Home Lifestyle Ce inseamnă daca ai ochii roșii în poze

Ce inseamnă daca ai ochii roșii în poze

Ce inseamnă daca ai ochii roșii în poze
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Joi, 21.03.2024

Efectul de ochi roșii în poze este extrem de deranjant, mai ales în fotografiile de nuntă, dar nu numai. Află de ce ai ochii roșii în poze, când trebuie să te îngrijorezi și mai ales, cum poți modifica acest aspect neplăcut? 

Te pregătești de marele eveniment din viața ta, urmează să fii mireasă, dar nu vrei să ai ochii roșii în poze? Obișnuiești să apari în toate pozele pe care le faci cu ochii roșii și nu înțelegi cărui fapt se datorează acest fenomen și ce poți face pentru a-l evita? Să aflăm împreună ce înseamnă când ai ochii roșii în poze.

De ce apar unele persoane cu ochii roșii în poze?

Apariția ochilor roșii în fotografii sau în imagini este un fenomen cunoscut sub denumirea de efectul de ochi roșii și apare atunci când camera captează lumina care se reflectă din retina din spatele ochiului subiectuluil în momentul în care se folosește blițul pe timp de noapte sau în condiții de iluminare slabă. Ceea ce înseamnă că razele de lumină străbat corneea și pupila ochiului pentru a se focusa pe retină. Din acest punct, retina convertește razele de lumină în impulsuri electronice care traversează nervul optic până la creier pentru a crea imagini vizuale.

Ochiul funcționează asemănător cu o cameră de luat vederi. Practic, lumina pătrunde în învelișul transparent al ochiului precum sticla lentilei camerei, iar pupila controlează cantitatea de lumină care străbate ochiul, precum deschiderea camerei. Nu în ultimul rând, retina captează lumina primită și trimite un soi de înregistrare a acesteia către creier, întocmai precum filmul camerei foto. Atunci când blițul camerei se stinge, pupilele ochilor subiecților nu mai au suficient timp pentru pentru a se micșora, astfel încât să reducă întreaga cantitate de lumină care pătrunde în ochi.

Ceea ce înseamnă că o explozie mare de lumină ajunge la retină, se reflectă înapoi și este capturată pe film sub denumirea de ochi roșii. Aspectul ochilor roșii din fotografii este cauzat de aportul bogat de sânge a coroidei, stratul țesutului conjunctiv din spatele ochiului care hrănește retina și îi oferă culoarea naturală roșie.

Cum poți preveni apariția ochilor roșii în poze?

femeie poza

În primul rând, dacă pozele nu sunt făcute cu bliț, atunci nu există posibilitatea ca subiect să aibă ochii roșii în poze.

1. Nu te uita direct în cameră!

Atunci când cineva îți face o poză privește departe de obiectiv, astfel încât ochii să nu fie surprinși de bliț într-un unghi direct. Acest gest va reduce posibilitatea apariției ochilor roșii în imagini.

2. Ajustează lumina din încăpere

Cu cât mediul este mai întunecat, cu cât pupilele devin mai dilatate, ceea ce crește probabilitatea apariției efectului de ochi roșii în fotografii. Cu cât lumina este abundentă în cameră, cu atât subiecții pozelor nu vor mai avea ochii roșii.

3. Activează funcția anti-ochi roșii

Cele mai multe camere moderne au această caracteristică, funcția de reducere a efectului de ochi roșii care emite scurte sclipiri de lumină în succesiune rapidă înainte ca fotografia să fie efectuată.

4. Depărtează blițul de obiectiv

camera foto

Această metodă nu funcționează pentru camerele cu bliț intern, dar dacă ai o cameră SLR, atunci vei utiliza un bliț extern care se conectează la aceasta. Deplasarea blițului cât mai departe de corpul camerei va împiedica lumina să se reflecte de la pupilele subiecților, să pătrundă în obiectiv, prevenind problema ochilor roșii.

5. Persoanele sub influența băuturilor alcoolice au mai mari șanse să apară cu ochii roșii în poze

Mai ales la evenimente, persoanele care au băut mai multe pahare de băuturi alcoolice, au timp de reacție mai lent și automat apar cu ochii roșii în poze.

Cum se poate retușa efectul ochilor roșii în poze?

barbat in apa

În cazul fotografiilor digitale și a utilizării unei camere digitale, se pot încărca fotografiile pe computer și edita ochii roșii cu instrumentul de eliminare specific într-un program de editare al imaginilor. Unele aplicații au chiar o funcție de glisare și fixare prin care se poate prelua o culoare din irisul ochiului și poate acoperi părțile ochilor care apar roșii.

În cazul fotografiilor de pe smartphone, sunt disponibile aplicații pentru telefoanele iOS, Android și Windows, care permit remedierea efectului de ochi roșii din poze. Cu alte cuvinte ,dacă o față este detectată într-o fotografie și există ochi roșii, se poate folosi un instrument de îmbunătățire automată pentru a elimina roșeața și pentru a face ca ochii subiectului să pară natural, iar acest lucru se poate face și manual.

În cazul fotografiilor tipărite sau printate, se poate folosi un stilou special pentru îndepărtarea efectului ochi roșii sau se poate scana fotografia pe computer și folosi un program de editare foto pentru a repara această problemă.

De ce au unii oameni ochii roșii în toate pozele de grup în care apar?

