Home Cuplu Psihologia cuplului Relatii de cuplu: top 7 probleme si solutiile pentru ele

Relatii de cuplu: top 7 probleme si solutiile pentru ele

Relatii de cuplu: top 7 probleme si solutiile pentru ele
Louise Tanase
Joi, 04.04.2013
De fiecare data cand incepem o relatie avem tendinta sa credem ca o relatie inseamna numai dragoste, tandrete si pe alocuri prietenie. La inceputul relatiei nu putem sau nu vrem sa ne gandim si la eventualele probleme care pot sa apara pe parcursul acesteia, insa daca am preveni, nu ar mai trebui sa incercam sa reparam. Karena iti spune care sunt cele mai frecvente 7 probleme intr-o relatie si care este solutia pentru fiecare dintre acestea.

Atunci cand intram intr-o relatie noua, nu stim cum va evolua aceasta, insa, cu siguranta, avem anumite asteptari si sperante, planuri de viitor si chiar temeri. Este deosebit de important ca, atat la inceputul unei relatii, dar si pe tot parcursul acesteia, sa constientizezi care sunt aspectele relatiei care se pot transforma in probleme importante si, mai ales, ca orice problema poate avea o solutie. Karena iti dezvaluie cele mai frecvente 7 probleme in cuplu si solutiile pentru acestea.

 Cuplu in impas

Voi cu ce probleme v-ati confruntat in relatia voastra si ce solutii ati gasit?

Problema de cuplu nr. 1 - Neglijarea partenerului

Desi in cele mai multe relatii, femeia se plange ca partenerul de viata o neglijeaza, trebuie sa stii ca si barbatii se simt uneori neglijati de catre partenerele lor. Indiferent daca cel care neglijeaza constientizeaza sau nu acest lucru, daca motivele sale sunt intemeiate sau nu, intotdeauna partenerul neglijat sufera foarte tare. In general, motivele pentru care ajungem sa ne neglijam partenerii de viata sunt anturajul, problemele aparute la locul de munca, hobby-uri diferite care ne ocupa mult timp, dar uneori poate interveni si diminuarea intensitatii sentimentelor fata de partener.

Solutia: Analizeaza bine sentimentele pe care le ai fata de partenerul tau si incearca sa identifici care sunt cauzele reale pentru care il neglijezi. In cazul in care descoperi ca vrei cu adevarat sa continui aceasta relatie si ca sentimentele pentru partenerul tau exista inca, fa tot ce este posibil sa remediezi situatia. Incearca sa iti incluzi partenerul in activitatile tale sau sa te integrezi tu in ale lui si sa petreceti cat mai mult timp de calitate impreuna. Demonstreaza-i partenerului ca este important pentru tine si ca acorzi atentie relatiei voastre.

 Cuplu

Problema de cuplu nr. 2 - Lipsa sustinerii reciproce

In mod normal, intr-o relatie partenerii trebuie sa se sustina reciproc in toate aspectele vietii lor. Insa, atunci cand unul dintre parteneri simte ca celalalt nu ii este alaturi neconditionat, cand simte ca actiunile sale, planurile si chiar visele nu ii sunt impartasite de catre partenerul de viata, in relatia de cuplu poate sa apara o ruptura. A sustine partenerul de viata nu inseamna doar a aproba verbal ceea ce el iti dezvaluie ca are de gand sa faca, ci a arata ca interesele sale nu iti sunt indiferente.

Solutia: Poate ca nu este posibil sa va inscrieti amandoi la fitness atunci cand partenerul vrea sa piarda cateva kilograme, insa daca iti vei manifesta sustinerea fata de eforturile sale, intreband zilnic ce progrese a facut, pregatindu-i un suc de fructe sau facandu-i complimente pentru vointa de care da dovada, partenerul de viata va simti ca il sustii.

 Cuplu

Problema de cuplu nr. 3 - Infidelitatea

Infidelitatea este, fara indoiala, una dintre cele mai grave probleme de cuplu care ar putea sa apara pe parcursul unei relatii si care poate rani mai tare decat orice altceva un partener de viata. Si nu vorbim aici numai de infidelitatea fizica, sexuala, ci si de orice forma de tradare si lipsa de onestitate. Se poate ca infidelitatea sa nu aiba legatura cu aparitia unui alt partener sexual, cu tradarea fizica a relatiei, ci cu tradarea sentimentelor si a increderii construite in timp.

Solutia: In primul rand, ar trebui ca amandoi sa faceti tot posibilul sa nu se ajunga aici. Stiti cum se spune: mai bine previi, decat sa incerci sa repari. Insa, atunci cand infidelitatea a aparut, sinceritatea poate fi un inceput atunci cand vreti sa reparati relatia. Si chiar daca vi se poate parea putin cam mult, consilierea de cuplu este singura solutie reala pentru a trece peste acest impas aparut in relatia voastra, daca va doriti cu adevarat ca aceasta sa continue.

