Home Lifestyle Ce piatră prețioasă îți guvernează viața și ce simbolizează

Ce piatră prețioasă îți guvernează viața și ce simbolizează

Ce piatră prețioasă îți guvernează viața și ce simbolizează
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Marţi, 07.05.2024

Pentru fiecare din cele 12 luni ale anului și pentru fiecare din cele 12 semne ale zodiacului, există o piatră prețioasă care le aduce noroc. Tu știi care este piatra ta norocoasă?

Pietrele prețioase specifice lunii nașterii sunt asociate cu viitorul persoanei care le poartă, de aceea fiecare piatră are o semnificație unică. Adesea astrologia este în strânsă corelație cu gemologia și cu pietrele prețioase care guvernează viața nativilor. Astrologii recomandă purtarea acestor pietre sub forma unor brățări, inele, coliere, cercei pe tot parcursul anului pentru prosperitate și noroc. Pe lângă tipul pietrei care este asociată datei nașterii, și culoarea are o semnificație aparte.

Care este originea pietrelor prețioase și cum au fost ele asociate lunii în care te-ai născut

În secolul V, savanții au făcut legătura între cele 12 pietre prețioase și cele 12 luni ale anului, precum și cele 12 semne ale zodiacului. Tot aceștia au teoretizat că fiecare bijuterie este conectată la o anumită lună sau semn astrologic și nativii vor primi beneficii impresionante grație acestor elemente prețioase.

Așadar, oamenii au început să poarte câte o piatră pentru fiecare lună a anului și fiecăreia i-a fost atribuită o semnificație și o valoare diferită. Ulterior, această practică a fost modificată astfel încât o anumită persoană purta piatra doar în timpul lunii în care s-a născut. În anul 1912, Sears a publicat o listă oficială a pietrelor reprezentative lunii nașterii. De atunci au mai existat câteva modificări, dar în principiu lista a rămas în mare parte neschimbată.

Pentru cei născuți în luna ianuarie, granatul este piatra specifică, în timp ce persoanele născute în luna februarie pot purta ametist, iar cele născute în luna martie, acvamarin. Cei născuți în luna aprilie sunt sfătuiți să poarte cuarț sau diamant, cei născuți în luna mai, smarald, iar pentru norocoșii care s-au născut în iunie, perlele sau alexandritul sunt alegeri ideale.

Piatra specifică persoanelor născute în luna iulie este rubinul, celor născute în luna august, peridotul, nativilor născuți în luna septembrie, lapis lazuli, în timp ce pentru persoanele născute în luna octombrie, turmalina sau opalul este alegerea ideală. Nu în ultimul rând, persoanele născute în luna noiembrie ar trebui să poarte citrin, iar cei născuți în luna decembrie, turcoaz.

Ianuarie - Granatul

granat

Granatul are o culoare roșu închis, fiind cea mai populară piatră prețioasă din Imperiul Roman. Cuvântul granat provine din latinescul „granatus”, semnificând semințe. Aspectul granatului similar cu semințele de rodie precum și indicele ridicat de refracție care dă privitorului impresia că bijuteria emite lumină, o transformă într-o piatră prețioasă deosebită.

Granatul a fost purtat de exploratori în călătoriile lor pentru a alunga răul și pentru a lumina întunericul nopții, îndeosebi în cruciade. Asocierea granatelor cu protecția a fost făcută în culturile antice din cele mai diverse, de la aztecii din America Centrală, până la triburile din Asia de Est, ai căror războinici purtau granatul în lupte.

Februarie - Ametist

ametist

Ametistul are culoare mov superbă și este foarte apreciat pentru culoarea violet intens și structura cristalină. Cuvântul ametist provine din limba greacă și se traduce prin „deloc băut”. Conform unei legende grecești, zeul vinului, Dionysos s -a înfuriat pe toți muritorii după ce l-au insultat, refuzându-i ospitalitatea, și acesta a jurat că va pedepsi următorul muritor pe care îl va întâlni. Întâmplarea a făcut să se întâlnească cu o tânără pe nume Amethystos care mergea să se roage zeului Artemis.

