobru. Are lungimea unui sacou clasic, fiind gandit astfel incat sa se preteze oricarei conformatii. Poate fi accesorizat cu papion si brau de culoare neagra sau cel mult grena si pantofi negri simpli si luciosi, dar in nici un caz de lac.
Frac

 Dintre toate modelele mai sus mentionate, fracul este cel mai restrictiv. Are lungimea redingotei, cu pieptii pana in talie terminati in colturi, asemeni smokingului, reverele sunt din matase, fara exceptie cu spit si la doua randuri. In plus, fracul este intotdeauna de culoare neagra, iar nasturii au doar un rol decorativ, nefiind conceputi sa se inchida. Chiar si la pantalon, fracul impune o vipusca de matase, simpla sau dubla pe cusatura exteriora a acestuia. Pentru serile la opera sau anumite ceremonii bine determinate, acesta este obligatoriu. Are ca si parteneri de nelipsit camasa, papionul, braul si vesta decupata, toate de culoare alba.

Despre accesoriile unui costum pentru mirele tau, vom discuta in urmatorul artcol. Vor fi tot recomandari date de specialistul Alexandru Ciucu.

 

 


O ultima recomandare:

"Redingota este din punctul meu de vedere, piesa de rezistenta in alegerea tinutei de ceremonie. Ultimele doua variante de tinuta luate in discutie sunt extrem de rigide, fiind folosite in mod special la ocazii cu tinute impuse." (Alexandru Ciucu, specialist) Un costum pe comanda la atelierul lui Alexandru Ciucu are un pret incepand de la 500 de euro si dureaza in general 2-3 saptamani. Pentru mai multe detalii puteti intra pe http://www.alexandruciucu.com/

Newsletter