Home Luna de miere Destinatii turistice Luna de miere la Moscova!

Luna de miere la Moscova!

Luna de miere la Moscova!
Louise Tanase
Joi, 29.07.2010

Atunci cand planificam luna de miere ne gandim la destinatii luxuriante, la plaje tropicale si la departari exotice. In goana dupa cel mai romantic loc din lume, este usor sa pierdem din vedere una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii: Moscova. Situata la o aruncatura de bat de minunata noastra tara, Moscova are multe surprize de oferit cuplurilor romantice aflate in prima lor vacanta de proaspat casatoriti.

Unul dintre cele mai mari orase din lume, Moscova este capitala Rusiei si, in decursul celor peste 850 de ani de existenta, a jucat un rol important in istoria rusilor si continua si in zilele noastre sa paveze drumul Rusiei prin secolul 21. Moscova este una dintre marturiile cele mai frumoase ale trecutului Rusiei, trecut memorat mai ales prin Kremlin si Catedrala Sfantului Vasile. Moscova este orasul care se poate explora cel mai usor pe jos; astfel puteti admira cel mai bine palatele si muzeele, dar si monumente vechi, fantani spectaculoase si parcuri relaxante.


Piata Rosie


Nu cred ca o vizita la Moscova poate incepe in alt loc decat in celebra Piata Rosie, cea mai cunoscuta piata din Moscova. Poate din cauza ca noi aici ne-am inceput turul orasului, sau poate pentru ca ni s-a spus ca, in limba rusa, "krasnaia ploscead" inseamna "piata rosie", dar si "piata frumoasa". Piata Rosie separa Kremlinul, fosta resedinta imperiala (in prezent sediul presedentiei Rusiei) de zona comerciala Kitay-gorod. Din Piata Rosie pornesc, spre toate directiile, marile bulevarde ale Moscovei. Aici, fiecare cladire are o istorie bogata: Mausoleul lui Lenin, contine trupul conservat al lui Vladimir Ilici Lenin, fondatorul Uniunii Sovietice; Catedrala Sf. Vasile, palatele si bisericile din Kremlin. In partea de est a Pietei Rosii se afla „Marele magazin universal GUM", iar langa el Catedrala Kazan. Partea de nord este ocupata de „Muzeul National de Istorie", la nord-vest „Poarta Reinvierii" cu „Capela Ivoron", restaurate dupa 1990. Singura statuie din Piata Rosie este „Monumentul lui Kuzma Minin si Dmitri Pojarski", care au contribuit la eliberarea Moscovei de invadatorii polonezi in 1612, in vremea "Timpurilor intunecate". Langa ea se afla „Lobnoye Mesto", o platforma circulara unde aveau loc ceremoniile publice si chiar executiile; desi mi s-a parut sinistra, nu m-am putut abtine sa nu o admir, ca pe o dovada palpabila a faptului ca rusii isi pretuiesc istoria.

Kremlinul


Cu mult timp inainte de a vizita Moscova, m-am intrebat si nu am aflat ce inseamna, de fapt, "Kremlin". Aveam sa aflam de la un ghid ca, in limba rusa, Kremlin inseamna citadela, iar Kremlinul din Moscova este cea mai cunoscuta din intreaga Rusie. Kremlinul este un complex fortificat care include palatele Kremlinului si catedralele Kremlinului care domina Piata Rosie din Moscova. Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprind o suprafata de 27,5 ha, iar piata Catedralelor este inima Kremlinului, fiind inconjurata de sase cladiri, din care trei catedrale. Catedrala Adormirii este cea mai veche (1479) si cea mai mare catedrala din acele timpuri. Aici erau incoronati tarii Rusiei. Catedrala Bunei Vestiri, cu noua cupole aurite a fost terminata in 1489, iar Catedrala Arhanghelului Mihail (1508) se afla in sud-estul pietei si este locul de inhumare a peste cincizeci de membri ai familiilor regale rusesti. O alta constructie importanta este Turnul cu Clopot al lui Ivan cel Mare aflat in partea de nord-est a pietei, care are 81 de metri inaltime si se spune ca marcheaza centrul Moscovei. In vremurile de demult, cele 21 de clopote sunau alarma in caz de primejdie. Cea mai veche constructie civila este Palatul Fatetelor (1491), unde se afla tronurile imperiale, care a fost ctitorit de Ivan cel Groaznic. Urmatoarea cladire ca vechime este casa familiei regale, Palatul Terem. Primul Palat Terem a fost construit de Ivan al III-lea al Rusiei, dar cea mai mare parte a constructiei din ziua de azi a fost finalizata in secolul al XVII-lea. Partea de nord a Kremlinului este ocupata de Arsenal. Primul Arsenal a fost construit de Petru cel Mare in 1701, iar cel de azi a fost construit în 1817 dupa ce trupele lui Napoleon au distrus vechea cladire in timpul invaziei sale esuate in Rusia din 1812. Zona de nord-vest a Kremlinului este ocupata de Cladirea Armureriei, construitã în 1851, care este in prezent muzeu.