Când și-a dat seama de ceea ce urma să facă zeul vinului, tânăra a strigat către Artemis care a transformat-o într-o statuie de un alb pur și i-a salvat viața. Dionisos a fost impresionat de inocența statuii și regretând, și-a golit paharul de vin deasupra ei, transformând-o într o statuie de o culoare mov impresionantă. Pentru a profita de nu puterea pietrei, grecii purtau ametistul asupra lor și chiar își acopereau vasele de băut cu ametist.

Martie - Acvamarin

acvamarin

Acvamarinul are o culoare albastră superbă, rezultat al prezenței fierului în zăcămintele în care s-a format. Acvamarinul se găsește în Brazilia, Sri Lanka și Asia de Sud-Est și, deși este mai puțin faimos decât alte pietre prețioase, este foarte căutat pentru culoarea lui frumoasă și structura cristalină impecabilă. Pietrele cu nuanțe de albastru profund sunt considerate mai valoroase pentru că apar rar în natură, ceea ce înseamnă că acvamarinul este o piatră destul de rară.

Indiferent de nuanța de albastru pe care o reprezintă, acvamarinul a evocat adesea în istorie imagini cu apa mării și culoarea cerului. Acvamarinul a fost purtat de marinari în călătoriile lor pentru că se credea că are și un scop terapeutic calmant. Așadar, acvamarinul a fost ținut sub pernă, în buzunar și se spune că piatra aduce armonie în căsnicie și este ideală pentru cei care pleacă în călătorii…

Aprilie - Cuarț

cuart

Persoanele născute în luna aprilie sunt sfătuite să poarte cuarț, cunoscut pentru claritatea și totodată profunzimea ei, aceasta fiind și cea mai comună dintre pietrele prețioase de pe planetă. Cuarțul se găsește într-o varietate de culori, datorită impurităților sale. Culoarea naturală a cuarțului este clară.

Cuarțul se găsește peste tot în lume, în orice fel de formațiune de rocă, adesea în interiorul geodelor, dar și a maselor de minerale sau ca urmare a dizolvării rocii sedimentare. Cuarțul este foarte rezistent la zgârieturi, unul din cele mai dure minerale de pe scara Mohs, care este folosită pentru evaluarea rezistenței mineralelor la zgârieturi.

Mai - Smarald

smarald

Persoanele născute în luna mai trebuie să poarte smaralde, pietre prețioase unice, deoarece suprafața lor este foarte rezistentă la zgârieturi, dar se poate fractura din cauza impactului. Un smarald fără fisuri vizibile cu ochiul liber este clasificat drept impecabil, chiar dacă există defecte ce pot fi identificate de către un gemolog. Smaraldele sunt numite după cuvintele latine Esmerald și Esmeralda, care se traduc prin „bijuterii vechi”. Culoarea sa frumoasă verde inspiră gânduri despre reînnoire și primăvară, fiind idealul pentru persoanele care încep un nou capitol în viața lor.

Iunie - Alexandrit

alexandrit

Alexandritul este o piatră de culoare galbenă-verzuie, transparentă sau albastră-verzuie, cu toate astea există o mare varietate de culori în care putem regăsi această piatră, de la roșu la violet închis, sau chiar portocaliu în funcție de direcția luminii și de unghiul din care privim. Alexandritul este piatra prețioasă specifică persoanelor născute în luna iunie, un cadou minunat pentru a exprima dragostea unică.

Iulie - Rubin

rubin inel

Rubinul este o piatră foarte specială, cu o culoare roșu închis care provine de la cromul prezent în interiorul acesteia. Rubinul este caracterizat ca fiind „safirul roz” și există ceva absolut special la această piatră care i-a fascinat pe oameni de mii de ani. Luminescența roșie care rezultă din absorbția luminii naturale transformă rubinul în una din cele mai valoroase pietre din lume, culoarea fiindu-i asemănată cu cea a sângelui, cu vitalitatea și forța fizică.

