Home Luna de miere Destinatii turistice Luna de miere in Istanbul, orasul contrastelor

Luna de miere in Istanbul, orasul contrastelor

Luna de miere in Istanbul, orasul contrastelor
Diana Teodora
Duminică, 13.03.2011
Fosta capitala a patru imperii, Roman, Bizantin, Latin si Otoman, Istanbul este cu siguranta unul din cele mai importante si impresionante orase din lume. Este cel mai mare oras din Turcia, un important centru cultural si economic, fiind si singura metropola care este situata pe doua continente. Elementele europene se imbina perfect cu cele orientale iar stilul traditional, aflat sub influenta religiei musulmane este completat de cel occidental, ajutand la crearea unei atmosfere unice, unde trecutul traieste in armonie perfecta cu prezentul.


Distanta 706 km
Transport Cu avionul (acces direct- 1h si 20 minute), autocarul, trenul si masina proprie.
Moneda folosita Lira turceasca (0.46 euro).
Acte necesare Turistul trebuie sa detina un pasaport valabil.

Istanbul este centrul cultural si istoric al Turciei, un oras aflat la confluenta mai multor culturi, un oras incarcat de istorie si frumusete ce face legatura intre continentul european si cel asiatic. Amestecul de civilizatii, peisajele spectaculoase, cladirile si monumentele istorice, palatele, arhitectura in stil european si oriental, obiectivele turistice, bazarul, toate acestea sunt doar cateva din lucrurile care fac din Istanbul un oras ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.

Obiective Turistice

Iata ce nu trebuie sa ratezi cand vizitezi Istanbul

Moscheea Albastra - este cea mai mare moschee din Istanbul si una din cele mai renumite atractii ale orasului, fiind singura moschee cu 6 turnuri. A fost construita de arhitectul Mehmet Aga ca un tribut adus superioritatii islamului. Numele moscheei provine de la mozaicul albastru din interior, denumit "iznik". Tot in interior poti observa coloane marete, motive arabeste pictate pe tavanul domului si mult spatiu liber pentru rugaciune. La exteriorul moscheei poti admira un numar impresionant de vitralii si domuri de inaltimi diferite, imagine ce te va fascina, prezentandu-ti o parte din cultura si istoria acestei tari. Moscheea Albastra sau Sultanahmet se poate vizita zilnic intre orele 09.00-16.00 iar intrarea este gratuita.

Hagia Sofia - este una din cele mai frumoase si grandioase creatii arhitecturale din lume. A fost o biserica crestin - ortodoxa la inceput, fiind transformata in anul 1453 in moschee si apoi in muzeu. Cunoscuta si sub numele de "Sfanta Sofia", moscheea are un dom de 55 m inaltime si diametru de 31 m, 4 minarete si jumatati de domuri ce cad in ape creand o imagine desavarsita. Interiorul este acoperit cu marmura policroma, verde, alba si mov si mozaicuri aurii. Moscheea poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 09:30-16:30 iar taxa de intrare este de 20 lire turcesti. Moscheele sunt inchise in timpul orelor de rugaciune: 06:00, 13:00, 18:00, 20:00.

Palatul Topkapi - a fost considerat centrul puterii otomane gazduind toti sultanii otomani intre secolele XV -XIX. Arhitectura cladirii a fost afecatata de cele 4 incendii mari dar si de modificarile aduse de fiecare sultan in parte, singurile cladiri ce au ramas in formatul original fiind cladirea tezaurului si pavilionul cu placi de ceramica. In interior puteti vizita: poarta salutului, poarta fericirii, turnul de justitie, sala armurii, camera tronului, colectia de picturi in miniatura, sala divan, pavilionul mantalei binecuvantate si pavilionul Mecidiye si Haremul (cartierul femeilor). Muzeul palatului este deschis zilnic intre orele 09:00 si 17:00 (exceptie facand zilele de marti) iar taxa de intrare in muzeu este de 20 lire turcesti si 15 lire turcesti in Harem.

Palatul Dolmabahce – este considerat o copie a palatului Versailles din Franta datorita stilului arhitectural aseamanator. Palatul a devenit noua resedinta a sultanilor fiind o cladire cu adevarat impresionanta atata in exterior cat si in interior, cel mai bogat palat-muzeu din lume. Palatul se intinde pe 600 de metri de-a lungul stramtorii Bosfor oferind vizitatorilor una din cele mai frumoase privelisti din Istanbul. Intrarea costa 20 lire turcesti, prêt care include si serviciile unui ghid.