Catedrala Sf. Vasile


Cel mai cunoscut simbol al Rusiei, Catedrala Sfantul Vasile, este situata in celebra Piata Rosie, in centrul Moscovei. Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555-1561, ca simbol al victoriei lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan, si este formata din noua capele ridicate pe o singura fundatie. Imaginea turlelor de caramida rosie incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare. Atunci cand intrati in Catedrala Sfantul Vasile puteti fi lesne coplesiti de culoarele inguste si de multitudinea de icoane. In ciuda aerului turistic din exterior, Catedrala este un loc profund spiritual, unde ar trebui sa va reamintiti cat de mult va iubiti. Pentru cei interesati de istoria locului puteti gasi aici pliante explicative.

Raul Moscova


Desi poate nu v-ati fi asteptat, Moscova ofera celor romantici si plimbari de neuitat cu vaporasul pe Raul Moscova. Aceasta este una dintre modalitatile cele mai frumoase de a admira cateva dintre punctele de atractie ale orasului. Din mai pana in octombrie, puteti sa profitati macar de o astfel de plimbare, insa nu uitati sa va luati la voi, pe langa aparatul de fotografiat sau camera de filmat si un ghid turistic al Moscovei. Vaporasele din Moscova nu au ghid care sa ofere explicatii turistilor. Va pot garanta insa ca, desi nu veti afla istoria Moscovei intr-o astfel de croaziera, veti ramane cu niste amintiri extraordinare si cu niste fotografii sau imagini filmate, pe masura.

Muzeele din Moscova


Fiind una dintre marile capitale ale lumii, Moscova nu poate fi vizitata fara a face si un tur al muzeelor de aici. Eu va recomand calduros sa nu ratati Muzeul National de Arta - Galeria de stat Tretyakov, care este unul dintre cele mai mari muzee din lume si care gazduieste o colectie impresionanta care cuprinde perioada dintre secolele 10 si 20 si toate scolile de pictura rusesti, de la icoane antice la pictura avantgardista. Galeria se lauda cu o colectie inestimabila de icoane antice rusesti, pictura, sculptura si grafica. Una dintre cele mai bogate colectii de arta este adapostita de Muzeul de Stat Puskin, care este foarte convenabil situat in centrul Moscovei, la doi pasi de Kremlin si Piata Rosie. Muzeul Puskin este al doilea muzeu de arta straina ca marime din Rusia, dupa Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.

Sfaturi

• Primul pas spre o luna de miere la Moscova este obtinerea vizei! Interesati-va din timp in legatura cu acest aspect.
• Moneda nationala a Rusiei este rubla. In putine locuri puteti face plati in euro sau dolari, printre acestea numarandu-se marile hoteluri. Puteti cumpara ruble din aeroport sau din hotel. Nu cumparati sau vindeti valuta de la straini.

• Moscova poate fi coplesitoare pentru cei aflati prima data in marea capitala a Rusiei. Planificati-va in detaliu calatoria la Moscova si nu uitati sa luati la voi, pe langa ghidul turistic, si un ghid de conversatie roman-rus. Nu de putine ori am avut surpriza sa nu fiu inteleasa in alta limba.
• Nu ratati o plimbare mai lunga cu metroul, in care sa coborati in cateva statii pentru a admira arhitectura si decoratiunile spectaculoase. In metroul din Moscova poti avea senzatia ca te afli ori intr-un muzeu, ori in holul unui hotel de lux.
• Gustati neaparat mancarea traditionala ruseasca: borsul de sfecla rosie, muraturile (rosii, varza, ciuperci), blinele, bitoci (chiftele cu smantana si ceapa). Nu ratati celebra vodka ruseasca, acompaniata de fasii subtiri de carne uscata si sarata de balena.
• Nu uitati sa faceti o plimbare in Parcul Gorki, locul preferat de relaxare al moscovitilor de toate varstele. Parcul este impanzit de cafenele si terase la care puteti savura o bautura rece vara sau un ceai fierbinte iarna. Iarna, in Parcul Gorki puteti practica patinajul sau puteti admira sculpturi de gheata.
• Daca aveti timp, faceti o rezervare si la celebrul Teatru Balsoi, renumit in toata lumea pentru spectacole de balet cum ar fi: "Spargatorul de nuci", "Lacul lebedelor", "Romeo si Julieta" sau "Giselle".

 

Newsletter