August - Peridot

peridot

Peridotul este o piatră prețioasă superbă, de culoare verde deschis, verde gălbui, dar gemologii susțin că exemplarele, cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai valoroase. Culoarea închisă a pietrei este dată de cantitatea de fier prezentă în aceasta.

Conform scrierilor antice, egiptenii au exploatat peridotul pe o insulă din Marea Roșie, însă locația a fost pierdută până când a fost relocată în anii 1900. De atunci. noi zacaminte de pietre peridot de înaltă calitate au fost descoperite. Una din caracteristicile distinctive ale peridotului este aceea că își păstrează culoarea atât în lumina naturală, cât și în lumina artificială, având capacitatea de a emana aceeași strălucire verde inclusiv noaptea.

Septembrie - Lapis lazuli

lapis lazuli

Lapis lazuli a fost extrasă încă din anii 4000 înaintea erei noastre din Afganistan și a reprezentat o monedă de schimb în numeroase civilizații, cum ar fi civilizația egipteană. Lapis lazuli este o piatră prețioasă ușor de lucrat, de o culoare albastră impresionantă. După ce Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul și unele părți din Persia, a început să importe lapis lazuli împreună cu multe alte pietre prețioase în Macedonia și ulterior în restul Europei.

În Europa, lapis lazulis a fost măcinată și folosită ca pigment de vopsea numit ultramarin, unic printre ceilalți pigmenți albaștri disponibili, pentru că nu și-a pierdut culoarea atunci când a fost expus la lumina directă a soarelui. Această piatră prețioasă este asociată cu onestitatea în relațiile personale și cu luarea unor decizii bune, transformând-o în cadoul perfect pentru persoanele născute în luna septembrie.

Octombrie - Turmalina

turmalina

Turmalina este o piatră prețioasă deosebită deoarece nu există două pietre de acest fel care arată identic. Adesea, turmalina a fost confundată cu alte pietre prețioase, până în anii 1800 când a fost clasificată ca și specie minerală distinctă. Anterior a fost confundată cu safirul, smaraldul, rubinul și alte pietre prețioase.

Opalele precum turmalina pot prezenta o mare varietate de culori. Un opal poate afișa toate culorile curcubeului simultan, fiind considerată o piatră norocoasă de-a lungul istoriei, deoarece se credea că posedă toată valoarea fiecărei pietre prețioase din spectrul de culori al opalului.

Noiembrie - Citrin

citrin

Citrinul este unul din cele mai rare soiuri de cuarț găsit în natură, fiind disponibil în Spania, Franța, Ungaria și o mică insulă din largul Scoției, Arran. Citrinul a devenit a doua cea mai populară varietate de cuarț folosită în bijuterii, simbolizând norocul. Bijuteriile din citrin îmbunătățesc starea de spirit, aduc bucurie purtătorilor și noroc.

Decembrie - Turcoaz

turcoaz

Această piatră prețioasă de culoare albastru-verde opacă a fost apreciată de mii de ani de foarte multe culturi. Turcoaz provine dintr-un cuvânt de origine franceză. Turcoazul a fost făcut cunoscut francezilor grație comercianților venețieni care cumpărau piatra din Iranul modern, atunci o parte a Turciei.

Turcoazul a fost comercializat pe scară largă deoarece depozitele sunt foarte rare, singurele zăcăminte majore fiind cunoscute în Iran, Egipt, Sud- Vestul Statelor Unite și în China. Conform tradiției din Turcia, turcoazul trebuie oferit în dar pentru legarea unei prietenii specifică persoanelor care sunt născute în luna decembrie.

Având toate informațiile necesare despre piatra specifică lunii nașterii, de acum poți face alegerea potrivită atunci când vrei să îți cumperi o bijuterie sau să oferi în dar unei persoane dragi.

Surse foto: pixabay.compexels.com

Surse articol: uncommongoods.com

Newsletter