Home Lifestyle Poziția de somn care îți distruge mușchii și te îmbătrânește

Poziția de somn care îți distruge mușchii și te îmbătrânește

Poziția de somn care îți distruge mușchii și te îmbătrânește
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 08.03.2024

Îți place să dormi pe burtă și obișnuiești să adopți această poziție de somn adesea? Iată cum îți poate afecta starea de bine și sănătatea și de ce ar trebui să dormi pe spate, așa cum recomandă medicii?

Ești genul de persoană care doarme pe spate, într-o parte sau pe burtă? Îți place să dormi cât mai învelit sau dezvelit, îmbrăcat sau dezbrăcat? Toate aceste alegeri spun foarte multe despre propria ta persoană. Dacă alegi să dormi mai mult pe burtă, cu siguranță te bucuri de senzația reconfortantă a contactului corpului tău cu salteaua rece. Crezi că aceasta este poziția care îți aduce un somn netulburat, plăcut? Este posibil să te înșeli. Specialiștii în domeniu confirmă faptul că mușchii sunt supuși unei tensiuni mari și nu este deloc neobișnuit ca, dacă dormi pe burtă, să te trezești încordat și cu furnicături pe tot corpul.

În primul rând, dacă dormi pe burtă vei avea dureri de spate. Kinetoterapeuții și chiropracticienii confirmă acest lucru, spatele fiind o zonă care este supusă stresului și în timpul zilei, dar și în timpul nopții. De aceea, somnul este unul din momentele cruciale în care poți oferi relaxare părții inferioare a spatelui. Dar dormitul pe burtă nu oferă mușchilor șansa de a se odihni și de a se recupera după o zi întreagă de încordare. Iar coloana vertebrală este forțată să se arcuiască într-un mod nefiresc pe parcursul celor 6-8 ore de somn.

Ce se întâmplă dacă dormi pe burtă?

femeie doarme pe burta

Dacă obișnuiești să dormi pe burtă și să-ți răsucești foarte des capul pe ambele părți pentru a evita sufocarea pe pernă, cu siguranță îți vei încorda mușchii gâtului. În plus, dormitul pe abdomen este asociat cu lipsa somnului, cu diferite afecțiuni ale inimii, obezitate și probleme de memorie. Așadar, dormitul pe burtă face imposibilă menținerea unei poziții sănătoase și normale a coloanei vertebrale, punând presiune pe mușchii spatelui și a gâtului, care pot afecta deopotrivă nervii.

Este just că dacă dormi pe burtă, nu vei mai sforăi, vei avea o digestie mult mai bună, dar vei resimți dureri de spate și de gât foarte mari din cauza presiunii exercitate în timpul somnului asupra acestor zone. În plus, circulația sângelui este mult afectată, iar respirația îngreunată.

Să nu mai vorbim de obiceiul de a-ți ridica mâinile pentru a cuprinde perna deasupra capului, gest care îți suprasolicită mușchii umerilor și brațelor. Unii adepți ai dormitului pe burtă recunosc că uneori îndoaie un picior într-o parte pentru a se dezmorți. Din păcate, nici aceasta nu este o decizie bună pentru mușchii picioarelor, pentru regiunea pelviană și partea inferioară a spatelui, care sunt încordate pe toată durata nopții.

Cum și de ce să-ți schimbi poziția de somn?

femeie obosita pe pat dupa antrenament

Medicii recomandă dormitul pe spate, care se pare că este cea mai sănătoasă metodă de a preveni durerile de ceafă, de spate, care ajută la o aliniere corectă a vertebrelor coloanei. Chiar dacă vei sforăi mai tare, vei avea mai multe avantaje de pe urma acestei decizii. Unii experți îți recomandă schimbarea poziției de somn, adăugând o pernă sub pelvis și îndepărtând complet perna pe care îți sprijini capul.

Este important sp faci întinderi ușoare atunci când te trezești dimineața, pentru a minimiza încordrea mușchilor, dacă nu poți renunța imediat la poziția de dormit pe burtă. Dar majoritatea specialiștilor recomandă schimbarea completă a poziției somnului într-o parte și apoi pe spate cu ajutorul pernelor. Practic, tot ce trebuie să faci este să așezi o pernă între genunchi, câteva perne în laterale pentru a te asigura că nu te întorci cu mare lejeritate pe burtă, datorită pernelor care acționează ca niște bariere de protecție.

Poți încerca să dormi întâi într-o parte, după care să adopți poziția cea mai bună de somn pe spate. Vei avea nevoie de timp, consecvență, de încercări și eșecuri dar, dacă vei persevera, cu siguranță vei renunța la neplăcutul obicei de a dormi pe spate, iar mușchii tăi îți vor mulțumi!

Surse foto: pexels.com

Surse articol: healthdigest.com

Newsletter