Biserica Cisterna - Cisterna a asigurat apa pentru palatul unde au locuit imparatii in timpul imperiului Bizantin, iar dupa cucerirea Istanbulului a ajutat la irigarea gradinilor Palatului Topkapi. Astazi pe locul cisternei a fost gasita o biserica imensa, denumita si "palatul care se scufunda". Cisterna are o capacitate de 100. 000 tone de apa, 9800 metri patrati si peste 336 coloane de marmura. Se poate vizita zilnic intre orele 09:00-17:30 (exceptie facand ziua de marti) iar intrarea costa 10 lire turcesti.

Turnul Galata (Galata Kulesi) - a servit ca turn de observatie unei colonii genoveze, ca inchisoare si hambar naval si apoi turcilor, ca punct de observatie pentru incendii. Turnul ofera o priveliste panoramica extraordinara asupra orasului, iar la etajele superioare vei gasi un restaurant si o cafenea unde se organizeaza spectacole cu specific turcesc. Turnul este deschis zilnic intre orele 09:00 -20:00 iar taxea de intrare este de 10 lire turcesti.

Podul Galata - a fost construit in anul 1453 si este cel mai vechi pod peste Golden Horn. Podul are 490 m lungime si 22 de pontoane ce fac legatura intre centrul istoric al orasului si Cartierul Eminonu. Pentru o experienta locala adevarata poti savura diferitele specialitati turcesti in numeroasele restaurante aflate sub pod.

Marele Bazar - este una din cele mai mari piete acoperite din lume, avand peste 60 de strazi si 5000 de magazine. De aici poti achizitiona bijuterii, covoare, ceramica pictata manual, broderii, antichitati, haine de piele etc. , la preturi avantajoase si negociabile. Bazarul este deschis de luni pana sambata intre orele 09:00-19:00 (exceptie facand zilele de sarbatoare nationala).

Biserica Chora - construita initial in secolul XIV de Constantin cel Mare, biserica a fost transformata in moschee la inceputul secolului al XVI-lea fiind apoi declarata muzeu si restaurata de Institutul Bizantin din America. Mozaicul si frescele din interior sunt opere de arta ale perioadei renascentiste bizantine. Tot aici vei gasi si capela cu mormintele membrilor familiei imperiale. Muzeul este deschis zilnic intre orele 09:00-17:00 (exceptie fand zilele de miercuri) iar taxa de intrare este de 15 lire turcesti.

Parcul Miniaturk - este cel mai mare parc de miniaturi din lume, cu o suprafata de 60 000 metri patrati. O parte din cladirile construite la o scala de 1/25 sunt unele din cele mai importante constructii ale Tuciei precum: Hagia Sofia, Moscheea Suleymaniye, turnul Galata, Templul lui Artemis, Mausoleul din Halicarnassus etc. Parcul incearca sa includa fiecare civilizatie care a condus Turcia, din antichitate si pana in era bizantina, din Imperiul Otoman si pana astazi. Parcul este impartit in 3 zone: Anatolia, Istanbul si teritorii otomane in afara Turciei si este deschis zilnic intre orele 09:00-18:00, taxa de intrare fiind de 10 lire turcesti.

Stramtoarea Bosfor - iti va prezenta una din cele mai spectaculoase privelisti din Istanbul. Este stramtoarea care face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara, dar si intre Europa si Asia.

Insula printului - o insula cu case frumoase, restaurante cu specific pescaresc si o atmosfera relaxanta. Aici nu se merge cu masina astfel incat singura modalitate de a te deplasa este cu ajutorul saretelor.  Pe aceasta insula se ajunge cu feriborul intr-o ora jumataate, pretul biletului fiind de 6 lire dus – intors.
-Stadionul Besiktas - pentru cei pasionati de fotbal nu trebuie ratat acest stadion. In plus stadionul ofera o priveliste superba asupra Marii Marmara, mai ales din zona peluzei.

Unde ne distram

Majoritatea restaurantelor ofera programe de animatie pe timpul cinei, de la selectii de muzica locala la adevarate spectacole cu dansuri orientale. Trebuie neaparat sa alegi zona Sultanahmet pentru o seara cu specific local. Aici vei gasi o multime de restaurante, in cladiri bizantine si otomane restaurate, care iti vor oferi un cadru unic pentru o cina de neuitat. Strada ingusta Nevizade este una din cele mai renumite din Istanbul fiind locul perfect pentru a degusta specialitatile culinare turcesti si pentru a bea "raki" dar si districtul Beyoglu este bine cunoscut datorita restaurantelor cu specialitati pescaresti. Exista si o multime de discoteci moderne, cluburi cu muzica jazz si cabaret. Majoritatea le vei desoperi in districtul Taksim- Harbiye. Si in districtele Kumkapi si Ortako vei gasi multe taverne, baruri, cluburi de noapte dar si restaurante cu specialitati locale.

