Home Cuplu Psihologia cuplului Fericirea in cuplu: cinci secrete ale unei relatii de durata

Fericirea in cuplu: cinci secrete ale unei relatii de durata

Fericirea in cuplu: cinci secrete ale unei relatii de durata
Corina Naftanaila
Luni, 02.12.2019
Dragostea nu este doar o chestiune de noroc, ci necesita dedicare si o atitudine buna din partea celor implicati intr-o relatie.
„Care este secretul unei casnicii fericite si de lunga durata?" - aceasta este intrebarea pe care cei mai multi tineri o adreseaza persoanelor care sarbatoresc zeci de ani de relatie. Daca esti invitat la nunta de argint a vecinilor pe care ii indragesti, poate este momentul potrivit sa afli raspunsul la aceasta intrebare. Ofera-le un cadou, care sa simbolizeze aprecierea pe care le-o porti, dar si trainicia relatiei lor, si provoaca-i la o discutie despre cum functioneaza o casnicie de succes. Detalii aici!

In cazul in care nu cunosti astfel de persoane, dar vrei sa afli „ingredientele" de baza pentru o relatie de lunga durata, trebuie sa stii ca sfaturile cuplurilor care au trait asa ceva difera de la caz la caz, iar un adevar general valabil pare sa nu existe in astfel de situatii.

cuplu

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-a dovedit ca sunt cateva puncte comune cand vine vorba despre cuplurile fericite.

1. Gesturile mici
In majoritatea relatiilor, elementul surpriza este extrem de important, iar gesturile mici pot aduce bucurii nemarginite celui alaturi de care alegi sa iti petreci viata. Astfel, incearca sa iti surprinzi partenerul, chiar si atunci cand nu aveti de sarbatorit o ocazie speciala. O invitatie pentru o cina in oras, in mijlocul saptamanii, achizitionarea unor bilete pentru o vacanta de scurta durata intr-o tara pe care isi doreste sa o viziteze, brelocuri personalizate, pe care sa gravezi un simbol al relatiei voastre - toate aceste mici gesturi pot contribui la mentinerea unei stari de bine in cuplu.

2. Comunicarea
Daca nu poti comunica deschis si sincer cu partenerul tau, relatia voastra va avea de suferit. Spune-i mereu persoanei iubite ce iti doresti, ce ai nevoie, ce te supara si cum te simti in anumite momente. De asemenea, este important ca si el sa aiba aceeasi atitudine fata de tine. Ceea ce conteaza in cazul comunicarii este respectul, de aceea, atunci cand ai ceva sa ii reprosezi sau vrei sa ii transmiti anumite lucruri care te supara, incearca sa faci asta cat mai amabil cu putinta. O comunicare eficienta poate preveni transformarea problemelor minore in unele majore.

3. Compromisurile
Intr-o relatie sanatoasa, ambele persoane implicate trebuie sa faca unele ajustari pentru a raspunde dorintelor celuilalt. Altfel, daca doar unul dintre parteneri ofera, dar nu primeste niciodata nimic, ar putea aparea sentimentul de frustrare. O relatie sanatoasa nu inseamna ca cei implicati sa fie mereu de acord sau sa aiba aceleasi hobby-uri, ci sa reuseasca sa se completeze si sa fie dispusi sa faca anumite compromisuri, sacrificand astfel controlul pentru bunastarea vietii de cuplu.

4. Angajamentul
Cand vine vorba despre o relatie de durata, ambii parteneri trebuie sa fie dispusi sa isi ia un angajament pe termen lung. Desi poate parea inspaimantator in prima faza, este foarte important ca amandoi sa fie pe aceeasi lungime de unda. Cand ambii se implica in a face relatia sa functioneze, pot trece cu mai multa usurinta peste micile probleme, pentru ca si-au luat angajamentul de a ramane impreuna.

5. Confidentialitatea
Dezvoltarea tehnologica a facut mult mai usoara comunicarea dintre oameni, dar, in aceeasi masura, a permis un control mai eficient si, in anumite situatii, mai deranjant intr-o relatie. Sa respecti anumite limite si sa ii permiti celui de langa tine sa aiba parte de intimitate este esential pentru bunastarea unei relatii, increderea reciproca fiind un element de baza intr-un cuplu. Totodata, este important sa nu il obligi pe partenerul tau sa faca lucruri pe care prefera sa le evite.


Sursa foto: 4 PM production/ Shutterstock

Newsletter