Home Cuplu Psihologia cuplului Care sunt trucurile prin care rezolvi o situatie de criza

Care sunt trucurile prin care rezolvi o situatie de criza

Care sunt trucurile prin care rezolvi o situatie de criza
Alexa Galgau
Vineri, 04.03.2022

Indiferent cat de mult incercam sa evitam conflictul cu ceilalti, acesta tot apare in vietile noastre intr-un moment sau altul, chit ca este vorba despre relatiile profesionale, de prietenie sau de dragoste. Situatiile de criza si certurile nu sunt in totalitate negative, desi pe moment asa par. De fapt, ele sunt adesea necesare pentru a face progrese si a evolua in relatiile noastre de toate felurile, insa este esential sa invatam cateva trucuri pentru a gestiona cat mai eficient aceste situatii speciale, astfel incat sa invatam ceva din ele.

 

Cum sa gestionezi situatiile de criza si conflictele in cuplu

Intr-un cuplu, se spune adesea ca este cel mai bine sa nu va culcati certati, insa unii psihologi sunt de parere ca acest lucru poate fi chiar pozitiv. Daca amani rezolvarea conflictului pe a doua zi, ai timp sa iti limpezesti mintea, sa te odihnesti si sa privesti cu alti ochi detaliile care poate pareau mult mai grave cu o zi inainte. In acest caz, am putea spune ca noaptea este intr-adevar cel mai bun sfetnic. Aceasta tehnica de distantare si reluare a conflictului in alt moment poate sa fie foarte utila in orice situatie in care poti sa o aplici, pentru ca intotdeauna vezi situatia mult mai distorsionat cand esti nervoasa.

Psihologii spun ca, atunci cand ne certam cu o alta persoana, exista doua lucruri care deturneaza intensitatea unui conflict: recunoastearea, macar partiala, a vinei proprii si a greselii comise, precum si o afisare a empatiei fata de persoana de langa noi. Cu alte cuvinte, oricat de aprinsi am fi, spiritele intotdeauna se vor calma daca ne lasam putin garda jos in mijlocul conflictului si daca aratam ca intelegem si situatia celuilalt, chiar daca nu suntem de acord cu el.

Adesea, ceea ce detensioneaza cel mai rapid o situatie tot mai aprinsa este umorul. Capacitatea de a face haz de necaz poate sa fie mult mai utila decat crezi, atata timp cat folosesti umorul cu grija, astfel incat sa ii ofensezi pe cei din jur cu el. Ai observat vreodata cum in multe situatii de criza tocmai un scurt moment de haz este cel care ii readuce pe oameni intr-o dispozitie mai pasnica? Tine minte, insa, ca nu toata lumea are simtul umorului sau, cel putin, acelasi tip de simt al umorului, asa ca nu va functiona intotdeauna acest truc.

In cazul unei situatii de criza in cuplu, terapeutii spun ca uneori cea mai buna solutie pentru rezolvarea conflictului este restabilirea conexiunii emotionale prin atingere. Creierul nostru reactioneaza atunci cand imbratisam sau suntem imbratisati, de pilda, producand oxitocina, o substanta care ne face sa ne simtim fericiti. Adesea, o simpla imbratisare atunci cand nimic nu pare sa mai functioneze este una dintre cele mai bune si simple solutii pentru a ameliora tensiunea.

Unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poti face atunci cand esti intr-o situatie de criza este sa incerci sa privesti problema din perspectiva celuilalt, mai ales daca ti se pare ca detii adevarul. Desi este nevoie de exercitiu pentru a dezvolta aceasta calitate, empatia este una dintre cheile fructificarii unui conflict, deoarece poti ajunge sa ii intelegi mult mai bine pe cei cu care te contrazici. In plus, uneori s-ar putea sa constati ca nu aveai de fapt dreptate!

  

Nu iti permite niciodata sa iti pierzi luciditatea din cauza furiei sau a frustrarii. In momentul cand simti ca incepi sa fii cuprinsa de o stare mentala negativa, acorda-ti 10 secunde sa respiri adanc. Daca este nevoie, iesi putin din incapere si ia o gura de aer curat. Daca un conflict degereaza in violenta verbala sau fizica, nimeni nu poate castiga.

Chiar daca ti s-au spus cuvinte grele, care au durut, incearca sa nu raspunzi cu aceeasi moneda. Atunci cand cineva te jigneste, nu te cobori la acel nivel, ci incearca sa raspunzi cu bunatate sau cel putin cu calm, deoarece acestea sunt mult mai dezarmante decat o serie de cuvinte dureroase.
Desi situatiile de criza nu sunt deloc usor de gestionat, ele fac parte din vietile noastre, asa ca trebuie sa invatam sa le transformam din experiente negative in experiente pozitive.

Newsletter