Home Lifestyle Pastila pe care nu trebuie să o iei niciodată când bei cafea

Pastila pe care nu trebuie să o iei niciodată când bei cafea

Pastila pe care nu trebuie să o iei niciodată când bei cafea
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Luni, 18.03.2024

Unele medicamente pot interacționa cu o băutură pe care o consumi în fiecare zi. Cafeaua, licoarea delicioasă care ne trezește la viață în fiecare dimineață, poate potența efectele negative ale unor medicamente pe care le ingerăm pentru afecțiunile de care suferim. Ce pastile nu ar trebui să luăm dacă bem cafea și, mai important: ar trebui să bem cafea când suferim de o răceală?

Cafeaua ne face dimineață mai frumoasă, viața mai ușoară, ne încântă papilele gustative și ne dă un boost de energie de care avem nevoie în fiecare zi. Ceea ce majoritatea băuturilor de cafea nu știu este că trebuie să fie foarte atenți, atunci când au și un tratament de urmat. Specialiștii avertizează că există medicamente care pot interacționa în mod negativ cu cafeaua, cum ar fi cele pentru tulburarea atenției și hiperactivitatea ADHD, dar și pilulele pentru insuficiență cardiacă și hipertensiune, medicamentele pentru tiroidă și multe altele.

Conform unui studiu efectuat în 2020 publicat în Biomed Research Internet, cofeina poate interfera cu absorbția, distribuția, metabolismul și excreția diferitelor medicamente. Chiar și medicamentele pentru răceală sau pentru alergii sunt vizate în această combinație nereușită.

Vei obține o doză dublă de stimulenți atunci când combini cafeaua cu medicamentele

cafea medicamente

Medicamentele pentru alergii și răceală, cum ar fi decongestionantele, conțin stimulente care îți pot provoca insomnii sau dificultăți în a adormi. Spre exemplu, pseudoefedrina este o substanță decongestionantă la care adesea apelezi atunci când ai nasul înfundat din cauza unei răceli, gripe, alergii sau sinuzite. Se pare că această substanță luată împreună cu cafeaua poate exacerba efectele secundare precum tremurăturile, neliniștea și accelerarea bătăilor inimii.

Totodată, fexofenadina este un antihistaminic necesar pentru ameliorarea simptomelor unei alergii cum ar fi mâncărimea și lăcrimarea ochilor și a nasului, strănutul, urticaria, reacționând, de asemenea, negativ atunci când este consumată cu cofeină. Efectele secundare care includ neliniștea și insomnia sunt agravate la unii pacienți. Dar nu toate medicamentele pentru răceală și alergii conțin stimulente care ar putea fi problematice în combinație cu cafeaua. Pentru a putea fi sigur de ingerarea acestor substanțe o dată cu consumul de băuturi pe bază de cofeină, consultă-te cu medicul tău.

Ar trebui să bei cafea când ești bolnavă: da sau nu?

femeie bea cafea

De regulă, atunci când suferi de răceală sau gripă și nu te simți tocmai în apele tale, este bine să consumi foarte multe ceaiuri, sucuri naturale de fructe, supe calde de pui, remedii împotriva acestor afecțiuni. Răceala este asociată și cu lipsa somnului, deshidratarea și deranjamentele stomacale, de aceea, dacă bei prea multă cafea în această perioadă te poți deshidrata, poți exacerba simptomele unei suferințe gastrointestinale și poate dura foarte mult timp până când reușești să adormi.

Ține cont de sfatul medicului: când ești bolnav ai nevoie de odihnă, iar cafeaua produce efectul exact opus nevoii tale de a te liniști, de a dormi și a te menține trează. Pentru a depăși o astfel de afecțiune trebuie să te hidratezi bine, să dormi suficient, să iei medicamentele potrivite, iar consumul de cofeină să fie mult redus.

În concluzie, poți bea cafea în fiecare zi dacă nu suferi de afecțiuni grave ale sănătății, iar în cazul în care iei medicamente pentru diferite afecțiuni, trebuie să fii mult mai atentă la efectele negative pe care această combinație le poate avea asupra corpului tău.

Surse foto: pexels.compixabay.compixabay.com

Surse articol: healthdigest.com

Newsletter