Clima In Istanbul

Clima orasului Istanbul este de tip maritim-mediteraneean de tranzitie, media anuala a temperaturii fiind de 14, 3 grade C. Luna cea mai calda este luna august, cu temperaturi medii de 24 C iar cea mai racoroasa este luna ianuarie, cu temperaturi medii de 5, 8 C.


Reteaua de transport

In Istanbul se poate ajuge cu avionul, autocarul, trenul sau masina proprie.
Cu avionul sunt curse directe operate de companii aeriene precum Turkish Airlines sau Tarom. Avioanele aterizeaza pe aeroportul Istanbul Ataturk, situat la 20 km distanta de centrul orasului. De la aeroport puteti ajunge in oras cu ajutorul unui autobuz express numit “havas” (curse din 30 in 30 de minute la un prêt de aproximativ 10 lire turcesti), a unui autobuz de linie (la pretul de 2, 5 lire turcesti) sau a metroului (cu preturi incepand de la 1, 4 lire turcesti). Ca alternativa ar fi si transportul cu taxi (cu preturi de aproximativ 30 lire) sau daca esti cazat la un hotel de lux, de multe ori te va astepta o masina pentru a face transferul la hotel. Aceleasi mijloace de transport sunt valabile si in interiorul orasului.

Daca alegeti sa calatoriti cu trenul exista curse spre Istanbul Sirkeci direct din Bucuresti la pretul de aproximativ 78 euro de persoana/ dus-intors. Daca alegeti autocarul ca mijloc de transport exista foarte multe curse regulate din Romania care va vor duce in Istanbul. Statia de oprire este foarte aproape de centrul orasului, fiind apoi usor sa gasiti un mijloc de transport spre hotel. Daca alegeti sa mergeti cu masina proprie trebuie sa aveti grija la traficul din oras, fiind de multe ori recomandat sa lasati masina la hotel si sa vizitati orasul cu ajutorul mijloacele de transport in comun. Este si mai ieftin si mai sigur.

Limba oficiala in Istanbul

Limba oficiala in Turcia este turca, care face parte din marele grup al limbilor altaice. Vei fi uimit insa sa descoperi ca majoritatea comerciantilor cunosc cateva cuvinte din fiecare limba, fiind si o modalitate de a convinge clientii. Iata cateva expresii care iti pot fi utile: da- "evet", nu - "hayir", multumesc- "teekkur ederim", azi- "bugun", noapte- "gece", 1- "bir", 5-"bes", 10-"on", restaurant-"kosgeldiniz", bira -"bere", de vanzare- "satilik", buna seara –“iyi aksamlar”, ok – “tamam”, ieftin – “ucuz”, scump – “pahali”, la revedere- “gule gule”.

Gastronomie

Orasul te asteapta cu o gama variata de specialitati culinare locale si va fi practic imposibil sa nu gasesti ceva pe gustul tau. La orice pas vei gasi restaurante si terase, fiecare avand o oferta diversificata, insa trebuie sa sti exact ceea ce comanzi. Printre specialitatile culinare turcesti putem enumera: Kokorec (intestine de oaie sau miel amestecate cu alte organe, preparate la rotisor), manti (coltunasi umpluti cu carne de oaie sau miel, cu smantana si menta), pilav (orez gatit cu naut), pide (pizza turceasca), scoicile umplute, vinetele umplute, kebabul, salatele si sosurile cu iaurt. Ca desert trebuie sa incerci kadayful cu cascaval sau vestita baklava. Printre produsele alimentare cele mai renumite in Istanbul si in restul Turciei sunt: lokum (rahat turcesc), halva, nuga, baklava, cataif, susan, semintele, maslinele conservate, mirodeniile etc. Acestea au devenit adevarate simboluri ale tarii si trebuie neaparat sa le incerci. Bautura locala este “raki”, o bautura asemanatoare cu tuica romaneasca. Restaurantul “Jurnalistilor” este un restaurant care merita incercat iar daca doresti sa ai parte de o cina romantica si un peisaj panoramic extraordinar atunci Sunset Grill and Bar Istanbul este locul perfect.

Unde facem cumparaturi

Datorita ofertei diversificate poti vizita Istanbul chiar si numai pentru cumparaturi. Poporul turcesc este cunoscut pentru "ritualul negocierii" si o zi la cumparaturi iti permite de asemenea sa cunosti una din cele mai importante trasaturi ale localnicilor. De multe ori pretul este mult mai mare decat valoarea reala a produsului, tocmai pentru a te indemna sa negociezi. Odata ce s-a ajuns la o intelegere in privinta pretului este considerata o lipsa de politete ca, cumparatorul sa plece fara a achizitiona marfa. In Turcia majoritatea afacerilor sunt de familie, astfel incat clientul va fi tratat foarte bine, fiind servit cu ceai, cafea, rahat, apa rece sau dulceata. Cand te gandesti la Turcia sunt o multime de obiecte care iti vin in minte, adevarate simboluri ale tarii: narghileaua, papucii brodati, costumele traditionale cu salvari si turban, costumele de dans oriental, covoare sau bijuterii de aur si argint.