 Infidelitate

Problema de cuplu nr. 4 - Abuzul verbal

Nu exista prea multe probleme in cuplu care sa fie atat de distructive psihic precum abuzul verbal asupra partenerului. Abuzul verbal este una dintre cele mai grave probleme, deoarece, desi uneori nu este evident, acesta afecteaza atat relatia de cuplu, dar mai ales starea psihica a victimei. Desi suntem obisnuiti ca femeile sa fie cele abuzate, trebuie sa stii ca si barbatii sunt victime ale abuzului verbal. Jignirile constante, amenintarile, umilirile in public sau subminarea personalitatii reprezinta abuz verbal, dar si emotional, asupra partenerului. Din nefericire, abuzul verbal este strans legat de abuzul emotional si poate conduce la abuz fizic.

Solutia: Oricat de multe scuze ai gasi pentru abuzul verbal, adevarul este ca nu exista nici macar una, indiferent cine este victima. Partenerul care abuzeaza verbal are nevoie de ajutor profesional. Sa iti convingi partenerul de acest lucru, insa, este foarte greu. Din pacate, uneori singura solutie este ruperea relatiei.

 Abuz verbal

Problema de cuplu nr. 5 - Gelozia

Una dintre cele mai dificile probleme in cuplu este, fara indoiala, gelozia. Si nu vorbim aici despre acel fior usor neplacut pe care il simtim atunci cand partenerul intoarce capul dupa altcineva pe strada sau cand partenera ii zambeste chelnerului aparent prea mult, ci gelozia obsesiva care ne infurie peste masura, care ne face sa verificam telefonul partenerului de fiecare data cand iese din camera, de a monitoriza listele de prieteni de pe retelele de socializare sau chiar de a ne urmari pe strada. Trebuie sa stii ca gelozia este un amestec intre o insuficienta incredere acordata partenerului si un complex de inferioritate. Uneori, atunci cand gelozia este ocazionala, poate fi benefica pentru ambii parteneri, deoarece reprezinta un mod de a-i arata celuilalt ca iti pasa de sentimentele sale si ca esti atenta la el. Atunci cand insa gelozia devine obsesiva, agresiva, iritanta, aceasta incepe sa puna o presiune negativa asupra relatiei.

Solutia: Increderea in celalalt, dar si o doza subtila de gelozie, poate pastra relatia in parametri optimi. Atunci cand unul dintre voi simte ca are motive de suspiciune sau de gelozie, o discutie deschisa poate fi cea mai buna solutie. Micile flirturi ocazionale, care au tendinta sa apara atunci cand relatia intra intr-o oarecare rutina, trebuie evitate pe cat posibil, mai ales atunci cand partenerul este foarte sensibil.

 Gelozie

Problema de cuplu nr. 6 - Negativismul

In cazul in care ai observat in timpul relatiei voastre ca unul dintre voi este in permanenta setat pe reactii negative, gen critica, cicaleala, admonestari sau pur si simplu se plange tot timpul de cate ceva, atunci problema cu care va confruntati este negativismul. Trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca negativismul nu pare sa fie prea periculos pentru relatia voastra, el actioneaza exact ca o chiuveta care picura tot timpul: pana sa iti dai seama ce se intampla, pagubele au devenit insemnate.

Solutia: In primul rand, acceptati ca aveti o problema. Apoi, trebuie sa faceti eforturi in fiecare clipa sa va indepartati de acest tip de comportament. Ori de cate ori unul dintre voi doreste sa spuna ceva negativ, trebuie sa incerce sa isi imbrace nemultumirea intr-o forma pozitiva.

 

Problema de cuplu nr. 7 - Lipsa de comunicare

Multi dintre noi confundam deseori comunicarea cu schimbul sec de informatii si avem senzatia ca nu comunicarea lipseste in cuplul nostru din moment ce noi vorbim mult unul cu celalalt. Nimic mai gresit. A comunica in cuplu nu inseamna neaparat a-i povesti celuilalt ce ai mai facut astazi la serviciu, cu cine ai vorbit la telefon dimineata sau cat mai costa un rimel bun. A comunica inseamna a-ti impartasi cu celalalt adevaratele ganduri, dorintele si nemultumirile, a vorbi deschis despre ceea ce te supara sau te bucura. Atunci cand apare lipsa de comunicare, cuplul se indreapta cu pasi mici, dar siguri, spre ruptura.

Solutia: Nu vorbiti cu dublu inteles si mai ales, nu taceti asteptand ca celalalt sa ghiceasca ce doriti. Nu porniti de la premisa ca daca sunteti un cuplu trebuie sa simtiti sau sa stiti tot ce gandeste celalalt. Este imposibil. Fiti deschisi unul cu celalalt si comunicati cu partenerul asa cum ati dori sa o faca si el. Nu uitati ca si in ceea ce priveste comunicarea in cuplu, primesti exact ceea ce oferi.

 El si ea

Te-ai regasit si tu in vreuna dintre problemele de cuplu descrise mai sus? Speram ca nu, dar, daca da, ce rezolvare ai/ati gasit?
Newsletter