Există situații în care, dintr-un grup mare de persoane, doar una sau două persoane apar cu ochii roșii în poze. Motivul este simplu. Persoanele se uită direct în cameră sau sunt aliniate direct cu blițul incorporat al acesteia.

Ce înseamnă când ai doar un ochi roșu în poze?

blit telefon

A avea un singur ochi roșu în poze nu este un motiv de îngrijorare. Cel mai probabil unul din ochii subiectului, cel care apare roșu în imagine, se uită direct în obiectivul camerei, în timp ce celălalt ochi este poziționat într-un unghi ușor diferit și nu permite luminii reflectate din retină să pătrundă în obiectivul camerei. Există totuși situații foarte rare în care un ochi roșu poate indica o boală a ochiului, cum ar fi cataracta sau o tumoare.

Am ochii roșii în fiecare fotografie care îmi este făcută. Ce este în neregulă cu mine?

În cazul în care ai ochii roșii în fiecare fotografie, este foarte probabil să te uiți direct în obiectivul camerei atunci când pozezi, permițând luminii să se reflecte pe retina bogat vascularizată înapoi în cameră într-un unghi drept. Încearcă să îți îndepărtezi ușor privirea în timpul fotografiilor, astfel încât să nu te mai uiți direct în obiectivul camerei.

Îți mai propunem o variantă. Privește un obiectiv luminos chiar înainte de a fi fotografiată pentru că pupilele se vor strânge și efectul de ochi roșii nu va mai apărea în poze. Trebuie să știi că unii oameni au în mod natural pupilele mai mari decât alții, indiferent de lumina în care se află. Și aceasta poate fi o cauză pentru care ai mereu ochii roșii în poze. Nu în ultimul, rând este posibil să ai o cantitate mică de melanină în ochi, să ai ochii albaștri sau verzi și acest lucru să determine efectul de ochi roșii în fotografiile pe care le faci.

Copilul meu are ochii roșii în poze, este normal?

Este absolut normal ca un copil să aibă ochii roșii în poze. De fapt, este un semn foarte bun că retina copilului tău este neobstrucționată și are ochii sănătoși. În plus, trebuie să știi că ochii copiilor se dilată în mod natural mai repede în mediul cu lumină scăzută, decât ochii adulților.

Totuși, există anumite lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba de copii și de efectul de ochi roșii în poze. Dacă doar unul din ochii copilului este roșu în fotografie, este posibil să aibă strabism sau să aibă ochii nealiniați. O strălucire albă sau gălbuie într-un singur ochi ar putea semnala o afecțiune sau o boală oculară foarte gravă precum cataracta, boala Coats, o infecție oculară sau dezlipirea retinei.

Totodată, un reflex alb sau galben în strălucirea ochilor poate fi un semn de avertizare al unui cancer infantil rar întâlnit, dar foarte grav, denumit retinoblastom. Este foarte important să iei legătura cu medicul specialist în cazul în care observi una din aceste anomalii la pozele în care apare copilul tău.

Ce legătură există între culoarea naturală a ochilor și efectul de ochii roșii în poze?

Irisul, porțiunea colorată a ochiului nu este răspunzătoare pentru efectul de ochi roșii în poze. Cantitatea de melanină situată în epiteliul pigmentar retinian și în coroida ochiului afectează cantitatea de lumină care este reflectată înapoi, și nu irisul.

Pentru că melanina absoarbe lumina, cu cât ai mai multă melanină în ochi, cu atât vei reflecta mai puțină lumină roșie în cameră. De aceea, oamenii cu pielea deschisă și ochi albaștri tind să aibă mai puțină melanină, dar de obicei au ochii roșii în fotografii cei cu pielea închisă la culoare și ochii căprui.

Ochii câinelui meu au culori diferite în fotografii, de ce se întâmplă acest lucru

poza catel negru

Strălucirea ochilor de culoare albă, galbenă, verde reflectată în ochii animalelor, mai ales al câinilor, pisicilor, căprioarelor, cailor și ratonilor, este cauzată de un strat reflectorizant în retina acestora numit tapetum lucidum. Ceea ce înseamnă că atunci când lumina strălucește în tapetum lucidum, pupila va lumina într-o mare varietate de culori, acționând ca o oglindă în partea din spate a ochiului care ajută la îmbunătățirea vederii nocturne. Ochiul uman nu are acest strat suplimentar și nici unele animale, ci doar cele care sunt active atât pe timp de zi, cât mai ales pe timp de noapte. Culoarea ochiului animalului de companie din fotografii se poate schimba de la alb la galben, verde, albastru, roz sau roșu, în funcție de unghiul camerei.

Și tu vezi stele verzi după flash-urile date de bliț?

Atunci când vezi mici pete de o lumină puternică imediat după ce ți-a fost făcută o poză folosind blițul, acest lucru are o explicație cât se poate de logică. Excesul de lumină care intră în ochi suprastimulează celulele sensibile din spatele ochiului, iar retina nu are timp să convertească corect razele de lumină și creierul nu poate procesa o imagine clară. De aceea, imaginea poate fi perturbată pe moment.

Acum, că ai aflat tot ce trebuia să știi despre efectul de ochii roșii în poze, cu siguranță nu te mai temi următoarea dată când te vei admira într-o fotografie și vei observa acest detaliu.

Surse foto: pixabay.compixabay.comunsplash.comunsplash.comunsplash.compexels.com

Surse articol: allaboutvision.com

Newsletter