Bazarul (Kapali Carsi) din orasul vechi este locul de unde ar trebui sa incepi plimbarea, oferta fiind atat de diversa incat vei gasi ceva pentru orice buzunar si gust, fiind o adevarata mecca a cumparaturilor. Fiind un imens labirint de strazi si pasaje vei gasi aici peste 4000 de magazine iar numele strazilor iti vor prezenta o parte din istoria acestui bazar: "strada vanzatorilor de covoare", "strada aurului", "strada mirodeniilor" etc. Suvenirurile, renumitele covoare, ceramica pictata manual, tesaturile turcesti artizanale, articolele din cupru si alama, pipele din spuma de mare, bijuteriile de aur, bunurile din piele de caprioara si hainele de piele, toate acestea sunt cateva din ofertele locale cele mai renumite, devenite adevarate embleme ale tarii. Pentru cei pasionati de suveniruri mai interesante, in mijlocul bazarului vei gasi numeroase magazine de antichitati. Sunt si foarte multe magazine de vechituri in zonele Topkapi, Cihangir, Uskudar, Eminonu si Tahtakel. Bazarul de mirodenii "Misir carsisi" te va fermeca cu aromele de scortisoara, chimen, sofron, menta, cimbru, piper si condimente.

Contrastand cu "haosul" din bazar magazinele sofisticate din districtele Taksim- Nisantasi-Sisli iti prezinta cele mai moderne modele de haine- realizate din textile de calitate superioara, bijuterii desavarsite, papuci si genti din piele si alte obiecte de lux. Alte centre comerciale recunoscute le poti gasi in Atakoy Galleria Mall, Akmerkez Mall, Cevahir Mall (cel mai mare mall din Turcia), Tepe Nautilius, centrul Metrocity, Carousel Mall, Capital Mall (din partea asiatica a orasului), Centru comercial Profilo si strazile Beyoglu, Bahariye si Bagdad.

Unde ne cazam

Istanbul este unul din cele mai vizitate orase din lume. Fiind la granita dintre Europa si Asia este un oras tranzitat de foarte multi turisti, comercianti, pelerini sau pur si simplu pasageri spre alta destinatie. De aceea si oferta de cazare este foarte diversificata, de la hoteluri economice accesibile tuturor la hoteluri de lux, cu servicii ireprosabile.

Sarbatori si evenimente importante

Festivalul de Arta si Cultura internationala - ce are loc in fiecare an in lunile iunie si iulie aduna artisti din toata lumea. Festivalul se desfasoara de obicei in centrul Cultural Ataturk.

Festivalul International de Film - in lunile martie si aprilie a fiecarui an.

Bienala de la Istanbul - este cea mai importanta expozitie de arta contemporana din sud-estul Europei, avand loc in lunile septembrie- octombrie.

Recomandari

Pentru cei care aleg sa viziteze orasul cu masina proprie se recomanda foarte multa atentie. Traficul in Istanbul este aglomerat si zilnic au loc foarte multe accidente. Se recomanda vizitarea obiectivelor turistice sau a orasului cu ajutorul mijloacelor de transport in comun.

In Istanbul puteti sa platiti cu dolari, euro sau lire turcesti. Recomandam sa aveti la dumneavoastra lire turcesti pentru ca in magazine cursul valutar nu este unul avantajos. De cele mai multe ori cursul dolar- lira este mult mai bun la schimbare decat cel euro-dolar.

De multe ori hotelurile afiseaza preturi false la receptie astfel incat cel ami indicat ar fi ca sa aveti rezervarea achitata din tara. Astfel inlaturati orice neintelegere.

Si in Istanbul vei gasi un autobuz turistic asemanator celor din capitalele europene. Pretul unui bilet este de aproximativ 20 euro/persoana/zi, insa nu se opreste la toate obiectivele importante.

In Turcia apa nu este potabila astfel incat se recomanda consumarea apei imbuteliate.

Pentru suveniruri sau cadouri pentru cei dragi iti recomandam sa faci cumparaturile in Bazar. Preturile sunt mai mici si oferta este cu siguranta foarte diversificata.

Prefix telephonic 0090
Numarul Ambasadei Romaniei in Turcia
009.0312-468.12.91; 009.0312-447.79.40
Ziua nationala 29 octombrie- aniversarea declararii Republicii

Newsletter